În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Vezi aici rețetă de cozonac fără frământare, dar și rețetă pentru pască tradițională.
În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai bune rețete pentru cozonac fără frământare și pentru pască tradițională. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște.
În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște
Conform tradiției, Pasca și cozonacii se prepară în Joia mare sau în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele și se duce la biserică pentru a fi sfințită.
Bucățile de pască sunt păstrate de credincioși deoarece se crede că au puterea de a alunga bolile și necazurile.
Tradiția de a consuma carne de miel și pască de Paște se consideră a fi un ritual evreiesc. Obiceiul este acela de a mânca miel cu pâine nedospită și cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteana.
Așadar, Iisus și apostolii săi au mâncat, la Cina cea de Taină, miel cu acea pâine, care este reprezentată de pască.
Pregătirea Cozonacilor este inclusă în tradiția creștină ca obicei din Săptămâna Mare. Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac și nucă și babele coapte în forme speciale de ceramică.
Se adaugă brânza, iar deasupra ei crucea din aluat. Se unge cu ou bătut și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până când devine rumenă sau aurie.
În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete
[Sursa foto: Shutterstock]
Rețetă cozonac fără frământare
INGREDIENTE
1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
42 g drojdie proaspătă Dr.Oetker
5 oua+ unul pentru uns cozonacii
400 g zahăr
100 g unt 80% grăsime
5 linguri ulei
400 ml lapte călduț
coaja rasă de la o lămâie și o portocală
4 linguri cacao
400 g nucă mărunțită
2 linguri de stafide
8-10 bucăți de rahat colorat
o esență de rom
un praf de sare
un pliculeț zahar vanilinat pentru presărat deasupra cozonacilor.
MOD DE PREPARARE
Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de pregătirea cozonacilor.
Făina se cerne într-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-o gropiță făcută în castronul cu faină.
Topim untul și îl lăsăm să se răcească.
Cele 5 ouă se separă. Albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahar și se amestecă împreună cu nuca și pudra de cacao pentru umplutura.
Când drojdia s-a activat și începe să crească (cam după 10 minute) se adaugă gălbenușurile, zahăr, aromele, putina sare, uleiul și untul topit călduț, nu fierbinte!
Se amestecă până se încorporează toată faina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat.
Atenție, nu se frământă deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acoperă vasul cu folie și se lasă aluatul la cald, timp de o ora.
După o oră, cu mâinile unse cu ulei, se împarte aluatul în patru, se întind apoi patru foi și se umplu cu umplutura de cacao și nuci, se presară stafidele, rahatul tăiat bucatele, apoi se rulează. Ca să obținem un cozonac arătos și mare, împletim cate doua rulouri, apoi le așezam într-o tava bine unsa și tapetata cu faină.
Repetam operațiunea și cu cel de-al doilea cozonac, apoi îi lăsăm la temperatura camerei să mai crească timp de o oră.