Filmul evenimentelor incendiului de la Colectiv VIDEO

Vineri, 30 octombrie 2020, se împlinesc 5 ani de la Colectiv. Imaginile din noaptea incendiului continuă să cutremure România.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Filmul tragediei de la Colectiv
65 de oameni au murit în urma incendiului de la Colectiv

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015. Localul se afla în Sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Infernul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.


In articol:

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, care au aprins buretelui folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede și au cuprins întreg tavanul în câteva secunde. Persoanele aflate în interior au încercat să se salveze, însă singura intrare în club era prea mică pentru o evacuare rapidă. Mulți dintre ei au fost învăluiți de flăcări, călcați în picioare de alte persoane care încercau să iasă din încăpere sau întoxicați cu fum.

Filmul tragediei de la Colectiv
Răniții și morții sunt transportați de jandarmi

Bilanțul victimelor este dramatic. În total, 65 de persoane au murit în urma tragediei de la Colectiv. Ministerul de Interne instituia atunci Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. După ce mii de români au ieșit în stradă în semn de protest față de corupția din țară, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Filmul tragediei de la Colectiv

Intrarea la concertul Goodbye to Gravity, a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30. La spectacol au participat în jur de 300 - 400 de persoane. Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, unde era precizat că în bar sunt 80 de locuri pe scaun.

Citeste si: Au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv. Cum arată acum locația unde au murit 65 de tineri

Citeste si: Mihaela Rădulescu a confirmat relaţia! În Pro TV se ştia, deja. Zvonul era adevărat - evz.ro

Citeste si: Bill Gates a anunţat data când se va termina pandemia de COVID-19. “Oamenii ar trebui să înțeleagă…” - bzi.ro

Citeste si: Vești bune. Victimele de la Colectiv primesc tratament gratuit pe viață. Klaus Iohannis promulgă legea în ziua în care se împlinesc 5 ani de la tragedie

Pe pagina clubului Colectiv se preciza că spectacolul va beneficia de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri speciale. Concertul a început cu întârziere faţă de program, în jur de ora 22.00. Conform MAI, primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36.

Incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului. Potrivit martorilor, când buretele de pe stâlp a luat foc, un agent de pază a încercat să intervină cu un stingător de incendii, dar focul s-a extins cu repeziciune la tavan.

Filmul tragediei de la Colectiv
O scânteie a declanșat infernul

În momentul când tavanul a luat foc, persoanele din club s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, pentru că doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. În cele din urmă a fost deschisă și cea de-a doua ușă, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Un martor a povestit că, după ce focul a cuprins tavanul, atmosfera a devenit irespirabilă, iar mulţi dintre cei care nu au putut să iasă din club au murit asfixiați. Alţii au murit carbonizaţi de la bucăţile din tavan aprinse care au căzut peste ei.

Filmul tragediei de la Colectiv
Haosul din noapte tragediei

Pompierii au ajuns în aproximativ 15-20 de minute de la izbucnirea incendiului, spun martorii, însă focul se stinsese deja. Incendiul a durat mai puțin de cinci minute. Primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, pentru a prelua răniții. Uni dintre ei au fost transporțai la spitalele din București, în timp ce altora li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm.

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Oana Zăvoranu o aseamănă pe Anda Adam cu Nicolae Guță

Se dau case gratuit! Se întâmplă chiar la granița cu România

Lovitură de teatru! Andreea Bălan și George Burcea sunt din nou un cuplu? „Da, s-au împăcat…”. Toți fanii sunt șocați

Au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv. Cum arată acum locația unde au murit 65 de tineri

Gabriel Mogoș, un cunoscut chirurg craiovean, a murit. Medicul era infectat cu coronavirus

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies