Guvernul a adoptat Ordonanța care permite împușcarea urșilor. Ce prevede OUG și în ce condiții este necesară intervenția autorităților

Guvernul României a aprobat, miercuri, 21 iulie, Ordonanța de Urgență care permite împuscarea urșilor.

S-a aprobat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor
Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Guvernul României a aprobat, miercuri, 21 iulie, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Totodată, s-au impus și anumite reguli privind intervenția în cazul urșilor care ajung în interiorul ocalităților.

Ce prevede Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor

Problema urșilor care au venit peste localnici din județele montane este veche, iar după o lungă perioadă în care oamenii au fost practic terorizați de aceste animale, guvernul a ordonat împușcarea urșilor, dar în

anumite condiții.

Citeste si: Bărbat desfigurat de urs, în județul Covasna. Medicii l-au operat de 80 de ori: "Ursul era ascuns și a atacat..."

Executivul a stabilit ca intervenția în cazul urșilor intrați în intravilanul localităților să se facă „gradual”, prin îndepărtarea exemplarelor de urs cu diverse mijloace, tranchilizare și relocare și într-un final apelarea la eutanasiere sau împușcare.

Pentru început, în cazul exemplarului de urs se va aplica metoda alungării, iar dacă aceasta nu are niciun efect, iar animalul revine în mod repetat, se va apela la procedura prin tranchilizarea si relocarea acestuia, care va fi efectuată de un medic veterinar. 

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Echipa de intervenție va fi cea care va decide dacă animalul va fi omorât sau nu, și va fi condusă de primar sau viceprimar, la care se vor adăuga un jandarm, vânător și un medic veterinar.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar.

Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.

S-a aprobat Ordonanța de Urgență care permite împușcarea urșilor
Tanczos Barna, ministrul Mediului[Sursa foto: MediaFax Foto]

În cazul în care ursul este un pericol pentru siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis. Și, în cazul în care exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție, este prins în capcană sau prezintă răni grave și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei ordonanțe de urgență,

se va apela la uciderea animalului.

„Există și situații în care se va recurge direct la împușcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situațiile de exepție. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare. Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că își asuma cineva ca la încheierea procesului verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Mediului, Robert-Eugen Szep.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, a Apelor şi a Pădurilor, iar blana și craniul exemplarului ucis vor fi predate Gărzilor forestiere.

Citeste si: Imagini de senzație! Un pui de urs a fost salvat de membrii unui ONG, în timpul unor exploatări forestiere în județul Argeș

Cei care nu vor respecta acest proiect vor fi trași la răspundere pentru împiedicarea aplicării intervenției și vor primi o amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei. Totodată, și în cazul ursoaicelor cu pui se poate acționa conform ordonaței, urmând ca puii să ajungă la adăpost.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Oana Mareș continuă șirul replicilor acide! Ce i-a transmis fosta vedetă TV Biancăi Drăgușanu: „Stai la locul tău”

Iubtitul Evei Zăhărescu, mesaj emoționant pentru fetița sa: “Din ziua în care te-am văzut am înțeles că nimic nu va mai fi la fel“

Ce spun reprezentanții Ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19: ”Se va afla abia în 2023”

In aceasta noapte, 4 zodii au scapat de probleme

Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies