Dr. Alexandra Mircea - Cum a schimbat COVID-19 stomatologia și despre igiena orală în umbra pandemiei

Pandemia cu coronavirus continuă să aibă efecte devastatoare în majoritatea industriilor pe care le cunoaștem, inclusiv în industria stomatologică.

În Europa, COVID-19 și-a pus amprenta asupra cabinetelor dentare, permițând doar efectuarea problemelor orale urgente, pentru a minimiza riscul răspândirii virusului și a altor infecții. Restricțiile impuse au înrădăcinat teama în rândul pacienților care, chiar și după ridicarea lor, ezită când vine vorba de mersul la stomatolog. Dr. dentist Alexandra Mircea ne vorbește nu doar despre cum s-a schimbat mersul la stomatolog sub umbrela pandemiei cu COVID-19, dar și despre cum s-au modificat nevoile pacienților.

COVID-19 e momentul în care ne putem focusa cu adevărat pe igiena orală- dacă aveam nevoie de un impuls pentru a ne axa mai mult pe felul în care arată și se simt dinții noștri, acum e momentul prielnic în care nu doar putem, ci și trebuie să facem asta. Când ai grijă de dantura ta, ai grijă de întreaga sănătate; prevenția e întotdeauna mai plăcută decât tratamentul, de aceea trebuie să acordăm atenție sănătății noastre orale.

Pandemia a fost zidul care a împărțit lumea în două în toate industriile: înainte și după. Nici în stomatologie lucrurile nu stau diferit; dacă înainte pacienții socializau unii cu ceilalți în sala de așteptare, de exemplu, astăzi lucrul acesta e doar o amintire, sălile de așteptare ale cabinetelor de stomatologie in Bucuresti fiind deschise unui singur pacient. Pentru cei care nu aveau o problemă medicală urgentă am oferit asistență telefonică sau online, chiar dacă telemedicina e mai dificilă decât pare: interacțiunea directă e singurul mod prin care te poți asigura că găsești soluțiile potrivite

pentru problemele orale ale pacienților.

În vara anului 2020, un studiu publicat în British Dental Journal explică felul în care igiena orală precară poate duce la complicații severe provocate de coronavirus, datorită bacteriilor existente în cavitatea bucală; astfel, oamenii au înțeles că pentru a avea un organism sănătos, e necesar să aibă o dantură sănătoasă. Până în prezent, cinci manifestări orale au fost asociate cu virusul COVID-19: i nfecțiile gingivale, xerostomia sau gura uscată, ageusia și anosmia (pierderea gustului, respectiv mirosului), dinții fisurați și ulcerațiile orale.

COVID-19 a fost asociat cu aceste afecțiuni, ceea ce solidifică importanța tratamentelor de prevenire parodontale, mai ales în context pandemic.

Cabinetul stomatologic era încă de dinainte de pandemie un mediu steril și sigur; medicii stomatologi sunt instruiți să asigure protecția pacientului în fața contaminării cu orice virusuri sau microorganisme, nu numai cu COVID-19. Cabinetele stomatologice au fost îmbrăcate în materiale de protecție odată cu deschiderea lor; sălile de așteptare goale, pacientul purtând mască până la intervenția propriu-zisă, interacțiune directă, însă considerabil mai puțină față de vremurile bune, când povesteai cu medicul stomatolog între operațiunile pe

care le efectua.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Cum s-a schimbat vizita la stomatolog în pandemie? Atenția gravitează înspre asigurarea unui spațiu cât mai steril, metodele digitale câștigă din ce în ce mai mult teren în defavoarea celor tradiționale, planurile de tratament elaborate sunt eficiente în limite temporale și de buget, iar intervențiile sunt cât mai sigure și targetează probleme clare, specifice, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Cu toate acestea, pandemia i-a făcut pe oameni să acorde mai multă importanță igienei orale; gândul că în scurt timp vom putea zâmbi fără mască ne face să ne dorim un zâmbet cu care să ne mândrim, un zâmbet personalizat trăsăturilor, în armonie cu chipul nostru. Din ce în ce mai mulți pacienți vin la cabinet pentru că își doresc dinți mai drepți- faptul că în pandemie ne uităm atât de des în oglindă a reușit să ne facă să vedem lucruri pe care am vrea să le îmbunătățim la noi, iar dacă e vorba de zâmbet, o vizită la stomatolog te poate lămuri dacă ai nevoie de aparat dentar, de exemplu.  

Nu doar că au înțeles importanța unei danturi sănătoase, însă și preferințele lor în materie de soluții s-au schimbat; evoluția tehnicilor și aparaturilor dentare a fundamentat apariția unor soluții estetice prin care îți poți ajusta forma dinților, de exemplu.

Dacă în urma cu 15 ani pacienții refuzau să poarte aparat dentar metalic pentru că nu era neapărat o opțiune estetică, astăzi avem aparatul dentar invizibil invisalign, pentru care optează din ce în ce mai mulți pacienți. 2020 și prin extensie începutul lui 2021 au propulsat aparatul dentar invizibil, care câștigă teren datorită eficienței sale, dar și a faptului că e estetic și acompaniază elegant orice chip. Practic transparent, aparatul dentar Invisalign îți înlătură teama de a zâmbi „cu toți dinții”; un tratament ortodontic avansat, acest tip de aparat dentar e preferatul pacienților care își doresc în 2021 o dantură dreaptă, estetică și sănătoasă.

Pacienții care au avut tratament cu Invisalign nu au avut probleme cu evoluția tratamentului pe parcursul pandemiei, pentru că puteau schimba gutiera acasă, spre deosebire de pacienții cu aparate dentare fixe, pentru care tratamentul a fost pus pe pauză în timpul lock-down-ului. Tratamentul cu Invisalign este mult mai comod, pentru că sunt necesare mai puține vizite la stomatolog.

Și fiindcă nu doar COVID-19, ci și numeroase alte bacterii se transferă cu ușurință pe cale orală, pandemia i-a făcut pe oameni să înțeleagă importanța igienei orale, îndeosebi a periajului dentar. Mulți pacienți realizează de abia după o vizită la stomatolog că își periază dinții incorect și pentru prea puțin timp; periajul corect se efectuează vertical, dinspre gingie înspre marginea dinților, nicidecum orizontal, cum procedează majoritatea dintre ei.

Fiecare grup dentar trebuie curățat în profunzime, iar dinții trebuie periați de cel puțin două ori pe zi (după fiecare masă, dacă ai aparat dentar clasic). Au câștigat simpatizanți, din fericire, și ața dentară și apa de gură, instrumente imperios necesare unui zâmbet de Hollywood.

Pandemia și faptul că ne ascundem zâmbetele după măști au accentuat percepția că latura funcțională a danturii e mai importantă decât cea estetică, astfel că acum merg la dentist pentru a-și corecta mușcătura, pentru a rezolva carii netratate la timp, pentru a preveni afecțiuni gingivale. Dincolo de dorința de a avea un zâmbet impecabil, oamenii își doresc, în sfârșit, un zâmbet sănătos, și sunt mai interesați de prevenție decât de tratare.

Igiena orală a urcat o treaptă în lista priorităților pacienților, care înțeleg că pentru a asigura absența bacteriilor, infecțiilor, dar și pentru a avea acel zâmbet de Hollywood la care visăm toți, să avem grijă de dantura noastră e primul lucru cu care trebuie să începem. Dincolo de asta, după o perioadă în care cabinetele stomatologice au fost preponderent închise, am înțeles cu toții relevanța vizitelor regulate la cabinetul medicului dentist: controalele de rutină realizate la câteva luni te asigură că dantura ta e pe drumul cel bun, iar afecțiunile parodontale tratate la timp îți asigură o stare de sănătate corespunzătoare, mai ales pe perioada pandemiei.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Cum poți preveni și combate căderea părului și aspectul de păr rar?

Bârfe din dormitor: ce să faci să ieși din monotonie

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Hercai”, Reyyan, lovitura soc pentru Azize

Mâine este obligatoriu să ai o KARMA pozitivă! Te va influența tot anul

Mirela Vaida, în stare de șoc. S-au luat la bătaie în platoul emisiunii Acces Direct: Hai, gata, vă rog! O să chemăm paza

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

Ultimul urmaș al lui Nicolae Ceaușescu a fost descoperit de EvZ

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies