Cum scapi de răul de înălțime. Totul despre acrofobie: frica de înălțime

Dacă inima pare că ți-o ia razna, începi să transpiri și pare că-ți amorțesc membrele atunci când te afli la balcon și privești în jos, când mergi pe un pod sau îl traversezi cu mașina ori călătorești cu avionul, te regăsești printre cei 5% din populația lumii care are frică de înălțime. Răul de înălțime este una dintre fobiile foarte des întâlnite.

Înălțime
Autor: R.L.

In articol:

Înălțime
Acrofobia este frica de înălțime

Frica de înălțime sau acrofobia se poate manifesta diferit de la persoană la persoană și mulți se întreabă dacă există remedii pentru această teamă și cum scapi de răul de înălțime.

Sunt oameni care experimentează senzații atât de puternice încât ajung chiar să leșine.

Cel mai important este ca persoana care se confruntă cu frica de înălțime să se convingă că nimic rău nu i se poate întâmpla.

Pentru a evita senzația de greață, transpirația excesivă, tremuratul, învață să respiri pentru a le controla. Trage puternic aer în piept și controlează-ți expirația. Respiră adânc și puternic, pentru a-ți controla bătăile inimii și crește fluxul de oxigen. Astfel, oxigenul va ajunge la mușchi și va lucra să-i detensioneze.

Există persoane care spun că și-au controlat răul de înălțime cu muzică de relaxare, meditație, aromoterapie sau masaj. Unii specialiști sunt adepții terapiei de șoc, ceea ce presupune ca persoanele care suferă de acrofobie să fie puse în fața unei situații pe care o consideră foarte periculoasă. Dacă au teamă să zboare cu avionul, sunt urcate în avion, dacă au frică să urce pe munte sau pe bloc, atunci sunt duse pe munte sau pe bloc.

E drept, anumiți pacienți mărturisesc că au scăpat de teamă, dar sunt și mulți care s-au speriat atât de tare și au făcut atacuri de panică, încât au devenit și mai greu de consiliat după o astfel de traumă. "Acest tip de terapie de şoc se practică la pacienţii care nu au probleme cu inima, pentru că panica este atât de mare încât poate duce la infarct“, declară, pentru adevărul.ro, psihologul Ana Maria Rușizan.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

 

Cum scapi de răul de înălțime? Teama se învinge treptat cu pași mici, dar siguri

„Cel mai greu este să convingi un astfel de pacient că nu are dreptate. Trebuie să îl faci să înţeleagă că temerea lui nu are bază reală, că nu se va întâmpla nimic rău şi că este în siguranţă.

De aceea, de multe ori în terapie este implicată şi o persoană din familie, în care pacientul are încredere. Dacă va vedea că acea persoană reuşeşte să facă lucruri de care el se teme şi nu va păţi nimic rău, atunci va prinde încredere. n terapie există un mecanism numit scara încrederii care funcţionează foarte bine. De exemplu, se foloseşte o scară înaltă. În prima fază pacientul are corzi de protecţie şi este pus să urce câte o treaptă în fiecare zi, şi tot aşa până când ajunge în vârf. Apoi ciclul se reia, dar fără hamurile de siguranţă. În final pacientul va urca singur scara într-o singură zi. Urmează apoi terapia în aer liber în locuri cu înălţimi reale, dar şi acest lucru se face treptat. Nu poţi să îl duci pe munte din prima", mai spune specialista pentru sursa citată.

Răul de înălțime este cauzat de încercarea organismului de a se adapta la niveluri scăzute de oxigen. Tocmai de aceea este o problemă cu care se confruntă și persoanele care practică alpinismul sau urcatul pe munte sau cele care călătoresc cu avionul.

Specialiștii susțin că prin altitudine ridicată se înțeleg înălțimile de peste 2.500 de metri. E drept, persoanele cu o stare de sănătate foarte bună pot suporta de obicei fără probleme călătorii la altitudini de peste 3.500 de metri. Atenție! Specialiștii nu recomandă călătoriile la înălțimi de peste 3.500 de metri peste nivelul mării.

Persoanele care au probleme cardiace, tensiune arterială ridicată sau boli de plămâni trebuie să primească avizul medicului înainte de o astfel de călătorie la altitudini mari, de peste 4.000 de metri. Răul de înălțime poate provoca, în cazuri extreme, edem pulmonar (acumularea de lichid în plămâni) sau edem cerebral (creierul se umflă din cauza lichidului). Simptomele sunt: amețeală, durere de cap, lipsa apetitului, senzație de greață, stări de vomă, dereglări ale somnului, oboseală, mers dezechilibrat.

În timpul călătoriei la altitudini ridicate, în organismul fiecărei persoane, chiar și cu o stare de sănătate foarte bună, au loc modificări precum: respirație rapidă, urinare excesivă, senzația de lipsă de aer, mai ales în timpul mișcărilor.

Cum scapi de răul de înălțime. Măsuri de prevenire

Consumă multă apă. Organismul are nevoie să se hidrateze foarte bine la altitudini ridicate.

Mănâncă bine. Chiar dacă nu ai poftă de mâncare, e important să ai o masă bogată în carbohidrați. Alege preparate complexe, cu carbohidrați pentru a ajuta organismul să se adapteze la înălțimi ridicate. Nu mânca mult, dar ai grijă să te hrănești dacă vrei să ai o stare generală bună, mai ales dacă suferi de rău de înălțime.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Începe EUROVISION 2021. Astăzi are loc prima semifinală, România intră cu numărul 13 în concurs

Ce i-a scris Gheorghe Dincă studentei care i-a trimis o scrisoare: "Aceeași mână care a ținut stiloul în mână, e aceeași mână care a omorât cele două fete"

Ionuț Gologan, românul condamnat în Malaezia pentru trafic de droguri, nu mai are nici dinți în gură. Ce se întâmplă când vorbește cu tatăl său la telefon

Horoscop Zilnic Miercuri 19 Mai 2021: Săgetătorii trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie, Leii nu sunt într-o stare foarte bună

Un gigant a pus lacătul! Închide toate magazinele fizice. Mii de oameni, dați afară

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

„Ciuperca neagră” mortală se apropie de România. Atacă inima, creierul şi splina

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies