Cum se formează Luna plină și Luna nouă. Care este diferența dintre cele două fenomene astronomice

Află cum se formează Luna Nouă și Luna Plină. Vezi care sunt fazele lunii.

Autor: Alina Petre

Cum se formează, de fapt, Luna Plină


In articol:

„Luna plină” apare atunci când Luna este în opoziție cu Soarele, iar Planeta Pământ se află aproximativ pe aceeași linie care unește Luna cu Soarele.

Un alt aspect al fenomenului este faptul că longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade.

Fenomenul de Lună Plină apare doar dacă Luna se află pe cealaltă parte a Pământului în comparație cu Soarele, iar partea apropiată a Lunii va fi complet iluminată.

În schimb, Luna Nouă se poate observa doar atunci când Luna se află între Pământ și Soare pe orbită,iar partea din spate a Lunii este luminată și cea orientată spre Pământ este întuncată.

Citește și: Fazele Lunii Februarie 2023. Data la care apare Luna Plină

Cum se formează Luna plină și Luna nouă. Care este diferența dintre cele două fenomene astronomice

Cum se formează Luna plină și Luna nouă. Care este diferența dintre cele două fenomene astronomice

[Sursa foto: PixaBay]

Care sunt fazele lunii

Fazele Lunii sunt diferitele forme în care apare Luna văzută de un observator de pe Pământ și sunt determinate de poziția Lunii în raport cu dreapta Pământ-Soare.

Citeste si: Ilinca Vandici, declarații în exclusivitate la ”Teo Show” despre noile concurente ale emisiunii fenomen „Bravo, ai stil!”: „O să le iubiți, o să le votați”. Noul sezon începe mâine, 2 aprilie, pe Kanal D2- kanald.ro

Citeste si: Continentul care se rupe în două. Sunt crăpături imense pe mii de kilometri, care ar putea duce la formarea unui nou ocean- stirileprotv.ro

Aceasta variază datorită mișcării de revoluție a Lunii în jurul Pământului. Perioada de repetare a fazelor Lunii este numită Lună sinodică și are o durată de aproximativ 29,5 zile.

Fazele lunii sunt: 1-lună nouă, 2-lună crescătoare 3-primul pătrar, 4-fază convexă, 5-lună plină, 6-lună difuză, 7-ultimul pătrar, 8-lună calmă. 

Citește și: Top 4 zodii materialiste. Partenerii de viață trebuie să scoată bani grei din buzunar pentru a le satisface

Cum se formează Luna plină și Luna nouă. Care este diferența dintre cele două fenomene astronomice

Cum se formează Luna plină și Luna nouă. Care este diferența dintre cele două fenomene astronomice

[Sursa foto: PixaBay]

Cum se formează Luna Nouă

Fenomenul de „Lună nouă” apare atunci când Luna se află între Pământ și Soare. Acesta durează aproximativ 30 de zile și mai are denumirea de „ Lună întunecată” sau „Lună neagră”.

În perioada acestei faze, luna nu se află pe cerul nocturn. Ziua, faptul că fața vizibilă nu este iluminată de Soare și se află aproape de discul solar, o face dificil de observat cu ochiul liber.

Luna nouă astronomică se produce în momentul precis al conjuncției astronomice în longitudine cu Soarele, așa cum se observă de pe Pământ. Acest moment este unic și nu depinde de localizarea geografică a observatorului. În plus, dacă Luna este suficient de aproape de planul eclipticii, se produce o eclipsă de Soare.

Din cauza acestei faze a lunii, cerul nu poate fi foarte bine observat de către astronomi, deoarece sunt puși în dificultate de luminozitatea ei.

Luna Nouă se poate observa chiar deasupra orizontului spre vest, într-o foarte perioadă scurtă, între apusul Soarelui și apusul Lunii. Momentul precis, și chiar data precisă a acestei apariții depinde de poziția geografică a observatorului.

Surse: ro.wikipedia.org, solarsystem.nasa.gov

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Previziuni numerologice în 2023. Atenționări pentru toate cifrele destinului

Horoscop Chinezesc FEBRUARIE 2023. Află ce îți rezervă astrele pentru luna februarie

Feng Shui 2023. 5 culori norocoase în Anul Iepurelui de Apă, care abia a început

Momente dramatice în Casa iubirii! Cristina a zbucnit în lacrimi amare după ce l-a văzut pe Radu alături de Emma! „Nu știu ce face!” Marinel și Ionuț au sărit să o consoleze pe...

Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

“Dacă ar fi adevărat, pe mine personal m-ar întrista.” Ce a discutat Mara Bănică cu Deea Maxer la telefon, după ce s-a zvonit că și-a părăsit familia pentru un medic estetician

Din ce face bani acum fosta soție a lui Dinu Maxer? Determinată din fire, artista nu a profesat niciodată în domeniul studiat și s-a reprofilat

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies