Cum ne protejăm de coronavirus în autobuz

Orice spaţiu închis poate deveni focar pentru noul coronavirus. În mijloacele de transport în comun, de pildă, trebuie să evităm să facem gesturi greşite care ne pot afecta sănătatea. Un medic ne arată ce soluții există pentru a ne proteja de COVID-19 în autobuze sau tramvaie.

Distribuie pe:

fara descriere


In articol:

Se întâmplă des ca cineva din autobuzul în care ne aflăm să strănute sau să tușească foarte aproape de noi, acestea fiind unele dintre modalitățile prin care noul coronavirus se extinde.

DR. OVIDIU PENEȘ: Dacă strănutul este cu forță puternică se împrăștie pe o zonă foarte mare, mulți metri cubi, iar dacă aerul este mai uscat se împrăștie pe o zonă și mai mare, rămâne pe suprafețe și poate să reziste pe suprafețele acestea până la câteva zile.


Atunci când cineva strănută să încercăm să ne îndepărtăm. Fie că ne urcăm în autobuz, în tramvai sau în metrou, primul instinct este să punem întotdeauna mâna pe bara de susţinere. Lucru total greșit în plină epidemie de coronavirus, ne spune doctorul Ovidiu Peneș.

Dacă cineva anterior a atins sau a strănutat în zona asta, doamna acum se presupune că are mâna contaminată. Deci nu va duce mâna la nas, gură și ochi până nu apucă să se spele din abundență pe mâini cu apă și săpun.

Citeste si: VIDEO | Ce se știe despre tânărul care s-a infectat cu coronavirus în România

Cum ne protejăm de coronavirus în autobuz

DR. OVIDIU PENEȘ: Am expus atât spăl atât, am expus pâna la antebraț spăl toată zona asta, fața sau chiar și părul dacă se poate.

Și cu hainele pe care le-am purtat în autobuz putem aduce virusul acasă.

De aceea e important când intrați în casă să lăsați la exterior, într-un mediu însorit de preferat, toate hainele și să vă spălați de două ori.

Iar lista factorilor de risc poate continua. Un alt factor care amplifică riscul de contaminare cu acest coronavirus este chiar telefonul mobil. Tocmai de aceea este recomandat ca telefonul mobil să fie dezinfectat cel puțin o dată pe zi.

În plus, măștile de protecție nu sunt eficiente în cazul acestor virusuri, mai spune doctorul.

Citeste si: Coronavirusul afectează mai puțin copiii, iar specialiștii nu știu exact de ce

Medicii ne avertizează că trebuie să fim atenți și atunci când mergem la cumpărături. Orice contact cu produsele de la raft sau cu un coș de cumpărături poate fi periculos. Dacă cel care a pus mâna pe ele înaintea noastră, a strănutat sau a tușit în zona respectivă, este contaminat cu acest coronavirus, virusul va rezista pe acele suprafețe câteva zile.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate