China se „joacă” pe cerul Taiwanului. A început numărătoarea inversă până la invazie? | EXCLUSV

Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României, a comentat pentru WOWbiz.ro situația tensionată dintre China și Taiwan.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Săptămâna aceasta, 29 de avioane de luptă chineze au intrat în spațiul aerian al Taiwanului, potrivit Ministerului Apărării din republica autoproclamată.

Este al treilea cel mai mare număr de avioane militare ale Chinei care pătrund în spațiul taiwanez, în acest an. 

Cristian Diaconescu: „China încearcă să profite de criza ucraineană fără a se implica direct.”

China se „joacă” pe cerul Taiwanului. A început numărătoarea inversă până la invazie

Xi Jinping, Președintele Republicii Populare Chineze

[Sursa foto: Twitter]

În replică pentru operațiunea Chinei, armata taiwaneză a trimis propriile avioane, pentru a le împrăștia pe cele chineze, a emis avertismente radio și a activat sistemele de apărarea anti-aeriană pentru a monitoriza situația. 

Taiwanul și China au fost guvernate separat de când naționaliștii înfrânți s-au retras pe insulă la finalul Războiului Civil din China, în urmă cu peste 70 de ani. Partidul Comunist Chinez, aflat la conducerea Chinei, vede insula Taiwan ca parte din teritoriul țării, deși nu l-a controlat niciodată. 

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Strict politic, China încearcă să profite de criza ucraineană fără a se implica direct, de o parte sau de alta. Pe de o parte, încearcă să se poziționeze în relație cu zona indo-pacifică, Marea Chinei de Sud, implicit Taiwanul, dar fără a face pași decisivi”

, le-a explicat Cristian Diaconescu jurnaliștilor WOWbiz.

Citeste si: Zi decisivă pentru Ucraina și Republica Moldova. Ce înseamnă statutul de candidate la aderare pentru țările ex-sovietice?| EXCLUSIV

Cristian Diaconescu: „India are o problemă cu intențiile Chinei de a avea un limbaj ceva mai drastic la adresa lumii globale conduse de Statele Unite.”

China se „joacă” pe cerul Taiwanului. A început numărătoarea inversă până la invazie

Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României

[Sursa foto: Facebook]

SUA nu a rămas indiferentă la această nouă provocare venită din parte Chinei.

Ca o demonstrație de „angajament pentru un Indo-Pacific liber și deschis”, armata americană a trimis o aeronavă de recunoaștere P-8A Poseidon, care a zburat pe deasupra Strâmtorii Taiwanului vineri. Diaconescu este convins că subiectul Taiwanului nu va rămâne nedezbătut la următorul summit BRICS, reuniunea economiilor emergente ale lumii, la care se vor întâlni China, Rusia, India, Brazilia și Africa de Sud.

„Va fi reuniunea BRICS, sub organizarea președintelui Xi Jinping. Va participa și Federația Rusă, prin Vladimir Putin, în egală măsură, Brazilia, India și Africa de Sud. India, chiar dacă s-a plasat neutral, ca de altfel toate celelalte state BRICS, în ceea ce privește criza ucraineană, fără a condamna agresiunea Federației Ruse, are o problemă cu intențiile Chinei de a avea un limbaj ceva mai drastic la adresa lumii globale conduse de Statele Unite”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zi decisivă pentru Ucraina și Republica Moldova. Ce înseamnă statutul de candidate la aderare pentru țările ex-sovietice? | EXCLUSIV

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani” Ce înseamnă un război prelungit pentru aderarea Ucrainei la UE? | EXCLUSIV

Susținerea este sublimă, dar de ce lipsesc armele? Ce spun experții despre lista de „cumpărături” a Ucrainei pentru Occident: „Aici ucrainenii includ nu numai apărarea” | EXCLUSIV

S-au terminat problemele pentru 5 zodii. Urmează o perioadă incredibilă

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Exclusiv. Nicolae Ceaușescu și cântarul de aur! Aventurile clanului Ceaușescu după Revoluție

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies