Cum se prepara coliva traditionala! Cea mai apreciata reteta

Stiri

Cum se prepara coliva traditionala! Cea mai apreciata reteta

 

Nu exista Sambata Mortilor fara un platou de coliva traditionala, pentru a-i putea pomeni pe cei dragi, plecati dintre noi. Iata o reteta cu un succes garantat, pentru cea mai buna coliva pe care o poti face.

 

INGREDIENTE

 1 kg arpacas

 400 g zahar

 esenta rom -2 lingurite

 coaja rasa de lime/lamaie

 coaja rasa de portocala

 500 g nuca macinata

 2-3 pliculete zahar vanilat

 1/2 lingurita sare

 

MOD DE PREPARARE:

 

1. Alege arpacasul (separa-l de impuritati) si da-l la fiert la foc mic, cu 3 L de apa si praful de sare.

 

2. Daca aragazul tau este pe gaz, intre cratita folosita si ochiul aragazului, asaza o tabla, incat cratita sa nu fie in contact direct cu flacara.

 

3. Amesteca periodic si gusta cand apa scade. Daca apa a scazut prea mult, insa arpacasul nu e inca fiert bine, mai adauga putina apa clocotita.

 

4. Dupa ce arpacasul a fiert, adauga zaharul si continua fierberea, amestecand bine pana ce zaharul s-a topit. Vezi continuarea aici.