
kanald.ro
la ce să fie atenți românii când comandă de mâncare pe litoral
Stiri
Una dintre capcanele verii sunt preparatele pe care le vând vânzătorii ambulanți sau sunt comercializate la tarabele de pe litoral. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu medicul Tudor Ciuhodaru despre lucrurile la care trebuie să fie atenți oamenii atunci când aleg alimentele gata preparate de la tarabe.
ANPC a găsit peste 400 de kilograme de pește și fructe de mare, ținute în căldură, pe litoral în România, iar produsele au fost retrase de pe piață. Totuși, turiștii riscă să cadă în capcane la malul mării, mai ales atunci când le fac cu ochiul produsele ținute în soare, la tarabe sau la vânzătorii ambulanți de pe plajă.
O vacanță se poate transforma foarte ușor într-un coșmar, mai ales atunci când vă confruntați cu probleme de sănătate apărute în urma consumului de alimente necorespunzătoare.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că pot apărea o serie de probleme de sănătate, în momentul în care sunt consumate alimente gătite, dar care nu au fost depozitate și păstrate corespunzător. An de an, ANPC confiscă carne și alte alimente alterate de pe litoral și sancționează sau închide terase.
„Ne reamintim de faptul că produsele, indiferent de care, depozitate necorespunzător, la temperaturi crescute, fără să respecte normele de refrigerare, înghețate pot deveni adevărate surse de îmbolnăvire și nu ne surprinde faptul că în aceste condiții de igienă improprii sau necorespunzătoare, bolile diareice acute și bolile mâinilor murdare sunt frecvente în această perioadă”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru Wowbiz.ro.
Românii aleg uneori tarabele și vânzătorii ambulanți și din dorința de a face economie, produsele fiind adesea mai ieftine ca în restaurante.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că este extrem de important ca oamenii să se uite în ce condiții se prepară mâncarea și mai ales cât de curat este la terasa sau localul în care servesc masa.
„Este o otravă pe care mai dai și bani! Este o țeapă din punct de vedere financiar.
Pește este unul dintre cel mai ușor degradabil aliment, cu atât mai mult cu cât este ținut în condiții improprii de depozitare, iar înghețatele congelate și recongelate lucrurile sunt și mai grave, mai ales că multe pot cumula în procesul asta tot felul de bacterii. Trebuie să ne uităm și în ce condiții se prepară alimentele respective!”, a mai precizat el pentru WOWbiz.ro.
Vânzători de pește la tarabă
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cât de important este ca peștele să fie proaspăt atunci când este consumat pe litoral.
„Verificați caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peștele fiind unul din alimentele care se alterează cu ușurință.
În special în cazul peștelui proaspăt este esențială păstrarea la gheață şi prepararea rapidă. Dacă îl țineți în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriți în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renunțați să consumați peştele cu aspect ,,ceţos”.
Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lăsați păcaliți de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va dispărea după spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzația de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioși şi bine atașați de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine atașați de oase ”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Lăzi de pește pentru restaurante
Totodată, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat și cum vă puteți da seama dacă fructele de mare sunt proaspete și la ce trebuie să fiți atenți atunci când le primiți sau le preparați.
„Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii străine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Medicul Tudor Ciuhodaru
Medicul Tudor Ciuhodaru recomandă să nu întrerupeți tratamentele pentru a putea consuma un aliment preferat și nici să nu ignorați simptomele digestive care apar în timpul vacanței.
„ Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic mai ales dacă sunteți cunoscuți cu afecțiuni digestive.
Nu întrerupeți medicația pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.
Nu utilizați alcoolul ca ,,medicament" pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;
Nu neglijați simptomele digestive și nu subestimați aceste afecțiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicații”, a mai declarat medicul Tudor Ciouhodaru, pentru WOWbiz.ro.