Cine a fost femeia care l-a distrus pe Alexandru Ioan Cuza? Metresa lui, Maria Obrenovici, l-a izolat de societate, apoi l-a trădat fără milă

Maria Obrenovici a fost femeia care i-a luat mințile și l-a manipulat pe Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859.

Distribuie pe:

Autor: Cornelia Ionescu

fara descriere

Dacă vorbim despre Marea Unire, gândul ne duce inevitabil la Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Micii Uniri, dintre Moldova şi Ţara Românească, la 24 ianuarie 1859. În anul respectiv, cu o însemnătate unică în istoria noastră, Cuza a fost ales Domnitor al Moldovei, apoi, la scurt timp, a ocupat aceeaşi funcţie şi în Ţara Românească.

În mod surprinzător, deşi a fost un om politic de excepţie, viaţa lui personală, marcată de aventuri şi de o iubire mistuitoare pentru o femeie periculoasă, l-a dus distrus pe Alexandru Ioan Cuza. Iar cel mai controversat episod amoros, scris în analele vremii, ramâne relația sa cu sârboaica Maria Obrenovici.

fara descriere

Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit din interes

Cuza Vodă, fire prea năvalnică, meridională, s-a căsătorit cu o femeie insipidă, din interes material, care, în plus, mai avea și defectul fizic de a nu putea face copii. De aceea, încet, încet, Cuza Vodă s-a îndepărtat de căminul conjugal spre a se deda la numeroase aventuri amoroase. Astfel că, mariajul viitorului domnitor, veşnic hărţuit de datornici, fiindcă îi plăcea să trăiască în stil mare, de cheltuitor fără pereche și jucător de cărți, s-a destrămat treptat într-un lung şir de suferinţe pentru soţie.

fara descriere

Pe acest fond, Ioan Cuza avea să fie atras în mreje, de frumoasa prinţesă din casa domnitoare a Serbiei, Maria Obrenovici. Începută timid, relaţia avea să devină una puternică, cu  multe date politice, specifice unei atari legături sentimentale. În orice caz, în privinta lui Alexandru Cuza a fost vorba mai întâi de o atracţie fizică, de o aventură de o noapte transformată ulterior, treptat, într-o dragoste puternică, statornică şi înrobitoare.

Amanta i-a dărui doi copii pe care domnitorul i-a înfiat

”Ar fi prea romantic, dar puţin credibil ca aceleaşi lucruri să se fi întâmplat şi cu Maria. Oricum însă, strânsele legături ale familiei sale cu Rusia lăsau deschisă poarta speculaţiilor privind rolul său de "Mata Hari" pe lânga cercurile conducătoare din România, în frunte cu chiar domnitorul ţării. Şi totuşi, amanta i-a dăruit principelui doi fii, pe care tatăl natural i-a înfiat şi i-a adus la Palat, dându-i în seama soţiei legitime. Relaţia dintre cei doi nu a avut nimic cu fidelitatea; Maria a avut legături şi cu alţi bărbaţi, născând chiar şi copii concepuţi cu aceştia”, scrie historia.ro, care mai menționează și faptul că ”zile, luni şi ani de-a rândul, Cuza Voda şi-a petrecut multe ore din zi şi din noapte în casa de pe strada Biserica Amzei unde locuia Maria”.

fara descriere

Spre sfârşitul domniei lui Cuza Vodă, îndrăzneaţa Maria, plină de pretenţii şi vanitate, nu era mulţumită cu casa ce-i fusese destinată. Voia să fie vazută de tot mai mulţi oameni ca singura femeie preferată de Vodă, că poate oricând, neanunţată să intre la palat, ba în cele din urmă să ia masa separat cu domnitorul. Fireşte, galantul Vodă şi-a manifestat amorul faţă de Maria prin numeroase daruri, în bani şi bijuterii, favoruri pentru rudele si apropiaţii acesteia. Totodată, Maria a exploatat slăbiciunea domnitorului pentru ea, smulgându-i secrete preţioase din viaţa politică, pe care a ştiut să le valorifice în cercurile interesate. Ca toate metresele (Maria fiind din acest punct de vedere o vrednică precursoare a Elenei Lupescu!), şi cea a lui Cuza a creat şi mai ales cultivat o camarilă coruptă şi intrigantă. Ea a fost inclusă în cercul de afaceri şi corupţi de nimeni altul decât C. Liebrecht (al cărui palat constituie astăzi Casa Universitarilor din Bucureşti), mâna dreaptă a lui Cuza, ce-şi construise până şi un propriu serviciu secret”, scrie historia.ro.

fara descriere

În ciuda avertismentelor şi criticilor din partea apropiaţilor şi a reacţiilor uneori violente ale opoziţiei, Cuza nu a acceptat în niciun chip să înceteze relaţia cu Maria

”Excentricităţile relaţiei şi vădita sa dimensiune de corupţie au creat în epocă, mai ales în rândul clasei politice, un puternic curent de opinie de dezaprobare. În ciuda avertismentelor şi criticilor din partea apropiaţilor şi a reacţiilor uneori violente ale opoziţiei, Domnul nu a acceptat în niciun chip să înceteze relaţia cu Maria sau cel puţin să o acopere cu o binevenită discreţie. Dimpotrivă, a adus-o la palat, supunând-o pe doamna ţării la supliciul ruşinii. Robit de pasiune,  Domnul îşi credea ibovnica fără de prihană, trecea peste orice pentru a şi-o păstra şi îndepărta pe oricine care încerca să-l facă să vadă direct în faţă realitatea. Pâna când a venit ziua abdicării forţate de la 11 februarie 1866, când "monstruoasa coaliţie", nemairăbdând capriciile Domnului, odinioară atât de iubit, l-a obligat să accepte că situaţia era imposibil să mai continue. La 24 ianuarie 1866, când se sărbătoreau şapte ani de la marele act al Unirii, balul oficial nu s-a mai desfăşurat la Palat, în urma refuzului protipendadei de a participa, astfel că s-a organizat la reşedinţa familiei Şuţu. Totuşi, programul a cuprins şi o reprezentaţie cu "La favorite scene d'opera chantée par Mme Marie Obrenovici", scrie aceeași publicație.

 

Metresa lui Cuza, considerată un fel de Mata Hari dâmbovițeană

”Maria juca deja cu mai mult talent pe scena politică rolul de Mata Hari dâmboviţeană, intrând în jocul conspiraţiei anti-Cuza. Trădându-l, ea a trădat şi pretinsa ei dragoste fierbinte. Care sa fi fost mobilul? Banii, datoria politică, alte explicaţii? Greu de spus clar şi precis! Cert este că a făcut din plin jocul complotiştilor. Ea a primit misia de a-l reţine pe Domn în Palat, la jocul cu cărţi, toată noaptea de 11 februarie, spre a-l împiedica să părăsească reşedinţa deghizat, cum îi era obiceiul şi astfel abdicarea să rămână fără obiect. S-a vorbit şi poate nu fără temei, de rolul ei de spion rus pe lânga Domnitor. Dacă avem în vedere şi alte coincidenţe, precum şi interesele importante şi permanente ale imperiului moscovit pentru Moldova, ipoteza pare credibilă. Dar să vedem care a fost firul evenimentelor”.

Alexandru Ioan Cuza a fost distrus de o femeie! Maria l-a dat pe mâna dușmanilor săi de moarte

”La ora 16 a zilei de 10 februarie 1866, militarii s-au întâlnit în secret si au organizat în detaliu lovitura de Palat. Seara, domnitorul a cinat singur cu Doamna Elena. Spre miezul nopţii, apare în grabă Maria Obrenovici, însoţită de grecul Sachelaridis, cartofor înrăit, care îl provoacă pe Cuza la jocul de whist până noaptea târziu. Obosiţi, după ora 2 din noapte, amanta şi Vodă s-au retras în aceeaşi cameră, pentru a continua jocul în alte feluri. În apartamentul alăturat, resemnată, Elena Doamna, împreuna cu copiii soţului şi ai metresei, se lăsau pradă visurilor frumoase.

După o noapte de amor, a urmat o dimineaţă pentru istorie. În zori, în camera de nebunii au intrat militarii, pe uşa lăsată special deschisă de Maria Obrenovici. Unul dintre ei i-a pus revolverul la tâmplă şi l-a trezit din somn pe Domnitor. Acesta avea pistoalele pe noptieră, dar nu a mai ajuns la ele. Un altul si-a scos mantaua şi a acoperit-o pe amantă spre a nu-şi dezveli nurii şi a putea să se îmbrace, apoi a fost condusă până acasă pe jos... Restul este istorie scrisă! Susţinerile că, ulterior, Al. I. Cuza, însotit de amantă, a luat drumul refugiului, au rămas simple speculaţii. Numai Doamna Elena şi cei doi fii aveau să-i fie alături tot timpul” scrie historia.ro, lucru ce demonstrează că Alexandru Ioan Cuza a fost distrus de o femeie.

 

 

 

 

 

 

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate