În 1935, fotbaliștii naționalei României dădeau în judecată... o fabrică de ciocolată! Ce daune cerea marele Iuliu Baratky FOTO

Marii fotbaliști ai României din perioada interbelică intraseră în conflict cu o fabrică de ciocolată care le folosea ilegal imaginea.

Distribuie pe:

Autor: Petru Luca

fara descriere

Marii fotbaliști ai României din perioada interbelică intraseră la un moment dat în conflict cu o fabrică de ciocolată care le folosea ilegal imaginea. ”Mijlocul anilor ’30, în fotbalul boem din România. Naţionala participase la două Campionate Mondiale şi câştigase Cupa Balcanică din 1933 la pas, fără să aibă milă de Bulgaria, Grecia şi Iugoslavia. Fotbaliştii de la Venus Bucureşti, CFR Bucureşti (actualul Rapid), Ripensia Timişoara sau CA Oradea erau vedetele momentului, iar o fabrică de ciocolată a decis să profite de celebritatea starurilor. Şefii unei fabrici de ciocolată au sperat că vor da lovitura dacă vor folosi fotografii ale fotbaliştilor pe ambalaje. De aici şi până la un mic scandal a fost doar un singur pas. Primul care a sesizat că oamenii de afaceri profitau de imaginea lui a fost Iuliu Baratky, atacantul lui CFR Bucureşti şi al echipei naţionale a României”, nota bancaderezerva.wordpress.com.

”Unul dintre jucători, Baratky de la FC Rapid, a şi introdus o plângere la Parchetul tribunalului Ilfov, arătând că fotografia lui a fost întrebuinţată fără a i se cere cosimţământul. El a acţionat firma în judecată, cerând un milion lei daune”, scria presa de la mijlocul anilor ’30, potrivit sursei citate. 

fara descriere

Ziariştii din acele vremuri au anunţat că Baratky va fi imitat de coechipierii Petea Vâlcov, Gheorghe Albu, Lazăr Sfera, Mircea David, Ilie Oană, Ionică Bogdan sau Dumitru Pavlovici, toţi componenţi ai echipei naţionale a României în anii ’30. La fel ca atacantul giuleştenilor, ceilalţi fotbalişti cereau la rândul lor 1.000.000 de lei daune. Suma era una astronomică, dacă luăm în calcul faptul că salariul mediu în acea perioadă nu trecea de 400 de lei pe lună.

În plus, vedetele fotbalului românesc mai aveau o doleanţă. “Ei pretind şi confiscarea întregului stoc de ciocolată cu fotografiile lor care se află spre vânzare în diferite magazine”. Presa nu a mai oferit alte detalii de-a lungul timpului, însă, cel mai probabil, acţiunea fotbaliştilor a fost sortită eşecului, susține bancaderezerva.wordpress.com. 

fara descriere

Cine a fost marele Iuliu Baratky, fotbalistul care a jucat pentru România, dar și pentru Ungaria 

- Născut pe 14 mai 1910, la Oradea (Imperiul Austro-Ungar), Iuliu Baratky a făcut primii paşi în fotbal la formaţia Stăruinţa din oraşul natal. Între 1928 şi 1930 a jucat pentru CA Oradea. Când România mergea la Mondialul din Uruguay, viitorul atacant al tricolorilor pleca în Ungaria, unde semna cu MTK Budapesta. În plus, între 1930 şi 1933 a jucat pentru naţionala maghiarilor, însă nu a marcat niciun gol în cele nouă meciuri bifate. Revenit în ţară la Crişana Oradea, Iuliu Baratky a debutat în naţionala României în 1933. Între 1936 şi 1944, “Giussy” a jucat la Rapid Bucureşti, unde a cucerit şase Cupe ale României. Pe finalul carierei a mai evoluat la Carmen Bucureşti (1944), Rapid (1944-1945), Libertatea Oradea (1946-1947) şi RATA Târgu Mureş (1947-1948). În tricoul naţionalei României, Iuliu Baratky a bifat 20 de meciuri şi 14 goluri, fiind în lotul tricolorilor pentru Campionatele Mondiale din 1934 şi 1938.

 

 

 

 

 

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate