COD GALBEN si PORTOCALIU de ploi, ninsori si vant! Peste 3.500 de pompieri, pregătiţi să intervină dacă apar probleme din cauza vremii

Peste 3.500 de pompieri sunt pregătiţi să intervină în judeţele unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, în contextul emiterii de către ANM a avertizărilor cod galben şi cod portocaliu de ploi, ninsori şi vânt, potrivit IGSU.

Autor: R.L.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, peste 3.500 de pompieri cu peste 600 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale.

 

 

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor de cod galben şi cod portocaliu, care prognozează ploi abundente, intensificări ale vântului şi ninsori în mai multe zone din ţară, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea optimă a eventualelor situaţii de urgenţă.

 

”Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, s-au dispus măsuri de activare a grupelor operative în cele 7 judeţe aflate sub incidenţa Codului Portocaliu( ISU Argeş, ISU Braşov, ISU Buzău, ISU Covasna, ISU Dâmboviţa, ISU Prahova şi ISU Vrancea) şi asigurarea rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenţie. Totodată, în judeţele unde, din experienţa anilor trecuţi, există posibilitatea producerii inundaţiilor sau a fenomenului de zăpor, echipaje ISU monitorizează cursurile de apă pentru identificarea şi eliminarea potenţialelor stări de pericol pentru comunităţi”, a transmis, luni, IGSU.

 

 

O altă măsură dispusă de IGSU a fost verificarea şi cunoaşterea situaţiei în ceea ce priveşte femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor care urmează tratament de dializă sau alte afecţiuni, pentru a putea fi asigurat transportul preventiv al acestora către unităţile medicale abilitate, în cazul

manifestării ninsorilor semnificative şi a viscolului puternic.

 

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii sunt pregătiţi să intervină cu cele 36 şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte şapte astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între instituţia noastră şi aceasta companie.

 

De asemenea, IGSU transmite că pentru misiunile de salvare pot fi utilizate 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 32 de autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi autospeciale SMURD.

 

 

Pompierii le recomandă cetăţenilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Evoluţia situaţiei din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

 

sursa

Distribuie pe:
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies