Elevii, testați COVID acasă sau la școală?! Ministerul Sănătății face precizări: „Decizia revine sistemului educațional”

Autoritățile sanitare răspund solicitării reprezentanților Ministerului Educației în ceea ce privește posibilitatea ca elevii să fie testați acasă de propriii părinți.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Ministerul Educației a decis achiziționarea unor teste COVID de salivă și distribuirea lor în unitățile de învățământ din țară, pentru ca elevii să fie testați înainte de începerea orelor. Acest lucru ar urma să fie efectuat de două ori pe săptămână, luni și joi, iar Ministerului Sănătății i-a revenit sarcina de a elabora o procedură de aplicare în

acest caz. Autoritățile sanitare au hotărât ca dascălii, dar și cadrele medicale de la nivelul fiecărei școli să se implice în testarea tinerilor. 

În urmă cu două zile, Ministerul Educației a revenit cu o solicitare către Ministerul Sănătății. Aceștia vor să știe dacă s-ar putea ca elevii să fie testați acasă, de propriii părinți și astfel, în cazul unui rezultat pozitiv, să nu-și mai expună colegii la infectare. Astăzi, autoritățile sanitare au revenit cu precizări. 

Ministerul Sănătății: „ Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru”

Ministerul Sănătăţii vine cu noi precizări cu privire la procedura de lucru, explicând că nu este nevoie de pregătire medicale pentru testele COVID din salivă. Cu alte cuvinte, părinții îi pot testa pe elevi și de la domiciliu, cu condiția ca în cazul unui rezultat pozitiv să raporteze mai departe.

De asemenea, autoritățile sanitare mai spun că decizia ca elevii să fie testați la domiciliu revine sistemului de educație. 

„Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid.  Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În

acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional. 

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

Citeste si: Vila în care VIP-urile petreceau cu escorte de lux a fost închisă de mascați. Afacerea „Mon Amour” era condusă de părinții unui polițist dat afară din sistem...- bzi.ro

Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă ”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Solicitarea Ministerului Educației 

„Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

 

  • 1.   Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali.   În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru   ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal- consolidarea prevenției;
  • 2.   Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali.   În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează   rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise   (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
  • 3. În condițiile în care în instrucțiune   nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

Citeste si: DSP a aplicat amenzi de peste 150.000 de lei, după ce a făcut controale la clinica unde a fost internat Petrică Mîțu Stoian. Ce nereguli au fost găsite în cadrul unității?

 

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ
în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Citeste si: Târgul de Crăciun de la Brașov în 2021 se deschide pe 29 noiembrie. Ce restricții impun organizatorii Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal.

De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public.”, este comunicatul integral transmis de Ministerul educației pe 15 noiembrie 2021. 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies