WowNews logo WOWnews
Stories

Diverse

Cum alegi o cafea de calitate? 4 reguli

Știm cu toții că nimic nu se compară cu gustul sublim al unei cafele bune, savurate la prima oră a dimineții sau în orice moment al zilei. Pentru a trăi această plăcere zilnică la intensitate maximă, este foarte importantă calitatea cafelei pe care o folosești ca ingredient.

O cafea de calitate se recunoaște imediat după gust și miros, însă în cele ce urmează îți vom oferi și alte detalii care să te ajute să faci diferența.

Citeste si: Igor Cuciuc își plângea amarul în direct, în urmă cu câteva luni. Artistul se afla la capătul puterilor: “Perna noastră a fost udă în fiecare seară de lacrimile mamei și lacrimile tatălui.” - kfetele

Data prăjirii

În orice magazin de specialitate sau supermarket poți alege dintr-o gamă variată de cafea, însă un prim detaliu asupra căruia trebuie să te informezi este data la care aceasta a fost prăjită.

Pentru a te bucura din plin de calitățile sale, o cafea trebuie consumată la ce mult două săptămâni după ce a fost prăjită. Aceasta, pentru că imediat după prăjire boabele de cafea încep să își schimbe structura chimică, din cauza că eliberează dioxid de carbon. Astfel, uleiurile conținute încep să se oxideze, ceea ce duce în timp la estomparea aromelor.

Pe fiecare ambalaj trebuie să fie trecută data prăjirii, iar cu cât aceasta este mai recentă, cu atât mai bine. E drept că metodele moderne de ambalare asigură păstrarea aromelor cafelei, însă este de preferat să alegi un produs prăjit cât mai recent.  

Zona de proveniență

O altă informație care trebuie să se regăsească pe ambalajul cafelei se referă la zona de proveniență. Cu cât datele in acest sens sunt mai detaliate, cu atât sunt șanse ca produsul să fie unul de calitate.

În cazul în care se specifică doar țara de proveniență sau doar o zonă de producție, este posibil ca în interiorul pachetului să se afle un amestec de cafea provenită din mai multe regiuni, ceea ce ar putea afecta gustul băuturii.

Pe de altă parte, dacă pe pachet sunt oferite informații despre regiunea sau exploatația de unde provine cafeaua, poți avea garanția că aceasta este pură și superioară calitativ unei cafele amestec.

De asemenea, trebuie să ții cont și de faptul că pe glob există trei zone principale în care se produce cafea, iar caracteristicile acesteia diferă în funcție de zona de proveniență.

Modul de prăjire

Și modul în care au fost prăjite boabele poate influența caracteristicile cafelei. Nu înseamnă că acest factor are o influență negativă asupra calității, însă e posibil ca proprietățile pe care le conferă cafelei să nu fie pe gustul tău.

Sunt cunoscute cinci moduri de prăjire a cafelei, fiecare cu caracteristicile sale, după cum urmează:

Prăjirea in stil american

Este cel mai des folosit mod, presupunând prăjirea moderată a boabelor, ceea ce conferă cafelei o aromă medie.

Prăjirea în stil francez

Acest stil constă în prăjirea îndelungată a boabelor, până când acestea capătă o nuanță ciocolatie și o aromă pronunțată.

Prăjirea în stil italian

Boabele sunt prăjite un timp mai îndelungat, trecând de la nuanța ciocolatie specifică modului italian, la o nuanță între maroniu și negru. Prin urmare, și aroma obținută este mai puternică, fiind ușor de recunoscut în cafelele espresso.

Prăjirea în stil european

Este un stil combinat de prăjire, în urma căruia se obține un amestec cu două treimi din boabe prăjite puternic și o treime, prăjite mediu.

Citeste si: Conflictul între familiile Cuciuc și Botgros contiunuă. Cristi Botgros ajunge la audieri. Ce ar fi făcut tânărul în timp ce Andreea era jos: “Cel mai neomenește mi se pare să dai scrum de țigară...” -

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat între Dorobanțu și Kira e peste orice limită: "Bă, vorbește frumos, nu îmi vorbi mie cu bă ăsta" Moldo a răbufnit DUR, iar producția a intervenit de urgență: "Atenție la ton" Ce CONSE

Prăjirea în stil vienez

Stilul vienez este oarecum similar celui european, doar că în acest caz, amestecul obținut conține doar o treime din boabe prăjite puternic și două treimi din boabe prăjite moderat.

Tipul cafelei

Cafeaua este împărțită în două categorii principale, în funcție de altitudinea la care a fost cultivată.

Astfel, cafeaua Arabica provine din plantații aflate la altitudini mari, având boabe mari, de un verde pronunțat. Gustul este fin, puțin amar și ușor acidulat.

De cealaltă parte, cafeaua Robusta se cultivă la altitudini mai mici și are boabe mai mici, de culoare verde pal, cu tente maronii. Gustul este unul robust și cu o tentă amară pronunțată.

Dacă vei ține cont de aceste detalii, poți avea garanția că vei găsi cu ușurință o cafea de calitate care să corespundă întrutotul preferințelor tale.