În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica Ortodoxă Română

Iată în ce zi se vopsesc ouăle de Paște și care este simbolistica acestora!

Autor: Georgiana Anton

In articol:

Pe lângă preparatele precum pasca și cozonacul, ouăle roșii sunt nelipsite de la masa de Paște. Tradiția spune că este bine ca în ziua de Paște să ciocnim măcar o dată ouă roșii, spunând “Hristos a înviat!”, “Adevărat a înviat!”.

Iată în ce zi se vopsesc ouăle roșii de Paște!

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște

Joia Mare, numită și Joia Patimilor este ziua în care se vopsesc ouăle de Paște, conform Bisericii Ortodoxe Române. Gospodinele obișnuiesc să vopsească ouăle în roșu, după tradiție, sau în alte culori precum galben, albastru, verde sau portocaliu, în funcție de preferințe. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.

Citeste si: Câte minute se fierb ouăle de Paște. Care sunt timpii pentru ouă perfecte

Tradiția spune că ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate în ziua de Paște te apără de suferințe și necazuri. Se mai spune că dacă îngropi coaja lor în pământul pășunilor, aceasta apără vitele de deochi și de boli.

Citeste si: „Nu, te rog!”. Incident revoltător într-un parc din Ilfov! Doi minori au fost umiliți și agresați fizic de un adolescent. Întreaga scenă a fost filmată și postată pe Internet- kanald.ro

Citeste si: „Ăsta este adevărul!”. Reacția mamei fetiței de 12 ani, când s-a aflat că trupul din canapea este al fiicei sale- stirileprotv.ro

Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. De Înălțare este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica Ortodoxă Română

În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica Ortodoxă Română

[Sursa foto: PixaBay]

Care este simbolistica vopsirii ouălelor de de Paște

Simbolistica vopsirii ouălelor de Paște a pornit înainte cu 2000 de ani de la nașterea lui Iisus Hristos, de când ouăle vopsite în roșu erau considerate simbolul echilibrului, creației și fecundității.

Acest obicei s-a transmis mai târziu creștinilor, iar astăzi este practicat în țări din Europa și Asia.

Citeste si: „Suntem devastați” Dana Roba a suferit o operație de nouă ore pe creier. Care este starea sa de sănătate?- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 8 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro

Citeste si: Detalii șocante ies la iveală despre gestul de o cruzime ieșită din comun al lui Daniel Balaciu față de Dana Roba- radioimpuls.ro

Una dintre legendele de la care se spune că a pornit tradiția vopsirii ouălelor de Paște este legată de Maic Domnului. Se spune ca atunci când Iisu era chinuti pe cruce, Fecioara Maria a plecat spre Pilat cu un coș de ouă pentru a-l îndupleca să-l salveze pe fiul său. La un moment dat, Maica Domnului a obosit și s-a așezat la umbra unui copac să se odihnească, iar atunci când s-a ridicat, a observat că toate ouăle din coș se înroșiseră. Moment în care și-a dat seama că Iisus Hristos murise deja.

Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune tradiția strămoșească

O altă legendă spune că Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care Iisus era răstignit, iar sângele Mântuitorului, simbol al vieții, care a curs peste ouăle din coș, le-a înroșit.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Câte minute se fierb ouăle de Paște. Care sunt timpii pentru ouă perfecte

Cu ce se vopsesc ouăle de Paște natural

„Ăsta este adevărul!”. Reacția mamei fetiței de 12 ani, când s-a aflat că trupul din canapea este al fiicei sale

Dinu Maxer, luat prin surprindere de rapiditatea cu care copiii săi l-au acceptat pe iubitul Deei Maxer în viața lor: „Pentru mine, a fost un șoc mare”

Calendar ortodox 8 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?

„Eu așa mi-am găsit metoda.” Emilia Ghinescu a reușit să slăbească vizibil. Câte kilograme a pierdut artista

În ce stare se află acum make-up artistul Dana Roba după ce a fost lovită cu ciocanul de către soțul ei: "Să spună o rugăciune, este suficient”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies