Cod Rutier 2022. Care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier 2022. La ce trebuie să fie atenți șoferii

Cod Rutier 2022. Iată care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier 2022!

Autor: Ioana Enache

In articol:

Cod Rutier 2022. Odată cu modificarea Ordonanței de Urgență 195/2022 referitoare la circulatia pe drumurile publice, au apărut noi schimbări în cadrul Codului Rutier.

Scopurile modificărilor Codului Rutier sunt reducerea numărului de accidente rutiere și descurajarea agresivității în trafic. Iată care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier 2022!

Care sunt cele mai importante modificări din Codul Rutier 2022

Cod Rutier 2022. Conform legislației în vigoare, orice conducător auto trebuie să respecte regimul legal de viteză. Limitele de viteză sunt diferite pe drumurile express și drumurile naționale europene, atât în ceea ce privește viteza maximă admisă, cât și din perspectiva regimului de circulație aplicabil.

Citeste si: Impozite 2023. Tinerii până în 26 de ani ar putea plăti impozite mai mici. Vezi care sunt toate măsurile decise de coaliție

Limita maximă de viteză în raza unei localități este de 50 km/h, însă administratorul drumului poate stabili limite de viteză superioare pe anumite sectoare de drum, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, în funcție de gradul de periculozitate, dar nu mai mult de 80 km/h.

Cea mai importantă modificare a Codului Rutier se referă la limitarea de viteză pe drumurile express sau DEx, care nu existau în trecut.

Citeste si: Cine este Sebastian Crăciunescu, bărbatul cu care și-a unit destinul Geta Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul făcut de Andreea Marin, după 5 ani de relație cu Adrian Brâncoveanu: „Nu am regrete deloc”. Ce decizie a luat fosta „Zână a Surprizelor"..- bzi.ro

Mai exact, conform noului Cod Rutier, limita de viteză este acum de 120Km/h, de la 100Km/h, cât era specificat în trecut.

Cod Rutier 2022. Care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier 2022. La ce trebuie să fie atenți șoferii

Cod Rutier 2022. Care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier 2022. La ce trebuie să fie atenți șoferii

[Sursa foto: PixaBay]

Lista completă a limitărilor de viteză conform noului Cod Rutier 2022

Vezi lista completă cu limitele de viteză impuse de noul Cod Rutier 2022!

  • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
  • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
  • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;
  • 45 km/h pentru tractoare şi mopede.

Cod Rutier 2022. Cât a ajuns punctul de amendă în Codul Rutier 2022

Cod Rutier 2022. Guvernul a anunțat că valoarea punctului de amendă rămâne 145 de lei pe parcursul anului 2022, după decizia statului de a nu-l mai crește la 255 de lei. În Codul Rutier 2022 precizează că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul brut pe economie al șoferului.

Citeste si: Cod Rutier 2022. Cât a ajuns să fie punctul de amendă și cum poți rămâne fără permis

Punctul de amendă rămâne la această valoare până la data de 31 decembrie 2022.

Valoarea de 145 de lei a rămas aceeași încă din 2017, când a fost calculat pe baza salariului brut pe economie care valora 1450 de lei atunci.

Șoferii din România trebuie să știe că există 5 clase de amendă, dintre care 4 se aplică persoanelor fizice, iar ultima persoanelor juridice. Amenda maximă pentru prima categorie de persoane ajunge la 2900 de lei, iar cea de-a doua categorie poate plăti și până la 14.500 de lei.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Permis Auto 2022. Care sunt noile condiții prin care se obține permisul de conducere și cât timp durează

Cum să îți schimbi permisul auto expirat. Detalii procedură

Cod Rutier 2022. Cât a ajuns să fie punctul de amendă și cum poți rămâne fără permis

Horoscop 6 Octombrie 2022. Berbecii fac față tuturor provocărilor, Leii vor avea unele conflicte cu prietenii sau familia

Se dau toți BANII ÎNAPOI! Este informația momentului în ROMÂNIA. S-a luat deja decizia

Beni nu a fost prezent la nunta Getuței Sterp. Mama Geta a clarificat situația în timpul petrecerii

Prețurile locuințelor ar putea să scadă semnificativ. „Avem o domolire a creșterii la câteva procente an la an”

Reghecampf, situație din ce în ce mai dificilă – Antrenorul este la un pas să își piardă slujba, din nou

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies