EXCLUSIV! Specialiștii avertizează în legătură cu legea „anti-fake news” dată de Rusia! Cei care „denigrează armata rusă” ar putea face până la 15 ani de închisoare!

Legea semnată de Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va pedepsi răspândirea „informațiilor false” cu până la 15 ani de închisoare și îi va amenda pe cei care solictă public sancțiuni pentru Rusia.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Cu această lege, Kremlinul vrea să penalizeze persoanele care „distorsionează cu bună știință scopul, rolul și obiectivele Forțelor Armate Ruse, cât și alte unități în timpul operațiunilor speciale militare sau orice alte operațiuni”.

Legea prevede pedepse și pentru cei care împrăștie informații neaprobate despre pierderile de război ale Rusiei. 

Președintele Dumei de Stat din Rusia: „Această lege îi va pedepsi pe cei care au discreditat armata.”

Putin a semnat o lege „anti-fake news” și în 2019, înainte de pandemie, care prevede amenzi și închisoare pentru cei care denigrează imaginea Guvernului Rusiei, doar că pedepsele pe care le include nici măcar nu se apropie de 15 ani de închisoare, cât este pedeapsa maximă conform noii legi.

Rusia începuse deja să restricționeze platformele de știri și rețelele sociale pentru a se asigura că invazia este descrisă drept o „operațiune militară specială” și nu un război. Prin agenția de reglementare a telecomunicațiilor, Roskomnadzor, Kremlinul a blocat parția Facebook, a blocat Twitter și accesul la site-uri de știri precum BBC pentru „subminarea stabilității și securității Rusiei.”

Citeste si: Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Până mâine, la propriu, această lege va impune pedepse, și încă unele foarte dure, pentru cei care au mințit și au făcut declarații care au discreditat armata noastră”, a declarat Președintele Dumei de Stat din Rusia, Vyacheslav Volodin.

Citeste si: MApN: "Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene!" Dîncu acuză ministerul rus al Apărării: "Un fake news, obișnuit pentru comunicarea Kremlinului"

Cristian Pârvulescu, politolog: „Sunt eliminate ultimele pungi de rezistență democratică.”

Specialiștii avertizează în legătură cu legea „anti-fake news” dată de Rusia! Cei care „denigrează armata rusă” ar putea face până la 15 ani de închisoare!

Cristian Pîrvulescu, conferențiar universitar SNSPA

[Sursa foto: Captură YouTube]

Odată cu noua lege semnată de Putin, ultimele rămășițe ale presei libere din Rusia au căzut sub presiunea statului. „Ecoul Moscovei”, postul de radio independent înființat de dizidenți politici în perioada Sovietică, în 1990, a fost desființat de propria conducere.

TV Rain, televiziunea independentă pentru tineret, care se consideră „un canal optimist”, a declarat că își va înceta activitatea pe perioadă nedeterminată. Dmitri A. Muratov, jurnalistul rus care a câștigat anul trecut Premiul Nobel, a spus aproape resemnat că s-ar putea să închidă curând ziarul său, Novaya Gazeta, care a supraviețuit după ce șase dintre jurnaliștii lui au fost uciși.

„Legea din 2019 a fost adaptată acum, în condițiile războiului. Este, evident, o încălcare gravă a libertății de exprimare. Dar nu se mai miră nimeni! Sunt eliminate ultimele pungi de rezistență democratică, care mai erau în Rusia. În realitate, situația este gravă de 10 ani, pentru că Vladimir Putin a considerat întotdeauna democrația ca fiind periculoasă. Din experiența sa ca viceprimar al Sankt Petersburgului, între 1992 și 1996, constatând că alegerile din '96 au fost pierdute, a înțeles că este o problemă cu alegerile. Ele se pierd. Poporul nu știe să voteze”, a precizat politologul Cristian Pîrvulescu pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

MApN: "Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene!" Dîncu acuză ministerul rus al Apărării: "Un fake news, obișnuit pentru comunicarea...

Rusia: "Nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina!" Anunțul făcut de ministrul rus de Externe

Opresc sau nu rușii focul? Concluzia la care au ajuns Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov, după o nouă rundă de negocieri

Ion Țiriac, remarci la adresa Simonei Halep: „În ultimii doi ani, ea a jucat 10-15% din întâlnirile pe care trebuia să le joace”

Veste ŞOC despre Dragnea! E CUMPLIT ce I-AU FĂCUT în închisoare

„Păcat că la TV arăți altfel” Gabriela Cristea, criticată dur în mediul online

Putin va fi înlăturat. Este știrea momentului în toată lumea

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies