WowNews logo WOWnews
Stories

Stiri

Ele sunt satencele care freaca menta toata ziua! Oamenii din Giurgiu s-au specializat in cultivarea plantelor parfumate

Intr-un sat din Giurgiu i-am intalnit pe cei care freaca menta... cu folos. Cu alte cuvinte, taranii s-au specializat in cultivarea plantelor parfumate, precum menta, rucola sau oregano. Mentor le e un italian, care a mizat pe atractia romanilor pentru bucataria aromata si a castigat!

Ele sunt satencele care, cat e ziua de lunga, freaca menta. La propriu. Si sunt platite pentru asta. Cine da banii? (16.42) Valter Mattuzzi, un italian stabilit de peste 10 ani in Romania, care, pe un ogor din Giurgiu, a pornit o afacere ce pentru multi poate parea o utopie: cultivarea plantelor aromatice, potrivit Stirile Kanal D. In prezent, pe 10 hectare de pamant, a semanat peste 20 de soiuri.

Valter Mattuzzi, agricultor: „Menta, rucola, rozmarin, coriandru, salvie, spanac, baby spanac. Cimbru, oregano, maghiran”

 

Multe dintre plantele cultivate aici ajung in industria farmaceutica sau sunt folosite pentru obtinerea parfumurilor. Rucola si menta, se duc  insa spre restaurantele si cluburile din capitala.

 

Pana sa ajunga in salate sau cocktailuri, plantele parfumate trec prin mainile taranilor. Sunt culese dimineata, inainte de rasaritul soarelui, apoi sunt sortate si ambalate.

 

Forta de munca se gaseste mai greu… In rest, marfa e mereu proaspata si 100% bio. Agricultorul spune ca nu foloseste deloc ingrasaminte chimice, iar cererile sunt in crestere. Rucola si menta, de pilda, se vand cu 30 de lei kilogramul, iar plantele medicinale au preturi ceva mai mari. Cine vrea sa porneasca o astfel de afacere, trebuie sa stie ca plantele nu sunt extrem de pretentioase. In plus, poate obtine si subventii de la stat.