WowNews logo WOWnews
Stories
În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete

Diverse

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Vezi aici care sunt cele mai simple rețete

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Vezi aici rețetă de cozonac fără frământare, dar și rețetă pentru pască tradițională.

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai bune rețete pentru cozonac fără frământare și pentru pască tradițională. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște.

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște

Conform tradiției, Pasca și cozonacii se prepară în Joia mare sau în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele și se duce la biserică pentru a fi sfințită.

Bucățile de pască sunt păstrate de credincioși deoarece se crede că au puterea de a alunga bolile și necazurile.

Citeste si: Mama Geta, alături de Iancu, Denisa și Ileana la târg. Cu cât vând aceștia un kilogram de brânză proaspătă: “Produse tradiționale adevărate.”- kfetele.ro

Tradiția de a consuma carne de miel și pască de Paște se consideră a fi un ritual evreiesc. Obiceiul este acela de a mânca miel cu pâine nedospită și cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteana.

Așadar, Iisus și apostolii săi au mâncat, la Cina cea de Taină, miel cu acea pâine, care este reprezentată de pască.

Pregătirea Cozonacilor este inclusă în tradiția creștină ca obicei din Săptămâna Mare. Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca, cozonacii cu mac și nucă și babele coapte în forme speciale de ceramică.

Citește și: Paşte 2023: Cum se alege carnea de miel pentru sărbătorile pascale. Sfaturi pentru a o găti corect

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete

[Sursa foto: PixaBay]

Rețete tradiționale de pască și cozonac

Rețetă pască tradițională

INGREDIENTE

  • 500 de g făină
  • 150 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • un cubuleț drojdie
  • 200 ml ulei
  • 2 galbenușuri
  • un praf sare
  • esențe după gust
  • un kg brânză de vaci
  • 150 g stafide
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr tos
  • 60 g unt
  • 3-4 linguri griș
  • coajă rasă de lamâie

MOD DE PREPARARE

  • Pentru a face aluatul de pască tradițională trebuie să dizolvi drojdia în 50 ml de lapte călduț, cu o lingură de zahăr și 3- 4 linguri făină.
  • Zahărul rămas se topește în lapte, iar gălbenușurile se freacă bine cu sare.
  • După ce maiaua a crescut, se pune în centrul cantității de făină. Se adaugă și restul ingredientelor, uleiul fiind ultimul.
  • Se frământă bine aluatul și apoi se lasă la dospit timp de o oră.
  • Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.
  • O bucată din aluat se dă deoparte pentru cruce, iar restul se întinde și se așează în tava pentru pască.
  • Se adaugă brânza, iar deasupra ei crucea din aluat. Se unge cu ou bătut și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până când devine rumenă sau aurie. 

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște 2023. Data la care se înroșesc ouăle

Citeste si: Ahmed și Veronica au avut primul lor sărut? Primele imagini de la date-ul celor doi concurenți din „Casa iubirii”- kanald.ro

Citeste si: Internetul a luat "foc" după ce Veronica și Ahmed s-au afișat în această IPOSTAZĂ. Ce i-a făcut pe urmăritori să explodeze: "Nu pot să cred ce văd". Toți au văzut momentul, dar puțini au observat DETALIUL care îi dă de gol pe concurenții Casa Iubirii- radioimpuls.ro

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște. Iată care sunt cele mai simple rețete

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă cozonac fără frământare

INGREDIENTE

  • 1 kg faina tip 000 sau speciala pentru cozonaci
  • 42 g drojdie proaspătă Dr.Oetker
  • 5 oua+ unul pentru uns cozonacii
  • 400 g zahăr
  • 100 g unt 80% grăsime
  • 5 linguri ulei
  • 400 ml lapte călduț
  • coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • 4 linguri cacao
  • 400 g nucă mărunțită
  • 2 linguri de stafide
  • 8-10 bucăți de rahat colorat 
  • o esență de rom
  • un praf de sare
  • un pliculeț zahar vanilinat pentru presărat deasupra cozonacilor.

MOD DE PREPARARE

  • Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de pregătirea cozonacilor.
  • Făina se cerne într-un vas. Pentru aluat, se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-o gropiță făcută în castronul cu faină.
  • Topim untul și îl lăsăm să se răcească.
  • Cele 5 ouă se separă. Albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahar și se amestecă împreună cu nuca și pudra de cacao pentru umplutura.
  • Când drojdia s-a activat și începe să crească (cam după 10 minute) se adaugă gălbenușurile, zahăr, aromele, putina sare, uleiul și untul topit călduț, nu fierbinte!
  • Se amestecă până se încorporează toată faina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat.
  • Atenție, nu se frământă deloc, doar se amesteca ingredientele cu faina! Se acoperă vasul cu folie și se lasă aluatul la cald, timp de o ora.
  • După o oră, cu mâinile unse cu ulei, se împarte aluatul în patru, se întind apoi patru foi și se umplu cu umplutura de cacao și nuci, se presară stafidele, rahatul tăiat bucatele, apoi se rulează. Ca să obținem un cozonac arătos și mare, împletim cate doua rulouri, apoi le așezam într-o tava bine unsa și tapetata cu faină.
  • Repetam operațiunea și cu cel de-al doilea cozonac, apoi îi lăsăm la temperatura camerei să mai crească timp de o oră.
  • După expirarea timpului, ungem cozonacii cu oul bătut, presărăm cu zahăr vanilinat, apoi îi introducem în cuptorul bine încălzit la 180 de grade, pentru 40-50 de minute, în funcție de cuptor (se verifica prima data după 40 de minute).
  • Când s-au copt, îi lăsăm să se răcească puțin și apoi îi scoatem din tăvi pe un grilaj.

Surse: bucataras.ro, ro.wikipedia.org