Eroare majoră la BAC! Cum a luat o elevă cu 7 puncte mai mult după contestații?

O elevă din București a luat inițial, la proba de matematică de la examenul de Bacalaureat, nota 1.10, iar după recorectarea lucrării, nota s-a transformat în 8.10. Deși eleva a depus contestație, inspectoratul s-a opus vehement.

Eroare majoră la Bac! Cum a luat o elevă cu 7 puncte mai mult după contestații?
examen[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Andrada Bratovianu

In articol:

Elevă la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, tânăra visa să studieze în Marea Britanie, la o universitare de prestigiu, unde a fost și preadmisă.

Pentru aceasta, condiția pe care trebuie să o îndeplinească era să aibă peste 9 la Bacalaureat.

„Când am văzut notele în platforma electronică, în special nota la matematică, mi-a căzut fața – 1,10 și rezultatul «respins»! Am plâns, chiar dacă știam că nu poate fi asta nota mea vreodată. Dacă nu erau prietenele mele cu mine, cred că aș fi plâns încontinuu și nu m-aș mai fi ridicat din pat să depun contestație”, declară eleva, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

După ce și-a văzut nota de 1,10 la matematică, a fost sunată de către Inspectoratul Școlar, informând-o că nota ei reală este 8,10. Este cea mai mare diferență din acest an și anume de 7 puncte. Indignată de situație, eleva a depus contestație, însă Inspectoratul Școlar i-a cerut să și-o retragă, pe motiv că după recorectare nota ar fi fost mai mică.

Inspectoratul nu își asumă greșeala

La contestații i s-a specificat că este doar o eroare de transcriere și că s-a mai întâmplat și în cazul altor elevi. Un alt exemplu de greșeală de transcriere este o absolventă de gimnaziu din Galați, care s-a trezit cu 3, când nota ei era de fapt 8,40. În aplicația Ministerului Educației nu apare că lucrarea ar fi trecut printr-o contestație, ci pur și simplu a fost schimbată, la fel ca în cazul elevei din București.

Eleva de la "George Coșbuc" a depus contestație în ziua afișării rezultatelor, luni, 5 iulie. Joi, 8 iulie, mama ei a fost sunată de directoarea colegiului, care a îndrumat-o să îl sune pe Daniel Mălăelea, inspectorul general adjunct, cel care a și fost șeful Comisiei de Bacalaureat pe București. El a fost cel care a informat-o că nota ei ar fi trebuit să fie 8.10.

„Cei de la inspectorat ne-au spus că, dacă vom retrage contestația, va fi totul bine și frumos, rămâne nota 8,10. Dar contestația poate și să-ți scadă nota. Nu ne-am lăsat păcălite de acest lucru. Noi am făcut cu profesorii mei un calcul cu baremul în față și mi-au spus că mai puțin de 8,20 nu ar fi avut cum să iau”, a povestit eleva pentru Libertatea.

Peste puțin timp, în aceeași zi, mama elevei a fost sunată din nou de la inspectorat și i s-a explicat faptul că ar fi mai înțelept să își retragă contestația, deoarece, după recorectare, lucrarea a fost notată cu 7.80.

Eleva e de părere că 7.80 este a fost o răzbunare fiindcă nu și-a retras contestația. De asemenea, a depus contestație și la limba română, unde de la 7.95, a crescut la 9.10.

„Noi am rămas foarte bulversate de situație, nu știm de ce ni s-au comunicat ambele note, având în vedere că nu este nici etic, nici legal. În plus, consider că ar fi trebuit să vorbească cu mine, nu cu mama, din moment ce sunt majoră și știu exact ce am făcut”, continuă eleva.

Citeste si: Cum și-a dat seama Monica Anghel că e infectată cu Covid, deși avea vaccinul făcut?- bzi.ro

Eroare majoră la Bac! Cum a luat o elevă cu 7 puncte mai mult după contestații?
sala de curs[Sursa foto: PixaBay]

Până la urmă au scris o cerere de mână pentru retragerea contestației, așa cum au fost sfătuite, pe care urmau să o depună vineri la Școala Centrală, unde a dat examenul și unde era și centrul de contestații. Însă când lucrurile păreau să se rezolve, situația s-a complicat și mai mult. Cei de la Școala Centrală i-au spus că nu cunosc vreo metodologie prin care o contestație să fie retrasă, deci e posibil să nu se poată realiza acest lucru.

Conform Regulamentului examenului de Bacalaureat, în momentul depunerii unei contestații, candidații sau părinții lor, dacă ei nu sunt majori, trebuie să semneze și o declarație-tip în care se menționează că au luat la cunoștință că, după recorectare, nota poate fi inclusiv mai mică. Însă, nimic despre posibilitatea de a-și retrage contestația, în cazul în care nu mai vrei nota de după a doua corectură.

Fiindcă nu știau ce să facă, eleva, împreună cu mama sa, au mers la inspectoratul școlar. „Domnul Mălăelea a negat vineri că a pus presiune pe noi și a spus că, de fapt, a fost alegerea noastră să contestăm și apoi să nu ne retragem contestația. Dar ne-a pus la dispoziție alegerea, de fapt”, spune tânăra. De la inspector au aflat că cererea de retragere a contestației nu mai poate fi primită, fiindcă platforma electronică a fost închisă joi, la ora 18.00. Au plecat plângând de la el, convinse că nota la matematică va rămâne 7.80.

Când s-au afișat rezultatele după contestații pe platforma ministerului, eleva avea nota 8.10, însă fără să fie menționat că a trecut prin recorectare.

Acum, în pragul admiterii la facultate, unde fiecare sutime contează, eleva crede că, de fapt, nimeni nu i-ar fi corectat lucrarea, iar nota a fost transformată pur și simplu din 1 în 8.

„Aș fi înțeles perfect dacă și-ar fi cerut scuze, dar nici nu au vrut să-mi dea o altă șansă la contestație. E o materie exactă matematica. Mama mea e convinsă că n-au mai corectat lucrarea a doua oară”, a spus absolventa.

Din păcate, visul tinerei de a studia în străinătate a fost ruinat și se va înscrie la una dintre facultățile din țară. Chiar dacă nota la română a crescut peste 9, la matematică nu a reușit acest lucru.

Inspectorul școlar adjunct, Daniel Mălăele, a fost contactat în repetate rânduri, însă nu a dorit să dea nicio declarație.

Se poate sau nu să îți retagi contestația?

Mihaela Ștefan, inspectorul școlar general al municipiului București, a explicat că nu cunoaște circumstanțele întâmplării, ci doar că totul a pornit de la o eroare de transcriere.

„Probabil că situația în sine pornește de la o eroare de transcriere a notei respective, cel puțin eu asta am înțeles. Eu cunosc niște detalii legate de această situație și credeam că lucrurile sunt rezolvate și tranșate între familie și minister”,a declarat aceasta.

Întrebat despre metodologia examenului de Bacalauraet Inspectorul general nu a știut să explice dacă metodologia examenului de Bacalaureat prevede și posibilitatea de a-ți retrage o contestație.

Citeste si: De ce a aterizat forțat elicopterul militar american în Piața Charles de Gaulle? A fost dezvăluită cauza producerii incidentului

Pentru 95% din cei care au depus contestație nota a fost schimbată

Raluca Ivănuș, directoarea Colegiului George Coșbuc, a spus că a fost și ea mirată de diferența atât de mare a notei. „Din experiența proprie nu a mai fost niciun caz cu o diferență atât de mare până acum, dar nu ține de competența școlii. Nu a fost nici măcar organizat examenul în școală, a fost la Școala Centrală cu o comisie de evaluare din afară. Noi nu avem nicio legătură directă decât că elevul a fost de la noi din școală”, a spus aceasta.

Mai mulți elevi ai leului au fost nemulțumiți de rezultatul obținut. Din 22 de colegi ai tinerei care s-a trezit cu nota 1.10, 18 au depus contestație. Anul acesta au fost depuse în total 56.000 de contestații după afișarea rezultatelor la bacalaureat și pentru 95% dintre elevi nota a fost modificată.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a recunoscut într-o declarație de la Digi24 că există o problemă gravă în ceea ce privește corectarea la examenele naționale. „Am făcut un exercițiu și (…) patru evaluări pe aceeași lucrare, patru note diferite în unele situații. Nu sunt multe, dar faptul că sunt este un semnal de alarmă grav, foarte grav”, a transmis Cîmpeanu.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum arăta în tinerețe Mădălina Manole. Fata cu părul de foc era de o frumusețe orbitoare

Horoscopul zilei, 17 iulie 2021. Apar conflicte în viața unui nativ

Totul despre Elena Boncea, fiica Loredanei Groza. I-a moștenit frumusețea și talentul muzical

Horoscop Zilnic Duminică 26 Septembrie 2021: Gemenii vor face anumite schimbări majore

O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies