
In articol:
- Marius Budăi, noi detalii despre pensiile românilor
- Specialiștii sunt rezervați cu privire la majorările pensiilor din viitor
- Evoluția pensiilor pentru următorii ani, încă greu de calculat
Recent, o nouă discuție despre pensii a contrariat opinia publică. Ministrul Muncii susține că generațiile viitoare de seniori vor avea pensii mai mari, comparativ cu situația din prezent.
Deși multe persoane sunt îngrijorate cu privire la modul în care vor evolua pensiile românilor, ministrul Muncii este optimist. Ultimele date arată că până în 2040 numărul pensionarilor va fi mai mare ca cel al tinerilor din câmpul muncii, iar multe persoane sunt îngrijorate de modul în care statul va plăti pensiile acestora.
Totuși, Marius Budăi este optimist și spune că pensiile copiilor vor fi mai mari ca cele pe care le au vârstnicii din prezent. Totuși, economiștii rămân rezervați, explicând că este prematur pentru un astfel de scenariu.
Marius Budăi, noi detalii despre pensiile românilor
Marius Budăi a afirmat recent că viitoarele generații de pensionari vor avea venituri mai mari comparativ cu seniorii care primesc în prezent veniturile de la stat.
Acesta își susține ideea prin faptul că veniturile românilor vor crește, iar automat pensiile vor fi aliniate la noile salarii pe care cetățenii le vor încasa."Nu este adevărat pentru că, în continuare, politica de creșteri salariale și politica de creștere a salariului minim, împing veniturile românilor în sus.
Specialiștii sunt rezervați cu privire la majorările pensiilor din viitor
În timp ce ministrul se arată optimist, economiștii nu sunt așa convinși. Din contră, aceștia sunt de părere că veniturile românilor pot varia, iar momentan este prea devreme pentru a estima veniturile românilor din 2040.
"Este foarte greu să estimăm de acum. Nu știu pe ce se bazează ministrul Budăi când face aceste afirmații. Ele ar putea să fie adevărate, dar este greu de descifrat ce va însemna pe viitor. Pe de-o parte, este clar că pensiile vor crește nominal și că peste 10 sau 20 de ani cifra cu care se va măsura o pensie va fi mult mai mare decât este astăzi, dar ce înseamnă efectiv în momentul acela pensia, este greu de evaluat.
Sunt multe modalități de a măsura creșterea unei pensii. De exemplu, poate să fie o măsură nominală, adică cifra care este înscrisă pe tabelul de pensie și în sensul acesta sunt sigur că va crește. Este vorba de pensia reală care este cifra corelată cu indicele inflației și aici evident că lucrurile sunt discutabile și mai este o măsură care poate fi luată în considerare și care înseamnă pensia în raport cu salariul minim sau mediu pe economie.
Din această perspectivă, nu știm în ce măsură putem să fim atât de încrezători că lucrurile vor sta mai bine", a explicat Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.
Citeste si: Calendar ortodox 22 martie 2023. Ce sărbătoare este?- stirilekanald.ro
Evoluția pensiilor pentru următorii ani, încă greu de calculat
Totodată, economiștii atrag atenția asupra faptului că momentan este greu să ne dăm seama dacă chiar va fi așa. Există numeroase aspecte ce pot influența veniturile românilor și sumele alocate de stat pentru pensii.
"Pe de-o parte, eu aș spune că nu este imposibil să se îndeplinească ceea ce spune, dar nici nu este cert ca va fi așa cum anunță. Ar trebui ca multe condiții să fie îndeplinite pentru aceasta.
Mi se pare că este o premisă pe care ne putem baza, dar dincolo de asta sunt multe alte variabile care trebuie să fie luate în considerare pentru a ajunge la nivelul pensiei din 2040 și nu le deținem", a mai adăugat economistul Aurelian Dochia, în exclusivitate.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!