Doliu în lumea filmului românesc! Regizorul Mircea Mureșan s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani

Lumea filmului românesc este mai săracă de astăzi. Regizorul Mircea Mureșan s-a stins din viață pe 24 aprilie, la vârsta de 91 de ani

Distribuie pe:

Autor: A.B.G.

Regizorul Mircea Mureșan s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani


In articol:

Mircea Mureșan, devenit celebru după lansarea serialului „Toate pânzele sus!” a decedat la vârsta de 91 de ani. Tristul anunț a fost făcut de președintele Uniunii Cineaștilor din România.

„S-a stins din viaţă un mare regizor. Mircea Mureşan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepţie. Un om care s-a dăruit cinematografului şi breslei cineaştilor! În aceste momente, Uniunea Cineaştilor din România deplânge dispariţia marelui creator!”, a anunţat Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

Citeste si: Gafă mare în televiziune! Un reporter și-a filmat din greșeală soțul care era la duș. Imaginile au devenit virale

Cine a fost Regizorul Mircea Mureșan care a devenit celebru după „Toate pânzele sus!”

Mircea Mureșan s-a născut la 11 noiembrie 1928 la Sibiu. Debutează în film după absolvirea în 1955 a IATC și dobândește consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes 1966. A fost unul dintre cei mai apreciați cineasti care a dobândit notorietate internaţională prin premiul „Première Oeuvre” obţinut la Cannes în 1966.

Citeste si: Cartea Femei de Oscar este disponibila la LIBREX, cu transport gratuit! Comand-o si bucura-te de unul dintre cele mai asteptate titluri ale anului!

Regizorul Mircea Mureșan s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani

Încă din copilărie, Mircea Mureşan visa să facă filme, după ce a văzut la 11 ani clasicul „Gunga Din”, cu Cary Grant şi Joan Fontaine. Îşi imagina că ramele unui tablou de pe perete marchează un mic ecran, unde se petrec multe întâmplări pe care el le putea urmări stând în pat.    

Citeste si: Nelu Bălășoiu a fost înmormântat! Artistul nu a putut fi condus pe ultimul drum de toți care l-au apreciat

Regizorul Mircea Mureșan s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani

Filmul a primit “Prix de la Premiere Oeuvre” și a fost nominalizat la Palme d’Or.

A fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor (ACIN) între 1974-1989. A regizat 21 de filme, dintre care nouă după scenarii proprii sau scrise în colaborare. În toată cariera sa n-a avut decât trei filme care n-au atins milionul de spectatori în cinematografe şi, spre deosebire ceilalţi colegi, a reuşit să scoată pe piaţă două filme care au reuşit această performanţă şi după 1990, „Miss Litoral“ şi „A doua cădere a Constantinopolului“, care au adunat 1.387.903, respectiv 1.319.161 de bilete vândute. 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate