kanald.ro
Diverse
Curcuma, beneficii și proprietăți. Condimentul se mai numește și turmeric
Curcuma, beneficii și proprietăți. Cât de benefică este, de fapt, consumul de condimente pentru organism.
Curcuma, beneficii și proprietăți. Condimentul se mai numește și turmeric și este o pulbere de culoare portocaliu-gălbuie.
Curcuma, un condiment minune
Curcuma este o plantă care se înrudește cu ghimbirul, fiind originară din sudul Asiei și nordul Australiei, însă se folosește de mii de ani în India, fiind o plantă cu multiple propietăți terapeutice.
În timp ce, turmericul este o specie de curcuma, care mai este cunoscută și sub denumirea de șofran indian sau zerdiceaf. Turmericul este un condiment obținut prin procesarea rădăcinilor plantei.
Condimentul obținut prin procesarea plantei este de culoare galben-portocaliu și are o substanță activă, numită curcumin, care la rândul său deține o mulțime de propietăți benefice.
Turmericul are un gust piperat, amărui și aromat, care este asemănător cu ghimbirul.
Beneficiile consumului de curcuma
Curcuma se folosește de sute de ani ca tratament în medicina tradițională indiană, dar și în medicina tradițională chineză, fiindcă are o mulțime de proprietăți terapeutice printre care:
- ajută la îmbunătățirea memoriei
- previne Alzheimerul
- protejează creierul împotriva bolilor degenerative
- este un bun antiinflamator și antioxidant
- previne apariția bolilor cardiovasculare
- ajută la neutralizarea radicalilor liberi și protejează împotriva bolilor de piele
- calmează durerile reumatice
- ajuta la prevenirea artritei, astmului sau a bolilor inflamatorii intestinale
- reglează nivelul de zahăr din sânge
- previne apariția diabetului de tip 2
- are proprietăți anticancerigene
- previne formarea cheagurilor de sânge
- reduce colesterolul ”rău”, dar și a colesterolului total
- protejează ficatul
- previne anemia
- ameliorează simptomele gripei și răcelii
Citeste si: Topul celor mai adânci lacuri din România. Ce poți vizita în țara noastră FOTO
Cum se folosește curcuma în bucătărie
Curcuma se poate adăuga pe fripturile de vită, porc sau pui, în omlete, în supe, în orez, în legume, în smoothie-uri dar și în ceaiuri, potrivit doc.ro.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii - catena.ro
Smoothie cu turmeric, ananas și morcovi
Ingrediente:
- 1 cană lapte de migdale
- 1 linguriță turmeric pudră
- 2 căni morcovi tăiați cubulețe
- 2 căni apă
- 1 banană mare
- 1 cană ananas proaspăt
- 1 lingură ghimbir proaspăt
- 1 lingură zeamă de lămâie
Citeste si: De ce nu este indicat să îți faci duș în fiecare zi. În ce fel te afectează, de fapt, obiceiul acesta
Mod de preparare:
- Începe prepararea acestui delicios smoothie de turmeric, ananas și morcovi prin a pregăti sucul de morcovi într-un blender vertical, amestecă morcovii tăiați cubulete cu apă, la viteza mare; mai adaugă apă, daca este nevoie.
- Când rezultatul s-a transformat într-un suc gros, oprește blenderul.
- Poți alege să treci sucul printr-o strecurătoare fină (păstrând pulpa pentru prăjituri și folosind doar sucul de morcovi) sau să folosești sucul obținut ca atare, în smoothie-ul de turmeric.
- Toarnă sucul de morcovi într-un borcan.
- Adaugă în blender banana (curățată de coaja și tăiată felii), ghimbirul proaspăt (curățat de coajă și tăiat feliuțe) și ananasul proaspăt (curățat de coaja și tăiat cubulete), apoi mixează-le până obții o compoziție cremoasă și omogenă.
- Toarnă în blender sucul de morcovi, zeama de lămâie și laptele de migdale, încorporandu-le bine.