Doliu uriaș în lumea muzicii. Legendarul cântăreț Johnny Clegg a murit la 66 de ani!

Celebrul cântăreț Johnny Clegg, cunoscut și pentru activitatea contra discriminării rasiale, a murit marţi la vârsta de 66 de ani, anunţă BBC.

Distribuie pe:

Autor: A.I.

fara descriere

Muzicianul a încetat din viaţă la Johannesburg, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. A fost diagnosticat cu cancer în 2015.

Supranumit ”Zulu alb”, Clegg a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai politicii de apartheid impusă în Africa de Sud până în 1994.

Muzicianul de origine britanică este cunoscut pentru piesele în care a combinat muzica occidentală şi acordurile tradiţionale Zulu. Cea mai cunoscută piesă a sa, Asimbonanga, a fost lansată în 1987, şi era dedicată lui Nelson Mandela, în acel moment încă în închisoare, relatează Mediafax.

Titlul care se traduce "Nu l-am văzut" din Zulu, a fost unul dintre primele apeluri publice pentru eliberarea lui Mandela.

Mandela, care, peste ani avea să devină primul preşedinte de culoare al Africii de Sud încă mai era considerat o ameninţare la adresa statului.

Clegg, albul care a învăţat să cânte şi să vorbească Zulu, a fost simbolul Africii de Sud democratice, fiind invitat să cânte şi la ceremonia organizată pentru înmormântarea lui Mandela, în 2013. Cariera sa, întinsă pe mai bine de patru decenii, a debutat cu trupa Juluka, pe care a format-o împreună cu chitaristul de culoare Sipho Mchunu. Muzica sa a fost la început interzisă la radio şi, până la căderea apartheidului apariţiile sale live erau supuse restricţiilor politice.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate