Guvernul Orban a picat. Cine ar putea fi noul premier al României

Guvernul Orban a picat. Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, miercuri, de Parlament, astfel că Guvernul Ludovic Orban este demis. Care sunt variantele de premier?

Autor: D.S.


In articol:

Guvernul Orban a picat

Guvernul Orban a picat.  Guvernul Orban va funcţiona ca un Guvern interimar, cu prerogative limitate. Vor urma consultări ale preşedintelui cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului şi formarea unui nou guvern. 

Remus Pricopie, propus premier de PSD și Pro România

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, este propunerea comună de premier a PSD şi Pro România.

Remus Pricopie.  ”Am avut o discuţie cu Ponta şi vom merge împreună cu o singură nominalizare la Cotroceni, în persoana lui Remus Pricopie”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu.

Anunţul a fost făcut împreună cu liderul Pro România Victor Ponta. Liderul PSD a evitat să răspundă dacă ALDE susţine această propunere.

Cele trei nume de premier cu care va merge PSD la Cotroceni- surse

Numărul total al voturilor exprimate a fost de 400, nefiind niciun vot anulat. Moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi "pentru" şi 139 de voturi "împotrivă".

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.

Guvernul Orban a picat

Inquam Photos/ George Calin 

Guvernul Orban a picat.  „Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu

noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Citeste si: „Am pierdut două sarcini”. Mirela Vaida, dezvăluiri cutremurătoare din viața personală- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România. 

Guvernul Orban a picat.  Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un guvern Orban.

Actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Guvernul Orban a picat

Inquam Photos/ George Calin 

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Citeste si: SURPRIZĂ la moțiunea de cenzură. O senatoare PNL a votat împotriva Guvernului Orban. Cine este aceasta?

Guvernul Orban a picat.  Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Guvernul Orban a picat

Inquam Photos/ George Calin 

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a picat.  Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 

Citeste si: Caz tulburător! Un bărbat a fost arestat după ce a ținut femei sechestrate și drogate în subsolul părinților săi

Numărul total al voturilor exprimate a fost de 400, nefiind niciun vot anulat. Moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi "pentru" şi 139 de voturi "împotrivă".

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.

„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vom avea această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Amintirile lui Octavian Ursulescu: ”La Sanremo, Angela Similea a stat lângă...Maradona!”

Bătăușul jandarmeriței Ștefania, numit observator la alegeri! Claudiu s-a lăudat în tot satul cu bătaia de la protestele din 10 august

Bianca Rus îl acuză pe soțul Andreei Tonciu de infidelitate, printr-o melodie: ”Ai bărbat emancipat, e cu***r, umblă și beat!”

5 zodii vor începe săptămâna în forță. Sfaturi astrale pentru toate zodiile

Se dau bani mai mulţi la pensie! Primeşti şi 200 euro de la stat. Decizie oficială

Lora și Ionuț Ghenu au anulat nunta, după șapte ani de relație! Ce s-a întâmplat între cei doi

Prințul Charles, îngropat de un șeic. Cutremur la Casa Regală

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies