De ce pune Moș Nicolae cadourile în ghete și șosete. Ce spune, de fapt, legenda

În fiecare an, în ajunul zilei de 6 decembrie, Moș Nicolae se furișează în casele oamenilor și lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Moș Nicolae oferă cadouri copiilor cuminți, în fiecare an. În dimineața zilei de 6 decembrie, micuții au parte de o surpriză dulce din partea Moșului.

Numele acestuia reprezintă în limba greacă, „biruitor de popoare”.

Legenda lui Moş Nicolae

Moș Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică, în prezent Turcia, într-o familie bogată. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.

Citeste si: Sfantul Nicolae minuni. Când este prăznuit ocrotitorul copiilor sărmani

Odată cu moartea părinților săi, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, ca mai apoi să plece la Ierusalim ca prelat. În anul 325, el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.

De ce pune Moș Nicolae cadourile în ghete și șosete

Legenda lui Moş Nicolae
Moș Nicolae[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Ce note au obținut la BAC vedetele. Adriana, fiica cea mică a lui Adrian Minune nu a fost prea norocoasă- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Potrivit unei legende, Nicolae ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite, după ce le-a lăsat câte un săculeț plin cu aur la poarta casei lor, pentru ca fiecare fată să aibă o

zestre şi să se poată căsători.

Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a dorit să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. În aceste condiții, Nicolae a fost nevoit să lase săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. De asemenea, cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

Citeste si: Moș Nicolae 2020 data. Când trebuie să-l așteptăm, de fapt, pe Sf. Nicolae

Nicolae mai este cunoscut drept protectorul copiilor, dar și al marinarilor şi călătorilor. O altă legendă spune că acesta a reușit să oprească o furtună prin rugăciune, când se întorcea acasă pe mare, de la Ierusalim.

Legenda lui Moş Nicolae

Marinarii aflaţi pe corabie au considerat fapta o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor. Osemintele Sfântului Nicolae se află într-o criptă din localitatea Bari din Italia, unde a fost îngropat după moartea sa, în anul 343.

Mormântul a fost săpat la aproximativ doi metri sub pământ, pentru ca rămășițele Sfântului Nicolae să fie protejate de eventualele invazii sau profanări.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae

"O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.", este rugăciunea către Sfântul Nicolae.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

O femeie însărcinată, pusă în pericol. Ambulanța care o ducea spre spital a rămas împotmolită în zăpadă

Tily Niculae, la un pas de divorț! Cum a reușit să treacă peste perioada cumplită: "Între noi se produsese un gol..."

Un 1 Decembrie special. Românii au urmărit parada de Ziua Națională din spatele micilor ecrane. Cum au decurs ceremoniile în marile orașe ale țării

Veşti deosebite. Zodiile care vor intra sub protecția astrelor

CASA DE PENSII a făcut anunțul! Este vestea cea mare pentru milioane de pensionari din România

"Am vrut să țin acest regim" Giulia Nahmany ține o dietă drastică! A slăbit 35 de kilograme într-un timp record

Rusia, distrusă cu arme convenționale. Răspunsul pentru o agresiune nucleară sugerat de experți

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies