Eclipsă de soare 10 iunie, vizibilă și în România. Cum putem fi influențați

O eclipsă de soare va avea loc pe 10 iunie 2021 și poate fi văzută șiu în România. Este prima eclipsă din aces an și a 16-a din secolul XXI-lea.

Eclipsă de soare 10 iunie 2021
Ce se va întâmpla joi și cum poate fi văzută eclipsa de soare inelară[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Ioana Stan

In articol:

Eclipsa de soare de pe 10 iunie 2021 va putea fi văzută și în România.

Va dura 100 de minute și va putea fi observată cu lentile speciale. Este prima eclipsă din anul 2021.

Prima eclipsă de soare din 2021 va avea loc pe 10 iunie și poate fi văzută și în România

Prima eclipsă de soare din 2021 va avea loc pe 10 iunie
Eclipsă 10 iunie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Eclipsa este vizibilă doar în jumătatea de nord a țării.

"Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13,17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi, va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop, eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele, pentru că puteţi orbi", precizează reprezentanţii Observatorului într-o postare pe Facebook.

Luna nouă se va așeza în fața soarelui pentru a crea prima eclipsă de soare din acest an joi, 10 iunie. În acea zi, luna va acoperi soarele, însă marginea exterioară va rămâne vizibilă, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să numească fenomenul "inel de foc". Ca și în cazul oricărei eclipse parțiale, aveți nevoie de protecție a ochilor pentru a viziona o eclipsă inelară. Privirea cu ochiul fără ajutor va provoca leziuni oculare.

Citeste si: Horoscop lunar, influențat de eclipsa din 10 iunie 2021. Apel de trezire din Univers pentru toate zodiile. Care va fi cea mai afectată

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

Eclipsa din 10 iunie 2021 durează aproximativ 100 de minute.

Începe la răsăritul soarelui în Ontario, Canada (pe partea de nord a Lacului Superior). Apoi, calea eclipsei se învârte în partea de nord a globului. La jumătatea drumului, cea mai mare eclipsă are loc la prânz local în nordul Groenlandei. Ulterior, calea inelară a eclipsei se apropie de Polul Nord al Pământului. Se termină la apus peste Siberia de nord-est.

Din orice punct de-a lungul acestei căi inelare a eclipsei solare, „inelul de foc” al eclipsei durează maximum 3 minute și 51 de secunde.

Citeste si: Mai ții minte bancnota de 2000 de lei cu eclipsa din 1999? Incredibil cât a ajuns să valoreze acum

Cine va vedea eclipsa din 10 iunie 2021

Eclipsa va fi văzută de oameni pe o porțiune mult mai mare a suprafeței Pământului. Aceasta include nordul și estul Canadei, plus nordul îndepărtat din Alaska. În Statele Unite, eclipsa parțială va fi vizibilă din nord-vestul Midwest și de-a lungul Coastei de Est (cu excepția Floridei).

Eclipsa parțială cade peste Oceanul Atlantic de Nord și cea mai mare parte a Europei. Cade pe partea de vest și de nord a Asiei.

Efectul complet „inel de foc” va fi vizibil doar pentru persoanele din nordul Ontario, Quebec și Nunavut, în Canada, în timpul eclipsei din 10 iunie. Nu face un cerc complet în jurul lunii. În schimb, luna va părea să scoată o mușcătură din soare, transformând-o într-o formă de semilună. Eclipsa inelară completă durează trei minute și 51 de secunde și va începe la 5:49 a.m. EDT joi, 10 iunie. Eclipsa parțială de soare va dura de la 4:12 a.m. până la 9:11 a.m. EDT.

Ca orice eclipsă de soare, veți avea nevoie de ochelari de protecție pentru a privi direct eclipsa de soare parțială sau inelară

Citeste si: Lună plină. Schimbări majore pentru o zodie

Ce este eclipsa inelară

Spre deosebire de o eclipsă totală de soare, luna nu acoperă complet soarele în timpul unei eclipse inelare. Când luna trece între Pământ și soare, marginea exterioară a soarelui rămâne vizibilă în orice moment. Acest lucru are ca rezultat un inel orbitor de lumină care înconjoară luna.

Când luna este mai departe de Pământ, aceasta ascunde mai puțin din soare în timpul unei eclipse solare. Ea trebuie să fie relativ aproape de planeta noastră pentru a crea o eclipsă totală de soare ca cea la care am asistat în America de Nord în 2017.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscopul săptămânii 31 mai - 6 iunie 2021! Ana Maria Ticea, astrologul WOWBIZ.ro, vine cu detalii despre fiecare zodie

Topul celor mai sensibile zodii. Ce zodii pot fi rănite foarte usor

Topul celor mai infidele zodii. Ce nativii își înseală cel mai des partenerul de viață

Modele unghii 2022: top 100 de modele care se poartă

Raed Arafat a semnat ordinul! ESTE TOTAL INTERZIS acest lucru. S-a luat deja decizia

BOMBA BOMBELOR! Iubitul super celebru al Kirei, fiica lui Gică Hagi. Fac un cuplu de senzație

Monica Gabor, distrusă de durere: Irinel Columbeanu a ajuns la spital. Situația a scăpat de sub control

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies