EXCLUSIV! Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare. Ce spune președintele Societății Române de Epidemiologie?

Doina Azoicăi a vorbit în exclusivitate cu WOWbiz.ro despre noile descoperiri făcute de cercetătorii japonezi în legătură cu tulpina Omicron.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Noul studiu este realizat de Univeristatea de Medicină din Kyoto și încă nu a fost evaluat colegial („inter pares”). Acesta a dovedit experimental „rezistența în mediu” ridicată a noii variante a virusului SARS-CoV-2 pe piele și pe suprafețele din plastic.

Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog cu peste 20 de ani de experiență, le-a explicat jurnaliștilor WOWbiz.ro motivul pentru care coronavirusul a devenit atât de rezistent.

Dr. Doina Azoicăi, Președintele Societății Române de Epidemiologie: „Este un mecanism de supraviețuire.”

 Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Dr. Doina Azoicăi are peste 20 de ani de experiență ca medic primar epidemiolog

[Sursa foto: Captură TV]

Potrivit noului studiu japonez, Omicron supraviețuiește 193,5 ore (cca. 8 zile) pe suprafețe din plastic, față de 56 de ore, 191,3 ore, 59,3 ore și 114 ore pentru variantele Alpha, Beta, Gamma și, respectiv, Delta. Pe mostrele de piele prelevate, Omicron a rezistat 21,1 ore, față de 8,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gamma și 16,8 ore pentru Delta.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Mutațiile pe care le suferă virusul original sunt independente de calculele noastre, de voința noastră, și sunt rezultatul unui mecanism de supraviețuire.(...) O parte dintre microorganisme, în mecanismul ăsta de a căpăta supremația, de a rezista pe acest Pământ, au dezvoltat anumite calități prin care să își domine gazda. Din nefericire, SARS-CoV-2, pentru că s-a răspândit foarte rapid, a întâlnit organisme umane. Acest lucru a făcut posibilă această tentativă de supraviețuire, de a persista ca agent patogen.

Poate asta explică și transmisibilitatea mai mare, pentru că în mediu este mai rezistent”, a declarat epidemiologul Doina Azoicăi în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: EXCLUSIV! Medicul Adrian Marinescu, explicații despre noul vaccin 3 în 1! Cât de eficient este și cum ne protejează: „Ar fi o soluție pentru mai multe virusuri în același timp.”

Dr. Doina Azoicăi despre coronavirus: „Nu este previzibil.”

 Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Doina Azoicăi, Președintele Societății Române de Epidemiologie

[Sursa foto: Facebook]

Chiar dacă virusul pare să devină tot mai contagios și rezistent cu fiecare tulpină, epidemiologul Doina Azoicăi crede că măsurile de bază: purtarea măștii, distanțarea socială, dezinfectarea/spălatul mâinilor și vaccinarea rămân cea mai bună armă împotriva unei pandemii imprevizibile.

„Dacă evoluția aceste pandemii este spre endemie, virusul va avea o structură mai stabilă și devine previzibil. Acum nu este previzibil. Nu știm dacă, după valul 5, va urma valul 6 sau că nu va exista o altă variantă după Omicron.(...) Omicronul este mult mai transmisibil și e posibil ca, pe lângă imunitatea pe care o avem după vaccin, cei care sunt expuși chiar și vaccinați sau cei care nu s-au vaccinat se vor infecta cu Omicron și, atunci, lumea nu va mai fi susceptibilă la această infecție, decât după un interval de 6 luni până la un an de zile, când organismul își pierde această protecție”, a adăugat Doina Azoicăi, Președintele Societății Române de Epidemiologie, pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV! Medicul Adrian Marinescu, explicații despre noul vaccin 3 în 1! Cât de eficient este și cum ne protejează: „Ar fi o soluție pentru mai multe virusuri în același timp.”

EXCLUSIV! Un renumit pneumolog avertizează în privința reînceperii școlii: „Singura modalitate de a identifica infectarea este testarea copiilor.”

EXCLUSIV! Pneumologul Gilda Popescu vorbește despre simptomele neașteptate cauzate de noua tulpină Omicron: „Față de tulpina Delta, pacienții nu fac febră.”

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

Este informația serii despre ELENA UDREA! S-a întâmplat chiar astăzi în Bulgaria

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Fără vize în Statele Unite? Anunțul așteptat de România de decenii

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies