
In articol:
- Când este echinocțiul de primăvară în 2023
- Ce este echinocțiul de primăvară
- Echinocțiul de primăvară 2023. Tradiții și obiceiuri străvechi
Iată pe ce dată are loc echinocțiul de primăvară 2023! Află când vine primăvara astronomică și ce tradiții respectau românii în ziua echinocțiului de primăvară.
Când este echinocțiul de primăvară în 2023
În 2023, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora 11:24 PM. De obicei, echinocțiul de primăvară are loc în jurul datelor de 19, 20 sau 21 martie, marcând prima zi de primăvară atronomică.
Iată când va fi echinocțiul de primăvară în următorii ani!
- Echinocțiul de primăvară 2024 20 martie 05:06
- Echinocțiul de primăvară 2025 20 martie 11:01
- Echinocțiul de primăvară 2026 20 martie 16:46
- Echinocțiul de primăvară 2027 20 martie 22:25
- Echinocțiul de primăvară 2028 20 martie 04:17
Echinocțiul de primăvară 2023. Când vine primăvara astronomică
Ce este echinocțiul de primăvară
Echincoțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice. Cuvântul „echinocțiu” provine din cuvintele latine pentru „noapte egală” -aequus (egal) și nox (noapte). În momentul echinocțiului de primăvară, durata zilei devine egală cu cea a nopții.
În emisfera nordică, echincoțiul de primăvară are loc în momentl în care Soarele traversează ecuatorul ceresc de la sud la nord.
După echinocțiul de primăvară, zilele încep să devină din ce în ce mai lungi și mai calde.Citește și: Când vine primăvara în 2023. Vezi cât durează valul de aer rece din luna februarie
În schimb, în emisfera sudică, echinocțiul din martie marchează începutul toamnei, deoarece emisfera sudică începe să se încline în sensul opus Soarelui.
Din punct de vedere spiritual, echinocțiul de primăvară simbolizează o stare de trezire la viață și de armonie, atât pentru oameni și animale, cât și pentru natură.
Echinocțiul de primăvară 2023. Când vine primăvara astronomică
Echinocțiul de primăvară 2023. Tradiții și obiceiuri străvechi
Potrivit tradiției populare, Echinocțiul de primăvară era asociat cu Moșii de primăvară care aduceau vreme bună și reînviau natura. După echinocțiul de primăvară, oamenii așteptau Focurile Sfinților, focuri ritualice prin care aceștia își curățau câmpurile de uscături și așteptau reîntoarcerea Soarelui.
Citește și: Pe ce dată este echinocțiul de primăvară 2023. Vezi când vine oficial, primăvara astronomică
La echinocțiul de primăvară, copiii obișnuiau să iasă în curte și să lase ușa de la casă deschisă, strigând ”Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură!”.
Fetele nemăritate și flăcăii obișnuiau să se adune în ziua echinocțiului de primăvară și să meargă în pădure după flori și ciuperci.
sursă: libertatea.ro