Dosarul Roşia Montană, în dezbaterea UNESCO pe 25 iulie. Anunțul ministrului Bogdan Gheorghiu

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a anunțat că pe data de iulie se va discuta la UNESCO dosarul Roşia Montană.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat luni, în cadrul unei emisiuni televizate, că dosarul Roşia Montană va fi discutat la UNESCO, pe 25 iulie. Acesta a declarat că Executivul va pleda pentru „ceea ce înseamnă binele patrimoniului”.

Dosarul Roșia Montană, dezbătut la UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat că va primi un mandat din partea Guvernului pentru a prezenta poziţia României. „Ministerul Culturii este parte a Guvernului României (…). Noi vom merge cu un mandat din partea Guvernului, va fi o decizie la nivel de Guvern şi va fi o decizie politică la nivel de coaliţie. Dar noi, ca Minister al Culturii, nu putem pleda decât pentru patrimoniu, pentru ceea ce înseamnă binele patrimoniului.

Citeste si: Asa arata "Rosia Montana" de la englezi! Un fotograf a realizat imagini cutremuratoare in una dintre cele mai mari mine din lume!  Cariera a fost inchisa in urma cu 12 ani

Nu putem avea altă poziţie decât cea prin care pledăm pentru continuarea procedurii, pentru că UNESCO nu va veni cu bani, nu va veni nici cu alte legi de protecţie asupra acelui obiectiv.

Dar înseamnă o zonă de consultanţă şi de expertiză care ajută în ceea ce înseamnă salvarea patrimoniului de acolo. Am avut discuţii destul de deschise, unele destul de aprinse. Pe 25 iulie se discută dosarul Roşia Montană, dacă nu apare nicio decizie între timp. Ce ministru al Culturii aş fi dacă aş pleda altfel?”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu, luni seara, la TVR 1.

Dosarul Roșia Montană, dezbătut la UNESCO
Dosarul Roșia Montană, dezbătut la UNESCO[Sursa foto: MediaFax Foto]

Politicianul a explicat că Roșia Montană este protejată de legea patrimoniului naţional românesc, chiar dacă va fi sau nu inclusă în patrimonial UNESCO, iar pentru exploatarea minieră este necesar avizul de mediu.

„Odată cu reactualizarea listei cu monumentele istorice după anul 1990, Roşia Montană a rămas acolo şi inclusiv la momentul la care s-a dat acel acord, accept pentru minerit în zona respectivă, ea era inclusă în patrimoniul naţional românesc.

Aşadar, când s-a semnat acordul se ştia foarte bine că acolo este o zonă de interes patrimonial. Dacă la momentul semnării contractului ţi-ai asumat că ulterior reprezenta un proiect care va respecta legislaţia statului român şi vei obţine avize, în primul rând de la mediu, pentru că nu patrimoniul este principala problemă…

Toată lumea vorbeşte de includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO. Acolo niciodată nu a fost obţinut aviz pentru mediu şi presupunând că nu ar fi zonă de patrimoniu, că Ministerul Culturii sau UNESCO nu ar avea nicio implicare acolo, avizul de mediu rămâne o problemă deschisă de care se vorbeşte mult mai puţin. Ce este important de precizat este că acea zonă este deja protejată de legea patrimoniului naţional românesc. Includerea sau declanşarea procedurii pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO are drept primă condiţie să fie inclusă în patrimoniul naţional al ţării respective. Aşadar, în momentul în care vorbim de faptul că ea este protejată deja de legislaţia românească avem un lucru limpede – şi nu trebuie să fii jurist pentru asta – care ne spune că includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO nu îi schimbă cu absolut nimic statutul juridic”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Citeste si: ONU, despre următoarea pandemie care amenință omenirea: „Nu există niciun vaccin care să o vindece”

După ce au apărut în spațiul public informații cărora Guvernul ar lua în considerare, din nou, o posibilă amânare sau retragere a dosarului de nominalizare, un număr de 74 de organizaţii guvernamentale i-au solicitat prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban, care deţine şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, să nu blocheze discutarea candidaturii Roşiei Montane la UNESCO din iulie 2021.

Fără minerit după decizia UNESCO. Ce spun Experții

În prezent, este așteptată o decizie a Guvernului privind retragerea dosarului Roșia Montană de la Unesco, în contextul în care menținerea acestuia ar putea duce la plata unor sume şi mai mari în procesul intentat de compania Gabriel Resources României, dacă e câştigat de canadieni, au concluzionat mai mulți experți pentru Adevărul.ro.

„Faptul că se vehiculează mai multe scenarii nu e nimic atipic, mai ales când vorbim de despăgubiri care prevăd sume mari. Solicitările reclamantului sunt de mai multe categorii şi cu mai multe condiţii, iar pentru fiecare categorie oferă cuantificări, adică pretenţii pe care le are. E o situaţie tipică”, a declarat pentru sursa citată un avocat cu experienţă de aproape două decenii în zona arbitrajelor internaţionale 

„Includerea sitului în patrimoniul UNESCO exclude orice formă de exploatare industrială. E exclus să se reia proiectul respectiv. Aşadar, e o piedică care apare”, a completat avocatul.

VEZI AICI Dosarul depus de România la UNESCO!

În septembrie 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO. Doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs.

Dosarul Roșia Montană, dezbătut la UNESCO

La începutul anului 2020, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa că Executivul a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020.

Klaus Iohannis avertizează că pericolul nu a trecut, deși campania de vaccinare merge foarte bine: „Este o falsă senzație de securitate! Nu ezitați să vă vaccinați!”

Compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.

Compania canadiană a anunţat, pe data de 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea mine i în urma protestelor de stradă.

Doi ani mai târziu, în luna februarie, Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale – ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiţii) a admis, parţial, argumentele localnicilor din România în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe organizaţii de mediu, anunţa Greenpeace CEE România, într-un comunicat de presă.

 

SURSE: stiripesurse,   TVR1, adevarul.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Fulgy a uitat de arestul la domiciliu și s-a distrat alături de Babi Minune

Bianca Comănici trăiește cele mai emoționante momente. De ziua ei de naștere, tatăl acesteia i-a transmis un mesaj plin de iubire: ”Mi-ai făcut ziua mai frumoasă”

Destin crunt pentru o proaspătă familie din Botoșani. Mirele a sfârșit într-un tragic accident rutier, la două zile de la nuntă

Iată ce trebuie să faci pentru a avea parte de câștiguri financiare mâine!

Rareș Bogdan, anunțul care cutremură lumea politică! A recunoscut acum: E un moment greu VIDEO

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”

VIDEO | Un cunoscut fotbalist a recunoscut că este homosexual. Este primul fotbalist profesionist în activitate care a anunţat asta

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies