Compensarea de 50 de bani pentru carburanți, o gură de aer pentru români?! Tot ce trebuie să știe șoferii dacă benzina și motorina ajung la 9 lei pe litru | EXCLUSIV

Guvernul ia în calcul o revenire la schema de compensare a prețului la carburant cu 50 de bani pe litru, în cazul în care acesta va ajunge la 9 lei.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Prețul benzinei și al motorinei înregistrează o nouă creștere, astfel că Guvernul ia în calcul o schemă de compensare de 50 de bani pe litru, ajutor ce s-a aplicat și în 2022. Noua măsură ar putea fi aplicată dacă prețul va ajunge la 9 lei.

Guvernul ar putea reintroduce schema de compensare de 50 de bani a prețului la carburant, în cazul în care prețul benzinei și al motorinei ar depăși 9 lei pe litru. Noua măsură de ajutor ar urma să fie valabilă pe o durată de trei luni.

În mod normal, ajutorul ar trebui să vină ca o gură de aer pentru români, însă economiștii sunt de părere că schema nu ar fi trebuit să fie scoasă din lista măsurilor de ajutor. În ultimele zile, prețul benzinei a crescut cu 3 bani la unul dintre cei mai mari furnizori din țară, după ce s-au înregistrat majorări repetate în ultimele 18 zile.

Pe de altă parte, economiștii sunt de părere că eliminarea acestei măsuri a fost pripită, iar în condițiile tuturor prețurilor actuale, autoritățile ar fi trebuit să mențină toate aceste măsuri.

Schema de compensare de 50 de bani, o gură de aer pentru români

În 2022, Guvernul a introdus schema de compensare de 50 de bani pe litru, aplicată în cazul carburanților.

Măsura a venit ca un ajutor pentru români, după un val de scumpiri masive ale carburanților.

Citește și: Caz cutremurător la Bacău! O adolescentă de 16 ani a murit, după ce și-a dat foc în curte. Este uluitor ce a făcut fata înainte de a recurge la gestul necugetat

Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu analistul economic Adrian Negrescu, iar el este de părere că măsura va fi reintrodusă cât de curând, ca urmare a scumpirilor înregistrate la pompă.

Totodată, el susține că mai sunt și alte măsuri de ajutor pe care România le-ar putea introduce așa cum au procedat și alte state.

"Eliminarea facilității de 50 de bani a fost o măsură pripită, justificată probabil doar din prisma deficitului bugetar.

Cred că măsura va trebui reintrodusă cât de curând sau înlocuită cu o alta, din punctul meu de vedere, mult mai eficientă, dacă vrem cu adevărat să reducem inflația.

O scădere a taxării pe zona de carburanți (TVA, accize etc.), așa cum au făcut și alte țări, ar putea fi mult mai eficientă în lupta cu inflația.

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

Nu cred însă că autoritățile vor lua o astfel de decizie, având în vedere faptul că, până la urmă, cu cât prețurile cresc, cu atât statul are mai mult de câștigat. În prezent, mai mult de jumătate din prețul benzinei și motorinei reprezintă taxe pe care le plătim statului", a mărturisit Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Benzină și motorină

Benzină și motorină

[Sursa foto: PixaBay]

De la ce apar scumpirile la carburanți și ce impact au în rândul românilor

Scumpirea carburanților vine ca un efect al epuizării stocurilor de petrol ieftin. Adrian Negrescu ne-a explicat ce presupune mai exact această creștere de preț și mai ales cum poate stopa statul fenomenul.

Citește și: Urmărire cu final tragic în Buzău. Un bărbat a rămas fără picior după ce a fost lovit de un șofer care fugea de oamenii legii

Pe de altă parte, el este de părere că statul român nu are un interes real pentru a menține prețul la carburanți sub control.

"Statul nu are niciun interes, în acest moment, să scadă prețurile carburanților.

Scumpirea carburanților are, printre cauze, epuizarea stocurilor de petrol ieftin, mai ales din Rusia, pe care benzinarii români le-au făcut în toamna anului trecut. Între timp, petrolul s-a scumpit, ajungând la 86 de dolari/baril, iar perspectivele nu arată deloc bine din prisma evoluției prețurilor.

Eliminarea compensării de 50 de bani pe litru a venit în cel mai prost moment, în condițiile în care petroliștii sunt nevoiți să cumpere pentru mai scump, urmare a embargoului la adresa importurilor din Rusia, iar OPEC, organizația producătorilor de petrol a început să reducă, treptat, producția pentru a determina creșterea prețurilor", a mai precizat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

autostrada

Mașini pe autostradă

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest- radioimpuls.ro

Cererea pentru carburanți ar putea să scadă

În cazul unei recesiuni la nivel mondial, cererea pentru carburanți ar putea să scadă. În acest contextul, statele s-ar putea să fie nevoite să reducă într-un fel sau altul prețul la carburanți. Totodată, urmează o perioadă cu o evoluție greu de prezis în ceea ce privește prețurile la carburanți.

"Piața petrolului e mai fluctuantă ca oricând. Pe de o parte sunt presiunile făcute de OPEC pentru a creşte prețul, pe de altă parte sunt temerile legate de efectele unei recesiuni mondiale care a urma să scadă cererea. Și mai e și efectul China. Dacă economia chineză va ieşi din zona de lock-down, urmare a eliminării restricțiilor COVID, cererea de petrol va creşte semnificativ, iar acest lucru se va vedea în cotațiile petrolului.

Altfel spus, ne așteaptă o perioadă cu o evoluție prea puțin predictibilă. O analiză făcută recent de S&P arăta că, dacă China își revine din punct de vedere economic și va cumpăra mai mult petrol, nu este exclus ca țițeiul să ajungă chiar și la 120 dolari/baril", a mai explicat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Prețul la benzină și motorină, afectat de importurile de petrol

Prețul la benzină și motorină va fi puternic afectat și de faptul că urmează să intre în vigoare embargoul pentru importurile de petrol din Rusia. Începând cu data de 5 februarie, acesta va fi valabil pentru toate statele din UE.

"Dacă nu existau destule probleme în piața petrolului, embargoul la adresa petrolului rusesc vine să pună și mai multă presiune.

Din 5 februarie, restricțiile de import de petrol, de motorină, vor deveni totale în UE, iar asta ne va afecta semnificativ, pentru că noi aduceam peste 60% din necesar din Rusia. Benzinarii vor trebui să caute alte surse de aprovizionare bineînțeles la un preț mult mai mare. Iar asta va pune presiune pe prețul la pompă.

Nu este exclus, astfel, ca în săptămânile următoare să vedem carburanții din România peste nivelul de 8 lei pe litru", a mai adăugat el.

Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

”Am multe mașini vechi” De ce circulă și acum Nicolai Tand cu autoturisme apărute în urmă cu mai bine de patru decenii. Chef-ul este un adevărat colecționar

Moment greu de explicat în Pasajul Unirii. Un bărbat nu a ținut cont că era ora de vârf, și-a abandonat mașina pe mijlocul benzii și a plecat pe jos

|GALERIE FOTO. O profesoară sexy concediată pentru postările de pe OnlyFans face chetă ca să-și plătească avocatul. „Aproape fiecare profesor are o a doua slujbă”

Adrian Despot, despre momentul viral de acum 15 ani. Motivul pentru care s-a enervat teribil: „Marea mea durere se revărsa fix împotriva lipsei de profesionalism a oamenilor din...

Un tânăr român a rămas paralizat după ce a fost bătut de 16 oameni în Spania

„Din folclorul ăsta autentic nu pot plăti ratele.” Nicoleta Voicu vrea să iasă la grevă! Vedeta este revoltată din cauza taxelor și cheltuielilor

Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies