Încă un pericol pentru români. De ce trebuie să purtăm mască în public

Distribuie pe:

Autor: Cristi Bus


In articol:

Purtarea măștii în spații deschise aglomerate vine după cercetări amănunțite, susțin medicii. Specialiștii afirmă că decizia are în spatele ei un argument solid: prezentarea comportamentului virusului. Virusul SARS-CoV-2 se deplasează pe particule de praf sau de nisip și trăiește suficient de mult timp pentru a avea ocazia de a fi inhalat.

Citeste si: Harry și Meghan, în casa miliardarului rus care a vrut să-și taie soția de față cu toată lumea - evz.ro

„Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie să o aruncăm”, spune Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

De ce să purtăm mască. Virusul trăiește în particule

De asemenea, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat la postul de televiziune Digi24 că virusul trăiește sufiecient de mult timp, iar mijloacele de protecție sunt singurele instrumente pe care le avem împotriva acestuia, cel puțin pentru o perioadă. 

„Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție – atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a punctat Ioana Stăncel.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate