Chirurgii turci fac minuni pentru femeile care nu pot avea copii: transplantul de uter, la un pas de legalizare!

Femeile care își doresc mai mult ca orice pe lume sa aibă un copil dar vârsta și problemele fizice le fac imposibilă transformarea în realitate a acestui vis îndrăzneț mai au o șansă. Pare de domeniul stiintifico-fantastic, dar transplantul de uter este pe care să devină o practică uzuală la nivel mondial.

transplant de uter
Transplantul de uter a devenit posibil în lume![Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Mihai Dragan

In articol:

transplant de uter
Transplantul de uter a devenit posibil în lume![Sursa foto: MediaFax Foto]

Tot mai multe femei din întreaga lume fac imposibilul posibil și reușesc să aducă pe lume o viață, o minune, cu ajutorul unui uter “de împrumut”.

Donatorul poate fi atât o femeie care a decis să își încheie socotelile cu maternitatea, fie un donator aflat în moarte cerebrală, pentru care aparținătorul își să acordul de prelevare de organe.

“Am început transplantul de uter într-o altă universitate. Făceam parte dintr-o echipă foarte mare de specialiști. Până în prezent, o singură dată s-a făcut în Turcia acest tip de transplant, echipa din care am făcut parte fiind cea care l-a realizat. Au fost necesare o serie de aprobări pentru această reușită medicală, nu de alta, dar în Turcia nu este legalizată această procedură. Specialiști există, capabili să realizeze această intervenție, însă lipsește, momentan, cadrul legal. Din fericire lucrurile se vor schimba și se fac eforturi în acest sens.

La nivel mondial, s-a înțeles faptul că transplantul de uter se poate realiza. Momentan acest transplant este la stadiul de experiment medical, dar lucrurile vor evolua rapid. În Suedia există acum o echipă de specialiști care lucreaza intens la acest tip de intervenție chirurgicală. Suedezii merg, mai degrabă, pe varianta unui donator viu, spre exemplu o rudă a primitorului, care nu mai dorește să aibă”, a explicat prof dr Ayhan Dinckan din Istanbul.

 

“Pacienta transplantată este foarte bine, și vestea cea mare este că a și născut”

 

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

”Îmi amintesc cu plăcere despre transplantul de uter pe care l-am realizat.

Am avut o aprobare specială de la Ministerul Sănătății. Pacienta este foarte bine, și vestea cea mare este că a și născut ”, a declarat prof dr Ayhan Dinckan din Istanbul, chirurgul care a reușit, în cadrul unui experiment clinic avizat de Ministerul Sănătății din Turcia, să realizeze primul transplant de uter din țara Semilunei.

Desigur, prof dr Ayhan Dinckan din Istanbul este un chirurg cu competențe principale în transplantul renal, participand chiar și la transplanturi hepatice, aceste două tipuri e intervenții chirurgicale fiind practicate cu succes la clinica la care activează specialistul.

transplant de ficat
Prof. dr. Ayhan Dinckan

Transplantul de față, o șansă incredibilă pentru persoanele desfigurate în incendii

O altă reușită medicală o reprezintă transplantul de față. Este o intervenție extrem de migăloasă, la care sunt supuși doar pacienți complect desfigurați în diverse accidente rutiere sua de altă natură, precum incendiile.

„Gândiți-vă că acela care face transplant de față este un om care a trecut printr-o traum ă teribilă. Până în prezent, s-au făcut doar 5 transplanturi de față la nivel mondial. Acum așteptăm rezultatul pe perioadă lungă. Și în SUA și în Franța se realizează această procedură. Acum, cu toții ne aflăm într-o etapă de așteptare pentru a fi siguri de evoluția pacienților. Țin să menționez faptul extrem de important că, în cazul transplantului de față, fiind vorba despre schimbarea complete a fizionomiei, pacientul nu pleacă de la noi până nu îi realizăm mai multe fotografii pe care  le trimitem ulterior către toate organele de poliție , a adăugat prof dr Ayhan Dinckan.

Întrebat care este cea mai grea intervenție chirurgicală făcută, specialistul a explicat: “Cea mai dificilă, dar și cea mai importantă intervenție chirurgicală este cea de transplant hepatic, de departe.  Ficatul este creierul care conduce metabolismul corpului. Niciun om nu poate trăi fără ficat. Ca și tehnică, este foarte grea. În nicio intervenție nu se oferă 100% garanție de reușită. În clinica noastră la transplantul de rinichi avem o reușită de 99%, la cel de ficat, de 95% ”, a adăugat chirurgul Ayhan Dinckan.

Citeste si: Povestea lui Vasile, barbatul care s-a născut a doua oară după un transplant de ficat

Citeste si: Ea este femeia căreia stilista Teo Mărăcineanu, prin moartea sa, i-a salvat viaţa. Ficatul tinerei ucise de un atac cerebral a fost transplantat Mariei, o mamă din Arad| VIDEO EXCLUSIV

Citeste si: Singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic, chirurgul român Doina Hrehoreţ, a devenit cetăţean de onoare al oraşului Botoşani

Și în Turcia, ca și în România, există o listă de așteptare pentru primirea unui organ sănătos?

“Există o listă de așteptare, desigur, dar este valabilă pentru pacien ții turci. Pacienții străini care vor să beneficieze de serviciile noastre medicale trebuie ca să vină cu donatorul. La ora actuală sunt 23.000 de pacienți pe lista de așteptare pentru rinichi și 2.000 care așteaptă pentru ficat. În lista națională a Turciei. La noi, când există un pacient care este pe listă și apare un donator aflat în moare cerebrală, pacientul care beneficiază de transplant este, obligatoriu, un cetățean turc, nu la unul străin. Așa e legea , a conchis prof dr Ayhan Dinckan.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Prognoza meteo, 22 septembrie 2020: ANM anunță temperaturi de până la 29 de grade Celsius!

Trei cutremure în România, într-o singură seară! Ce magnitudine au avut

Durere fără margini pentru un tânăr de 19 ani! Are nevoie de bani pentru repatrierea trupului neînsuflețit al mamei sale

Horoscop Zilnic Joi 17 Iunie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere

Horoscop joi, 17 iunie! Zodia care are parte de o zi foarte proastă. Te domină haosul şi oboseala

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

De citit! Anunț șoc despre PFIZER! Efectul ascuns care apare după rapel

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies