Diverse

Iată ce face coniacul să fie mai savuros la tine în pahar

Şansele sunt că, dacă eşti un băutor amator, te bucuri din când în când de ceva cu tradiție şi delicat. La fel ca bourbonul, scotch-ul, romul sau tequila, un pahar de coniac bun este ceva la care vei dori să zăbovești. Considerat cândva regele tuturor băuturilor după cină, această băutură merită să-i acorzi toată atenția ta.

Ce este coniacul?

Este o categorie de nume de brandy numită așa după regiunea în care este produs, Cognac. Acest distilat pe bază de struguri este o denumire de indicație geografică protejată (IGP), care necesită respectarea unor reguli specifice în timpul producției spirtoasei.

Citeste si: Carmen Harra, despre finalul de an pentru Nicușor Dan. Ce spune data de naștere a președintelui: “Intră într-un an care nu îl ajută deloc, foarte dificil pentru el.” - kfetele.ro

El trebuie să fie făcut din struguri Ugni Blanc, Folle Blanc sau Colombard. Apoi, trebuie distilat de două ori într-un alambic de cupru. Și, ulterior, lăsat să prindă arome într-un butoi din stejar Limousin sau Tronçais timp de cel puțin doi ani.

Practic, în orice sticlă reușită, vei găsi o explozie inițială de fructe datorită bazei sale de struguri. Imediat vei simți o netezime rotundă, suplă, de la lemnul care transformă rachiul. Nu îl ultimul rând vei simți și adevărata nuanță, datorită artei atente de a amesteca băutura spirtoasă rafinată.

Din ce este făcut coniacul?

În sensul cel mai larg, denumirea cuprinde orice băutură spirtoasă distilată din fructe. Coniacul este produs din struguri din regiunea Cognac, protejată din punct de vedere geografic, din sud-vestul Franței. Teritoriul Cognac este împărțit în șase denumiri distincte. Dintre acestea, Grande Champagne și Petit Champagne sunt cele mai apreciate datorită solului și a aromelor fructate și florale care rezultă din acesta.

Majoritatea caselor de coniac, așa cum sunt cunoscuți producătorii, provin din exterior, cumpărând eaux-de-vie deja distilate. Arta, așa spune tradiția, este în învechirea băuturii și amestecarea aromelor. Dar aceste case tind să lucreze cu aceiași cultivatori și distilatori de-a lungul anilor, dacă nu de-a lungul generațiilor.

Sucul din struguri este fermentat în vin, apoi distilat de două ori, pentru a crea ceea ce este cunoscut sub numele de eau-de-vie, sau „apa vieții”, termenul poetic francez pentru un cognac proaspăt. Casele așază băutura în butoaie de stejar, unde ar putea petrece oriunde de la ani la decenii.

Există distincții impuse de guvern pentru clasificarea acestei băuturi – cea mai tânără apă de vin folosită în amestecul unui cognac foarte special trebuie să aibă cel puțin doi ani. Apoi, următoarea distincție se acordă băuturilor care stau la maturat cel puțin patru ani. Pentru băuturile mai vechi de 10 ani, se acordă alte distincții.

Un coniac învechit va fi probabil printre cele mai vechi lucruri pe care le veți bea vreodată. Rémy’s XO amestecă eaux-de-vie cu o vârstă de până la 37 de ani, având per total băuturi cu o medie de 25 de ani. Linia „Heritage” a lui Dudognon are minimum 40 de ani.

Cum să bei coniac?

Este versatil și poate fi savurat ca atare, cu gheață sau într-un cocktail. În timp ce unele brandyuri pot fi scumpe, nu au prețuri mai mari decât alte băuturi spirtoase de lux. Timpul petrecut de această băutură într-un butoi implică inevitabil un preț mai mare.

Citeste si: Replica lui Cătălin Cazacu după acuzațiile aduse de Ramona Olaru. De ce i-a cerut inelul înapoi vedetei și dacă și-a jignit fosta parteneră: “Consider că nu are ce să caute la tine.” - kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro

Citeste si: Igor Cuciuc se prăbușește sub povara pierderii fiicei sale, Andreea Cuciuc: "Încă te așteptăm, încă îți auzim pașii prin casă și...". CE A FĂCUT interpretul în urmă cu câteva momente zdrobește inimile

Pentru un coniac care poate fi sorbit încet și savurat – sec sau cu gheață – încearcă Ferrand 10 Generations Cognac de la una dintre cele mai apreciate case de cognac din lume. Făcut exclusiv din struguri Ugni Blanc, începe proaspăt și fructat, dar se termină cu un condiment distinct, aproape de aroma de secară. Acesta este o băutură a iubitorilor de whisky, dar cu delicatețea cu nuanțe de fructe pe care o iubești la băutura franțuzească.

Pentru o sticlă mai scumpă, ia în considerare Tercet de la Rémy Martin. Pentru a crea acest coniac, maestrul de pivniță al lui Rémy, Baptiste Loiseau, a identificat eaux-de-vie dintr-una dintre podgoriile partenere, care erau deosebit de fructate. Ca un coniac finit, este îndrăzneț la gust, cu fructe și arome, strălucitor și viu pe tot parcursul degustării, și puțin mai rezistent decât linia standard a lui Rémy.

Mai poți încerca și un cognac Hennessy pentru o aromă aparte, care să-ți facă serile de vară mai interesante.