Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum

Pandemia creată de noul coronavirus a afectat inclusiv piața imobiliară, care se află pe o pantă descendentă. Imobiliare.ro a făcut o analiză a pieței.

Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum
Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum
Autor: D.A.

In articol:

Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum
Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum

Explicație foto: Piața imobiliară cunoaște o scădere la nivel național

Conform studiului făcut de experții imobiliari, prețul pieței imobiliare a cunoscut o ușoară stabilitate față de luna precedentă. Cu toate acestea, prețurile continuă să scadă pe fondul crizei. 

În contextul situației create de răspândirea COVID-19, indicele scoate în evidență că în luna mai a avut loc, la nivel național, o scădere moderată. Conform experților, aceasta este de 1,4% a prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor.

Abonează-te la WOWbiz pe Google News. TU ÎȚI ALEGI ȘTIRILE

Acest procent vine ca urmare a unui recul de 1,7% consemnat în luna aprilie; prețul mediu solicitat pentru o asemenea unitate locativă, indiferent de anul de construcție, a ajuns, astfel, la 1.348 de euro pe metru pătrat util (față de 1.367

de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare).

Care este diferența față de lunile care s-au scurs de la începutul pandemiei? Experții susțin că, spre deosebire de aprilie, când tendința descendentă a prețurilor s-a făcut simțită doar în Constanța, de data aceasta patru dintre cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat scăderi – iar orașul de la malul mării nu s-a numărat printre acestea.

De remarcat este că ieftiniri au avut loc atât pe piața rezidențială nouă, cât și pe cea veche. Asta presupune, cel puțin la nivel teoretic, că oamenii au posibilități mai mari de a-și achiziționa o locuință în următoarea perioadă. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

 

Piața imobiliară în Capitală. Cât costă metrul pătrat în București 

În Bucuresti, avansul consemnat în luna aprilie a fost, practic, compensat pe parcursul lui mai: apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit (tot) cu 2%, ajungând la o medie de 1.394 de euro pe metru pătrat util (de la un nivel de 1.423 de euro pe metru pătrat). Totuși, un preț ridicat, mai ales că infrastructura în cartierele rezidențiale lasă de dorit. 

Abonează-te la WOWbiz pe Google News. TU ÎȚI ALEGI ȘTIRILE

Spre deosebire de a doua lună de primăvară, așteptările vânzătorilor bucureșteni s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit, astfel, cu 2,6% (de la 1.382 la 1.346 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite cu 1,7% (de la 1.451 la 1.427 de euro pe metru pătrat util).

Piața imobiliară în Ardeal. Care sunt prețurile în Brașov? 

Concluzia următoarelor rânduri vor bucura oamenii cu dare de mână din această perioadă. După avansul de 1,8% din aprilie, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru orașul de la poalele Tâmpei, o scădere ușoară în luna mai, mai exact -0,3%, de la 1.219 la 1.215 euro pe metru pătrat util.

Spre deosebire de luna anterioară, apartamentele vechi s-au apreciat, în acest răstimp, cu 1,6%, de la 1.180 la 1.199 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, însă, locuințele nou-construite din Brașov s-au ieftinit cu 2,6%, de la 1.278 la 1.245 de euro pe metru pătrat.

Rămâne Cluj un oraș scump?

Cluj și-a câștigat renumele de Capitala prețurilor din România pe piața imobiliarelor. Chirile sunt greu de suportat pentru un om de rând. Numai că tendința de scădere se regăsește și în zona aceasta a Ardealului.

Și pretențiile vânzătorilor de apartamente din orașul de pe Someș s-au înscris pe o traiectorie descendentă în mai: acestea au consemnat, per ansamblu, un recul de 2,1% (după un avans de 1,5% în luna anterioară), de la o medie de 1.854 de euro pe metru pătrat util, la 1.815 euro pe metru pătrat.

Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum
Cum arata piata imobiliara în plină pandemie. Poți profita chiar acum

FOTO: Piața imobiliară din Cluj rămâne la un nivel ridicat

Scăderi au avut loc pe ambele segmente ale pieței clujene: locuințele vechi s-au depreciat, însă, mai puțin, anume cu 0,4% (de la 1.804 la 1.796 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi, cu 2,9% (de la 1.882 la 1.828 de euro pe metru pătrat).

Prețurile de la malul mării dau naștere unor cumpărături în lanț

Spre deosebire de luna aprilie, când s-au diminuat cu 1,4%, apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de primăvară, de la 1.229 la 1.237 de euro pe metru pătrat util. Pe cele două segmente de piață analizate au fost consemnate evoluții diferite: apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,4% (de la 1.235 la 1.230 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat, dimpotrivă, un avans de 2,5% (ajungând să coste 1.250 de euro pe metru pătrat, față de 1.220 de euro pe metru pătrat).

Evoluție pozitivă în capitala Moldovei

Capitala Moldovei este, după Constanța, cel de-al doilea centru regional în care Indicele Imobiliare.ro a consemnat o evoluție pozitivă luna trecută: aici este vorba, însă, despre un avans de doar 0,2%, de la 1.063 la 1.065 de euro pe metru pătrat util (după o creștere de 2,5% în aprilie). În ultimele 31 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.079 la 1.087 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, au consemnat o scădere de 0,2%, de la 1.055 la 1.053 de euro pe metru pătrat util.

Și Timișoara e vizată de scădere 

După o creștere de 1,1% în aprilie, suma medie solicitată pentru un apartament în orașul de pe Bega s-a diminuat, în mai, cu 1,9%, de la 1.325 la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Cu 1,9% s-au ieftinit, în perioada analizată, apartamentele vechi, care au ajuns să coste 1.306 euro pe metru pătrat (față de 1.331 de euro pe metru pătrat în luna anterioară). Totodată, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 1%, de la 1.296 la 1.283 de euro pe metru pătrat util.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Episod NOU "Doctorul minune" 22 octombrie 2021. Nazli, dezamăgită din nou. Ce se întâmplă cu Ali?

Mohammad Murad, renumit om de afaceri din România, invitatul de duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Coldplay va organiza un turneu mondial bazat pe folosirea de energii regenerabile

Horoscop 22 Octombrie 2021: dorințele Vărsătorilor sunt pe cale să se îndeplinească, Leii sunt extrem de pozitivi

Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record total

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai fost una la fel

Doliu în sportul din România. A murit un renumit antrenor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies