Guvernul britanic foloseşte acest puzzle pentru a recruta spioni tineri! Poţi să rezolvi acest joc de cuvinte? Dacă da, poate că ai fi un spion bun!

Testele de logică şi jocurile tip puzzle de cuvinte sunt amuzante atunci când vrei ca timpul să treacă mai repede. Însă Government Communications Headquarters (GCHQ), agenţia de spionaj britanică, foloseşte un astfel de puzzle drept unealtă de recrutare.

Autor: M. B.
 
În ziua de 15 ianuarie 2018, emisiunea BBC numită „Radio 4’s Today”, care prezintă în fiecare dimineaţă un puzzle, a difuzat ceva puţin diferit. Era tot un puzzle, însă era conceput de Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), o subdivizie a GCHQ care se ocupa cu securitatea cibernetică. CNSC dorea să trezească interesul tinerelor fete cu puzzle-ul lor, în speranţa de a identifica adolescente care îşi doresc să intre în lumea spionajului.
 
Chiar dacă provocarea se adresa elevilor, nu este o chestiune lipsită de dificultate. Încearcă şi tu să rezolvi acest puzzle şi apoi citeşte mai departe, pentru a afla răspunsul corect.
 
„13 neisprăviţi mi-au furat răspunsul şi l-au ROTit cu 4, apoi l-au ROTit cu 10 şi am rămas doar cu Uccr ziqy hc ozz QmpsfTwfgh Uwfzg! – mă poţi ajuta să îmi recuperez răspunsul?
 
Poţi afla răspunsul mai jos. Însă, mai întâi, îţi oferim nişte indicii care să te ajute să descifrezi mesajul, dacă nu ai reuşit.
 
 
Acest puzzle este un exemplu de „cifru Cezar” (folosit încă din antichitate), un tip de puzzle în care fiecare literă a mesajului este mutată (sau rotită) prin alfabet de către un anumit număr de litere.
 
Imaginează-ţi un cub Rubik cu litere.
Potrivit Business Insider, sintagma „13 neisprăviţi” (rotters, în engleză) este ea însăşi un indiciu. Face referinţă la „ROT13”, un cifru care mută literele la jumătatea alfabetului (A devine N, N devine A), înlocuind o literă cu o alta, situată peste 13 litere.
 
Astfel, aflăm că puzzle-ul foloseşte un alfabet de 26 de litere.
 
Citeşte răspunsul pe INCREDIBILIA.RO.
Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Atmosferă de gală la Balul Tradiţional organizat de Asociaţia oamenilor de afaceri turci din România

5 utilizari ale medicamentelor la care nu te-ai fi gandit

Prima declaraţie a lui Florin Salam după ce a fost bătut şi răpit de interlopii din Milano! Cuvintele lui sunt şocante: „Sunt în siguranţă acum, dar....”

Horoscopul lunii Noiembrie pentru toate zodiile

Adio, nuntă! Irina Tănase și Liviu Dragnea s-au despărțit? Blonda aruncă bomba

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce știam

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies