Înălţarea Domnului 2021. Ziua eroilor, sărbătoarea naţională a României

Înălţarea Domnului 2021. Ziua eroilor, celebrată în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului în fiecare an la 40 de zile de la Paşte.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Înălţarea Domnului 2021. Ziua eroilor, celebrată în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului, este sărbătoarea naţională a poporului român.

Aceasta este ziua în care eroii neamului românesc sunt comemoraţi.

În acest an, Ziua eroilor va fi celebrată pe joi, 10 iunie 2021, la 40 de zile de la Sfintele Paşti sau Învierea Domnului.

Înălţarea Domnului 2021. Ziua eroilor, celebrată în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului

La sărbătoarea Înălțării Domnului este celebrată şi Ziua Eroilor, iar după Sfânta Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate.

Citeste si: Sfinţii Petru şi Pavel 2021. Cât durează postul Sfinţilor Apostoli care sunt sărbătoriţi pe 29 iunie

Slujbă comemorare eroi
Slujbă comemorare eroi[Sursa foto: ISU B-IF]

Clopotele bisericilor ortodoxe bat în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Totodată, la fiecare Sfântă Liturghie de peste an sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei

strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. 

Citeste si: ”Legea nu își face cum ar trebui treaba." Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au ajuns la poliție după ce s-au luat la bătaie- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

Citeste si: Pe ce dată sunt Rusaliile în 2021? Sărbătoarea se mai numeşte şi Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea

Slujbă comemorare eroi
Slujbă comemorare eroi[Sursa foto: ISU B-IF]

Ziua eroilor, celebrată de peste 100 de ani în România

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Înălţarea Domnului 2021. Când se vopsesc ouăle care se împart în această zi de sărbătoare

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Slujbă comemorare eroi
Slujbă comemorare eroi[Sursa foto: ISU B-IF]

Rugăciune pentru sufletele eroilor români

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Înălţarea Domnului 2022. Când se vopsesc ouăle roşii, care se împart la această sărbătoare

Sfinții Petru şi Pavel 2022. Când se încheie Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel

Când începe Postul Sf. Petru şi Pavel în 2022? Vezi câte zile durează Postul Sfinților Apostoli

2023 va fi anul de aur pentru 7 zodii. Tot ce vor face va fi un succes. Gemenii vor avea parte de succes pe plan sentimental

Se schimbă PENSIILE în România! Legea care va intra în vigoare în toată țara

,,A închis ochii cu un singur of.” Anamaria Prodan, declarații emoționante despre ultimele momente ale mamei ei

Presupusa amantă a lui Gigi Becali este de nerecunoscut. Imagini rare cu superba blondă

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies