EXCLUSIV! Un roman a fost cel mai bun prieten al genialului Albert Einstein! Savantul l-a meditat la fizica, iar Mauriciu i-a facut cinste cu icre negre pe vremea cand Einstein era sarac!

Cel mai bun amic al genialului om de stiinta Albert Einstein a fost ieseanul Mauriciu Solovin. Cei doi s-au cunoscut in 1902, in Elvetia, cand Solovin, absolvent de filozofie, cauta un meditator la fizica. Einstein si Solovin au devenit prieteni la catarama, iar romanul a povestit cum l-a invatat pe viitorul castigator al Premiului Nobel, pe atunci sarac, sa manance icre negre.

Distribuie pe:

Autor: A.B.C., Andrei Comsa

fara descriereMauriciu Solovin s-a nascut la Iasi, in 1875, intr-o familie de evrei instariti care si-au trimis fiul sa studieze filozofia si matematica in Elvetia. In 1902, la 27 de ani, Solovin isi cauta un meditator la fizica, gasindu-l in persoana lui Albert Einstein. Germanul mutat in Elvetia avea atunci 23 de ani, terminase Universitatea Federala Politehnica din Zurich si, pentru a se intretine, daduse un anunt la ziar in care pretindea 3 franci pentru ora de meditatie. In scurt timp, elevul Solovin i-a sugerat profesorului Einstein ca lectiile de fizica sa fie transformate in discutii libere despre operele marilor filozofi. Einstein a imbratisat imediat ideea si a acceptat ca aprinsele dezbateri, atunci cand nu se nasteau pe strada, in cafenele sau in plimbarile pe munte, sa aiba loc in casa sa din Berna. Timp de trei ani, reuniunile din apartamentul lui Einstein, ramase in istorie cu supranumele de “Academia Olympia”, au atras si alti intelectuali, doar Solovin fiind prezent la toate. In 1906, romanul nascut la Iasi a fost nevoit sa se mute la Lyon, astfel ca “Academia Olympia” si-a incetat existenta. Einstein si Solovin au pastrat insa legatura toata viata, marturie fiind corespondenta dintre cei doi prieteni, intinsa din 1906 si pina in februarie 1955, cu putin timp inainte de moartea lui Einstein.

fara descrierefara descriereMajoritatea scrisorilor au fost adunate intr-o carte, “Albert Einstein: Scrisori catre Solovin”. In prefata acesteia, Solovin rememoreaza vremurile traite alaturi de Einstein, inainte ca acesta sa devina celebru si sa castige Premiul Nobel pentru Fizica, in 1921: “Intr-una din plimbarile noastre prin Berna, Einstein ramasese cu privirea pe caviarul expus in vitrina unei pravalii. Mi-am adus atunci aminte cat de mult imi placeau icrele negre cand eram copil. In Romania si le puteau permite multi, dar la Berna erau exagerat de scumpe”, a rememorat Solovin, care a notat ca Einstein nu mancase niciodata caviar. “I-am spus cat de delicios este, iar Einstein ma intreba intr-una daca, intr-adevar, e atat de gustos. Atunci mi-am propus ca, de ziua lui, pe 14 martie, sa-l cinstesc cu caviar”. Solovin a relatat si acest episod, aducandu-si aminte ca a pus pe masa lui Einstein mai multe farfurii cu icre negre, in timp ce acesta se lansase intr-o aprinsa discutie despre fizica: “Era patruns de principiul inertiei, vorbea intr-una. I-am spus, in treacat, ca in farfurii sunt carnati si sa se serveasca. A inceput sa manance tot caviarul de pe masa, fara sa zica nimic. Dupa ce a terminat tot, l-am intrebat daca stie ce a mancat. Mi-a zis, “Pentru Dumnezeu, e faimosul caviar. Nu trebuie sa le servesti taranoilor ca mine cele mai rafinate delicatese, pentru ca nu stiu sa le aprecieze”. Solovin a povestit ca, pana la urma, l-a invatat pe Einstein sa deguste caviarul, intr-o perioada in care tot romanul a evocat, “de cele mai multe ori, la el in casa mancam oua fierte, iar in zilele bune salam de Bologna, branza Gruyere, fructe, miere si ceai”. Solovin a explicat de ce a plecat din Berna: “Animat de dorinta de a asimila cultura franceza, care exercita o mare putere de atractie asupra romanilor, l-am parasit pe Einstein in noiembrie 1906 pentru a-mi continua studiile la Facultatea din Lyon”. Ieseanul, cunoscut in Franta sub numele de Maurice Solovine, a devenit apoi traducatorul oficial al operei lui Albert Einstein in limba franceza. Solovine a murit in 1958, la 83 de ani.

fara descriereI-au scos creierul inainte sa-l incinereze
Albert Einstein, unul din cei mai mari oameni de stiinta din istoria omenirii, s-a nascut la 14 martie 1879, in orasul german Ulm. Si-a facut studiile superioare in Elvetia, iar in 1905 a primit titlul de Doctor in fizica al Universitatii din Zurich. De altfel, 1905 este considerat “anul miraculos al lui Einstein”, pentru ca in acea perioada, in care se intalnea cu Solovin, a dezvoltat “Teoria relativitatii”, ce avea sa revolutioneze stiinta. Einstein a colaborat intens cu mai multe universitati, din Berna, Praga, Berlin, Bruxelles, Ierusalim sau Tokio, iar in 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizica. In 1933, Einstein a emigrat in SUA, unde a predat la Universitatea Princeton. Einstein a murit pe 18 aprilie 1955, la 76 de ani. Savantul a fost incinerat, conform dorintei sale, dar, inainte sa fie transformat in cenusa, patologul spitalului i-a scos creierul, pentru a fi pastrat siGalerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate