
In articol:
Pe lângă preparatele precum pasca și cozonacul, ouăle roșii sunt nelipsite de la masa de Paște. Tradiția spune că este bine ca în ziua de Paște să ciocnim măcar o dată ouă roșii, spunând “Hristos a înviat!”, “Adevărat a înviat!”.
În ce zi se vopsesc ouăle de Paște
Joia Mare, numită și Joia Patimilor este ziua în care se vopsesc ouăle de Paște, conform Bisericii Ortodoxe Române. Gospodinele obișnuiesc să vopsească ouăle în roșu, după tradiție, sau în alte culori precum galben, albastru, verde sau portocaliu, în funcție de preferințe. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.
Citeste si: Câte minute se fierb ouăle de Paște. Care sunt timpii pentru ouă perfecte
Tradiția spune că ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate în ziua de Paște te apără de suferințe și necazuri. Se mai spune că dacă îngropi coaja lor în pământul pășunilor, aceasta apără vitele de deochi și de boli.
Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. De Înălțare este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.
În ce zi se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune Biserica Ortodoxă Română
Care este simbolistica vopsirii ouălelor de de Paște
Simbolistica vopsirii ouălelor de Paște a pornit înainte cu 2000 de ani de la nașterea lui Iisus Hristos, de când ouăle vopsite în roșu erau considerate simbolul echilibrului, creației și fecundității.
Citeste si: Calendar ortodox 8 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
Una dintre legendele de la care se spune că a pornit tradiția vopsirii ouălelor de Paște este legată de Maic Domnului. Se spune ca atunci când Iisu era chinuti pe cruce, Fecioara Maria a plecat spre Pilat cu un coș de ouă pentru a-l îndupleca să-l salveze pe fiul său. La un moment dat, Maica Domnului a obosit și s-a așezat la umbra unui copac să se odihnească, iar atunci când s-a ridicat, a observat că toate ouăle din coș se înroșiseră. Moment în care și-a dat seama că Iisus Hristos murise deja.
Citeste si: Când se vopsesc ouăle de Paște. Ce spune tradiția strămoșească
O altă legendă spune că Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care Iisus era răstignit, iar sângele Mântuitorului, simbol al vieții, care a curs peste ouăle din coș, le-a înroșit.