Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute

Dovleac. În cazul în care ai poftă de o supă de dovleac sau de o plăcintă delicioasă, nu mai pierde timpul în bucătărie. Iată cum poți curăța rapid un dovleac, folosind o tehnică extrem de simplă.

Distribuie pe:

Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute
Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute


In articol:

Dovleacul se taie în felii (dacă e dovleac de copt) sau în bucăţi mai uşor de gestionat (atunci când vorbim de plăcintar), apoi se curăţă bine de seminţe şi pulpa aţoasă.

După ce ai obţinut bucăţi mai uşor de manevrat, taie-le pe toate cubuleţe de 3-4 cm grosime. Ia fiecare cubuleţ şi elimină-i coaja pe un tocător, folosind un cuţit. Chiar dacă pare greu de crezut, această metoda te ajută să cureţi dovleacul mult mai rapid şi mai uşor.

Dovleacul sau bostanul sau cucurbăta (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.

Dovleac. Cucurbita maxima este o plantă anuală cu tulpină flexibilă și agățătoare. Are frunze cordiforme (în formă de inimă), pentalobulate, de mărime mare și cu nervuri bine marcate; prezintă o abundentă pilozitate pe frunze și tulpină.

Florile sunt galbene și cărnoase. Fructul prezintă o mare variație (polimorfism): poate fi ovoidal sau sferic, de culoare verde sau portocaliu intens. Pulpa fructului este galbenă-portocalie, densă și cu gust dulce.

Citeste si: Marea artistă a României a murit în chinuri. Scenariu-șoc al martorilor - evz.ro

Citeste si: Pacient cu COVID, uitat în izolator două zile la Ploiești, fără tratament, doar cu masca de oxigen pe față - bzi.ro

Dovleacul conține în interior numeroase semințe ovale, convexe și netede, de 2–3 cm lungime, care la rândul lor conține un miez alb și comestibil. Mărimea dovleacului variază între 25–40 cm diametru, deși există și cazuri excepționale. Există varietăți de vară având fructul de culoare deschisă și semințe mai moi (varietate care se conservă puțin timp) și varietăți de iarnă care sunt mai seci și mai dulci, folosite în produsele de cofetărie (durata de conservare este mai lungă).

Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute
Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute

Origine dovleac

Este originară din America de sud, unde crește de formă sălbatică în Conul Sud. A fost introdusă într-o epocă timpurie în Europa (sfârșitul sec. XVI), ușurința hibridizării sale l-a făcut să fie confundat cu dovlecii peregrinilor (Lagenaria siceraria). Azi se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea, potrivit wikipedia.

Dovleac: Întrebuințare și calități

În unele țări floarea se consuma ca legumă; fructul se conservă, în condiții adecvate de lumină, temperatură și umiditate, până la 6 luni în condiții bune. Este bogat în β-carotină și glucoză.

Citeste si: Frigănele. Rețeta pentru cea mai simplă și delicioasă gustare

Citeste si: Cheesecake, prăjitura-minune. Rețeta fără coacere care te scoate din orice încurcătură

Citeste si: Lapte de pasăre. Rețeta românească de mult uitată

Semințel sunt cunoscute sub numele de semințe de dovleac și li se atribuie proprietăți medicinale în medicina naturistă. Semințele sunt bogate în minerale, în special zinc, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul lor zilnic. Acestea reprezintă o sursă bună de vitamina K.

Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute
Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute

Dovleacul se folosește în ritualele din Ziua morților din mai multe țări americane (Statele Unite ale Americii, Mexic, Guatemala etc.)

Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop 26 Noiembrie 2020: astăzi norocul poate veni din cele mai neobișnuite situații

Medicamentul momentului în România! Face minuni împotriva coronavirusului

Lovitură cruntă pentru Sorin Bontea! Decizia neașteptată a producătorilor Chefi la cuțite

Aşa arată un dormitor în care ar fi dormit şi Piedone (Bud Spencer)

Coronavirus România! Peste 9.000 de cazuri de infectări cu virusul COVID-19

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies