Cum să reușești să economisești mai mult în 2022?

Anul 2021 a fost destul de tensionat financiar pentru multe categorii de persoane, din cauza pandemiei care a continuat mai mult decât era de așteptat.

Autor: Maria Burghelea

Cei mai afectați sunt cei implicați în segmentele HoReCa și turism, precum și în zona de divertisment- organizare evenimente. Multe alte domenii au fost departe de strălucire din cauza restricțiilor hotărâte de autorități ca mijloc de protejare a populației în acest context social dificil. De asemenea, s-a ajuns la un nivel foarte ridicat al inflației, creșterea prețurilor este evidentă în foarte multe segmente de retail- produse și servicii.

Anul 2022 vine cu speranțe de mai bine, deși temerile încă există cu privire la același subiect care rămâne de actualitate. Totuși, viața trebuie să continue, fiecare se adaptează la noul context social și economic. În noul an, dacă nu poți mări nivelul de venituri și cum evident nu poți acționa asupra reducerii prețurilor generale, ai o altă variantă de intervenție: să identifici metode prin care să reduci cheltuielile în ansamblu, să faci alegeri mai inteligente pentru a reuși să economisești mai mulți bani. Da, este posibil să faci economii, chiar și într-o situație care nu este ideală.

Iată câteva idei ce merită atenție și care pot fi puse în practică

Citeste si: „L-am bătut și eu pe el. Ne băteam parte în parte”. Adriana Bahmuțeanu, declarații halucinante despre loviturile încasate de la Silviu Prigoană: „Da, m-a bătut cu pliciul”- kanald.ro

Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro

Înainte de orice, stabilește un buget personal bine pus la punct, în care să ai separate nevoile adevărate de cheltuielile care sunt de fapt opționale. Încearcă să reduci pe cât posibil aceste cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Pornește de la cheltuielile fixe, cele cu utilitățile. Mai departe, mergi spre partea de alimente, produse de igienă și alte cheltuieli de strictă necesitate.

Ulterior, ajungi la categoria de dorințe și divertisment, unde poți face unele compromisuri, dacă îți dorești cu adevărat să economisești.

Evident, nu este nevoie să te răstrângi mult prea sever, însă poți stabili perioade cu un mic efort personal și apoi să te bucuri la maximum de o vacanță mult visată ori de cumpărarea unui smartphone de ultimă generație, dacă această achiziție este considerată una care aduce satisfacție pe termen lung.

Anticipează perioadele cu cheltuieli mai mari și administrează bugetul personal astfel încât să ții cont de aceste momente. Nu uita nici de cheltuielile neprevăzute. Când ai nevoie de bani în plus, alege inspirat un credit doar cu buletinul din ofertele de la bănci și IFN-uri, comparând atent ofertele de pe piață. Alege cele mai avantajoase costuri de creditare, nu uita de avantaje și dezavantaje la fiecare variantă. Cântărește atent aceste aspecte și optează pentru varianta mai bună pentru situația ta personală. Nu uita ca dacă apelezi la un credit de nevoi personale, această decizie să fie una deplin responsabilă. Ai putea alege variante cu rate fixe, pentru a evita oscilații de dobânzi (nu uita că în 2022- 2023 se așteaptă creșteri ale costurilor de creditare, căci BNR ar putea mări semnificativ dobânda de politică monetară...).

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Irina Nicolae, trădată de fostele colege din A.S.I.A.! Cântăreața rupe tăcerea după ce nu a fost invitată să cânte la reunirea formației: ”Am avut un șoc”- radioimpuls.ro

Chiar și unele cheltuieli aparent fixe pot fi reduse. Plătești prea mult la curent electric? Nu uita că există furnizori cu oferte mai bune pe piața liberă a energiei. Alege becuri LED super economice și investește pe termen lung în electronice și electrocasnice din clase de consum eficiente energetic. Plătești cumva unele abonamente de utilități fără a le folosi? Poți renunța la cablu TV dacă de fapt folosești doar streaming video online sau poți întrerupe abonamentul de telefonie fixă, dacă tot te rezumi la folosirea telefonului mobil.

Realizează un plan de economii și lunar salvează bani încă de când încasezi salariul. Transferă banii într-un cont bancar, eventual într-un cont de economii, și "uită" că folosirea acelor bani este o variantă de luat în calcul.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Când începe Postul Paștelui 2023. E cel mai greu post din an și nu mulți îl pot duce la sfârșit

Summer Well 2023: Ce artiști internaționali au fost anunțați pentru a 12-a ediție! Cap de afiș sunt Florence + The Machine

Cum se ține corect Postul Paștelui. Ce ai voie să faci și ce e interzis în Postul Mare

Cutremur Turcia azi, 6 februarie 2023: Imagini cumplite din Nurdağı / Provincia Gaziantep. Este unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii 100 de ani din Turcia

Declarații controversate făcute de Vladimir Putin. De ce a promis că nu-l va ucide pe Zelenski

Iată care sunt câteva dintre efectele stresului de la locul de muncă asupra oamenilor

"Eu sunt femeia cu care Printul Harry și-a pierdut virginitatea! Cum arată Sasha Walpole, femeia care l-a făcut bărbat pe Harry

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies