Cum se va aplica certificatul Electronic Covid-19 la locul de muncă? Iată cum poate fi folosit de persoanele nevaccinate

Certificatul Electronic Covid-19 se va aplica la locul de muncă, atât la stat cât și la privat.

Autor: Clara Ionescu

In articol:

Guvernul își dorește implementarea certificatului Electronic Covid-19 la locul de muncă până la sfârșitul anului 2021. Proiectul de lege ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, în ciuda criticilor primite din partea opoziției.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a mărturisit că nu au existat discuții în interiorul coaliției cu privire la posibilitatea asumării răspunderii.

„Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă nu a exprimat un astfel de punct de vedere. În consecinţă, vă confirm că în Guvern nu s-a discutat nicio clipă despre posibilitatea asumării răspunderii”, a fost răspunsul dat de Lucian Bode, după ce a fost întrebat despre implementarea certificatului Electronic Covid-19.

Proiectul de lege vizează ca certificatul Electronic Covid-19 la locul de muncă va intra în vigoare în momentul în care incidența va fi de 1,5 pe parcursul a 3 săptămâni consecutive. În momentul în care incidența va scădea sub 1, certificatul COVID nu va mai fi obligatoriu.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț important despre certificatul COVID la locul de muncă! Când va intra în vigoare?

De certificat vor beneficia atât persoanele vaccinaţe, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele nevaccinate, care se vor testa cu PCR sau test antigen. De asemenea, proiectul prevede că personalul care nu e vaccinat beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul Electronic COVID-19, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

coronavirus

Fotografie folosită cu scop ilustrativ 

[Sursa foto: Shutterstock]

Certificatul Electronic Covid-19 se emite:

- pentru persoanele vaccinate cu cel puţin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.
- pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.
- pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“;
- pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;
- pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor prezentei legi angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajaţi, care nu efectuează activităţi de prestări de servicii care presupun interacţiuni directe cu clienţii şi personalul care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă.

coronavirus

Certificatul Electronic Covid-19 la locul de muncă va fi implementat atât la stat, cât și privat 

[Sursa foto: PixaBay]

Sancțiuni pentru persoanele care nu prezintă certificatul Electronic Covid-19 la locul de muncă 

În proiectul de lege se mai prevede că cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului.

Art.10 din proiect prevede că ”raportul de serviciu, contractul individual de muncă sau orice alt tip de contract în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă la intrarea la locul de muncă un certificat ELECTRONIC COVID-19 valid se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale”.

Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege de către angajator reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Raed Arafat, noi dezvăluiri despre Omicron, certificatul verde și restricțiile de sărbători! "Este posibil ca și la noi să se considere că două doze nu asigură suficientă...

Protest cu mii de persoane la Parlament, în frunte cu liderul AUR, împotriva certificatului verde. Manifestanții au trecut de cordonul de Securitate: "Acest proiect de lege...

Bilanț coronavirus 21 decembrie 2021! Numărul cazurilor înregistrate în ultimele 24 de ore, dublu față de ziua precedentă

Mâine, se deschid uși pentru Scorpioni, Săgetători și alte 4 zodii. Vezi ce oportunități primiți

GEORGE SIMION, reținut de POLIȚIE! Informația momentului în România! S-a întâmplat în miez de noapte

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Teo Trandafir ajunge la Tribunal. Ce s-a întâmplat cu vedeta 

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies