„Fara penali in functii publice” a strans un milion de semnaturi. Ce sanse are sa devina lege

Distribuie pe:

Autor: A.N.C.

fara descriere
 
Initiativa „Fara penali in functii publice” a strans un milion de semnaturi, de doua ori mai multe decat cele necesare, si urmeaza sa ajunga in dezbaterea Parlamentului. Reprezentantii coalitiei PSD - ALDE anunta de pe acum ca nu are nicio sansa sa fie adoptata si sa devina lege. O opinie sustinuta si de parlamentarii UDMR.
 
„Am strans deja un milion de semnaturi, toata Romania trebuie sa afle acest lucru, este o cifra impresionanta”, afirma un deputat USR.
 
Demarata de USR la finalul lunii martie, initiativa cetatenesca „Fara penali in functii publice" trebuie sa ajunga in Parlament pana pe 21 septembrie. Avea nevoie de cel putin 500.000 de semnaturi, iar in 21 de judete era obligatoriu sa fie minimum 20.000 de semnaturi.
 
Deputatul USR are o rugaminte pentru primariile care vor trebui sa valideze semnaturile, dar si pentru colegii din Parlament.
 
„Sa nu isi bata joc de aceasta munca si de dorinta oamenilor, sa nu invalideze fara niciun temei aceste liste de semnaturi. Sa dea un semnal bun in Parlament ca nu isi doresc, ca pe viitor, sa mai fie condusa aceasta tara de persoane condamnate penal definitiv de catre instantele romanesti”, afirma Stelian Ion, deputat USR.
 
Daca initiativa cetateneasca ar duce la modificarea Constitutiei, Liviu Dragnea sau Catalin Radulescu nu ar mai putea intra in Parlament.
 

 

 
„Cand au inceput demersul asta, stiau ca e un demers populist, de doi bani, care nu va face absolut nimic, care nu va rezolva nimic cu demersul asta in Parlamentul Romaniei. Eu nu voi sustine un astfel de demers, dar voi sustine orice fel de demers, de Ordonanta sau lege de amnistie si gratiere pentru ca eu cred ca oamenii care sunt nevinovati, si sunt foarte multi nevinovati, trebuie sa fie amnistiati si gratiati de catre acest stat”, spune Catalin Radulescu, deputat PSD.
 
ALDE si UDMR dau sanse minime ca initiativa fara penali in functii publice sa treaca de votul deputatilor si senatorilor. Mai ales ca e nevoie de doua treimi in fiecare Camera.
 
„Nu cred sa aiba vreo sansa reala. Mie nu-mi plac sintagmele care nu au nicio acoperire legala, deci "fara penali" pentru mine este ceva nepalpabil. Matematic este exclus”, a declarat Marton Arpad, deputat UDMR .
 
„Nu cred ca vor avea succes in Parlament pentru ca din punctul meu de vedere aceasta initiativa este una pur demagogica. Este un nonsens, este doar o actiune strict politica”, spune Andrei Gerea, deputat ALDE.
 
Singurele partide care au anuntat ca sustin demersul USR sunt PNL si PMP, informeaza digi24.ro. 
Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate