Înălțarea Domnului 2021. Ce este INTERZIS să faci în această zi și ce poți da de pomană pentru sufletele celor adormiţi

Ce să nu faci de Înălțarea Domnului și ce putem da de pomană pentru sufletele celor dragi?

Înălțarea Domnului 2021. Ce este interzis să faci în acestă zi
Înălțarea Domnului [Sursa foto: shutterstock]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an, la 40 zile după Paște. Este o zi importantă pentru creștinii și semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor.

Înălţarea Domnului la Ceruri are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului, adică Sfintele Paşti.

Ce să nu faci de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este sărbătoarea care încheie perioada pascală și anuntă venirea Rusaliilor, iar această zi cade întotdeauna într-o zi de joi. Este una dintre cele mai frumoase din an și are o mare însemnătate pentru creștini, motiv pentru care trebuie să facem unele lucuri pentru a ne merge bine tot anul.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2021. Ziua eroilor, celebrată în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului

De Înălțarea Domnului nu se împrumută sarea și banii pentru că se spune că își dai toată averea casei, iar la sate, vacile nu vor mai da lapte. În acestă zi, gospodinele nu au voie să spale, să calcă sau să coase.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Tot la această sărbătoare nu ai voie să faci curătenie în case sau în gospodări.

În ziua Înălțării Domnului nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură cuiva, iar culturi nu se seamănă pentru că există riscul să nu dea roade.

Înălțarea Domnului 2021. Ce este interzis să faci în acestă zi

Ce se dă de pomană pentru sufletele celor dragi

În toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din întreaga lume se fac slujbe pentru pomenirea sufletelor morţilor care plutesc în aer, în drum spre cer.

Tot în această zi se curăţă şi se împodobesc mormintele cu flori, frunze şi ramuri de paltin, si se rostesc rugăciuni pentru cei care au trecut în nefință, dar și pentru prosperitatea în familie.

În această zi, persoanele care au în familie rude decedate împart săracilor pâine caldă, ceapă verde, brânză şi rachiu pentru sufletele morţilor. Tradiţia spune că, în această zi, cerurile sunt deschise, iar sufletele morţilor, venite la casele unde au trăit o viaţă întreagă în ziua de Paşti, se înalţă din nou la cer, iar alimentele date de pomană sunt merinde pentru această călătorie.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2021! Cea mai puternică rugăciune care se citeşte la sărbătoarea de pe 10 iunie 2021

Tot de Înălțare se mai oferă și tradiționala colivă, iar cei care merg la morminte, este bine să ducă flori și lumânări. Împreună cu produsele date de pomană este bine ca credincioșii să rostească rugăciunea închinată sărbătorii Înălţării Domnului.

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!  Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce va face Jeff Bezos după demisia de la conducerea Amazon. Acesta a condus compania timp de 27 ani

Nicole Cherry, primele imagini cu burtica de gravidă. Mesajul emoționant transmis de viitoarea mămică: ”Nu am cuvinte”

Împreună până la moarte și dincolo de ea! Un bătrân din Cluj a fost găsit mort lângă mormântul soției sale

Care este cea mai mare dorință a ta în funcție de zodie: Taurii doresc să câștige suma de bani necesară pentru a trăi exact așa cum își doresc

VESTE BUNĂ pentru toată România! Anunțul făcut chiar de Florin Cîțu

IMAGINI INTERZISE! Andreea Esca și fiica ei Alexia au pozat GOALE! Fotografiile sunt pe tot internetul: "Valeleuu valeleuu"

VIDEO. Ce e nevoit să facă Smiley de când a devenit tată. ”Nu mi-e frică”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies