Cum se fierb corect ouale - Sfaturi pentru oua fierte corect
Cat timp trebuie sa lasi la fiert ouale si ce trebuie sa pui in apa in care le fierbi? Raspundem la principalele intrebari pe care si le pun cei care vor oua fierte la micul dejun, spre exemplu.
Nu trebuie sa fii mare maestru bucatar pentru a obtine ouale perfecte, dar sunt anumite greseli pe care le poti evita pentru a obtine textura galbenusului pe care ti-o doresti.
Cele mai frecvente greseli cand fierbi oua
1. Fierbi apa inainte de a adauga ouale.
Daca vrei oua fierte corect, evita sa aduci apa la punctul de fierbere inainte de a le adauga si pe ele.
Daca le pui in apa clocotita, temperatura lor se va schimba brusc, coaja se poate sparge, iar albusurile si galbenusurile nu vor mai avea textura dorita. Evita sa supui ouale unui puternic soc termic.
2. Fierbi ouale imediat dupa ce le-ai scos de la frigider.
O alta greseala des intalnita este sa pui la fiert ouale imediat dupa ce le-ai scos de la frigider.
Vorbim de acelasi soc termic care iti va strica socotelile. Este indicat sa lasi ouale la temperatura camerei cel putin 15-20 de minute inainte de a le prepara.
3. Fierbi prea mult ouale.
In functie de ce fel de ou vrei sa obtii, trebuie sa fii cu ochii pe ceas. Pentru oua moi, ai nevoie de 3-5 minute. Dar acest interval este contorizat dupa ce apa a dat in clocot si presupune sa iei vasul cu ouale de pe foc.
Cand apa incepe sa fiarba, indepartezi vasul de pe foc, il acoperi si cronometrezi 3-5 minute.
Daca ouale raman in apa calda si dupa ce intervalul indicat a expirat (3-5 minute pentru oua moi, 12 minute pentru oua fierte medii, 15 minute pentru oua fierte tari), ele vor continua sa se gateasca. Tine cont de asta si scoate ouale din apa in care au fiert si pune-le in apa rece imediat.
5. Pui sare sau otet in apa in care fierbi ouale.
Aceasta nu este neaparat o greseala, dar nici nu te ajuta in vreun fel daca pui sare sau otet in apa in care fierbi ouale. Acestea sunt doar mituri. Sunt multe persoane care cred ca sarea sau otetul vor impiedica ouale sa se crape in timpul fierberii sau te vor ajuta sa le cureti mai usor. Specialistii contrazic aceste ipoteze.