Închiderea granițelor nu este o soluție împotriva tulpinii Omicron, este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Iată care sunt propunerile experților OMS în vederea combaterii răspândirii noii tulpini a coronavirusului.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Primul focar de infecție cauzat de tulpina Omicron a fost raportat în Africa de Sud, iar ușor, dar sigur, aceasta a început să se răspândească în mai multe state din lume.

La nivel mondial, noua variantă a coronavirusului a mai fost identificată în alte nouă țări, pe lângă cele 11 din Uniunea Europeană – Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Elveția și Marea Britanie. În urmă unor studii recente, aceasta nu a fost descoperită și în România, dar specialiștii în sănătate de la noi consideră că este doar o chestiune de timp. 

Noua variantă i-a îngrijorat pe oamenii de știință. Tulpina Omicron are în componența sa mai multe mutații, care o fac foarte contagioasă, dar posibil și rezistentă la vaccinurile anti-COVID disponibile în aceste momente. Unele state au început deja să ia măsuri și au limitat zborurile și închis granițele, iar altele iau în calcul aceste lucruri. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de părere că nu este o strategie bună, deoarece interdicțiile pot „pune o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă” și, de asemenea, pot descuraja autoritățile din diverse state „ să semnaleze şi să ofere date epidemiologice”.

 Iată care este planul experților în lupta contra răspândirii tulpinii Omicron! 

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

OMS recomandă amânarea călătoriilor pentru persoanele de peste 60 de ani și nu închiderea granițelor 

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății sunt de părere că închiderea granițelor este o interdicție extrem de dură, care nu va împiedica propagarea variantei Omicron și, în același timp, poate avea urmări adânci.

Astfel că una dintre recomandările acestora ar fi ca persoanele cu vârste de peste 60 de ani, considerate în categoria de risc, să-și amâne călătoriile în străinătate. 

Citeste si: Adrian Minune a stârnit hohote de râs pe pârtie: "A ieșit leopardul la zăpadă"- bzi.ro

„Persoanele care nu sunt vaccinate complet sau care nu au făcut dovada infectării anterioare cu SARS-CoV-2 şi care prezintă risc crescut de a dezvolta o boală gravă, în special persoanele de 60 de ani sau care cu

comorbidităţi ce pot face forme grave ale Covid-19 (de exemplu cei cu boli cardiace, cancer şi diabet), să-şi amâne călătoriile lor în zonele cu transmitere locală”, spun specialiștii OMS. 

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Rezultatele preliminare ale unui studiu: Omicron nu a ajuns încă în România 

O rețea medicală privată din România a început procesul de e secvențiere a genomului SARS-CoV-2  și a anunțat primele rezultate, după ce a analizat 156 de probe. Acesta au fost recoltate de la bolnavi COVID din mai multe zone ale țării- Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara. 

Primele rezultate arată că tulpina Omicron nu a ajuns încă în România, iar probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta. De asemenea, nu a fost identificată nici variantă românească a coronavirusului. 

Citeste si: Adrian Marinescu, optimist în ceea ce privește situația epidemiologică de Crăciun și Revelion: „Eu cred că trebuie să fim prudenți”

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală.

Citeste si: Un virusolog italian face praf România din cauza ratei mici de vaccinare anti-COVID: „Și atunci care este alternativa la vaccinare, să nu faci nimic? Dacă da, zboară în România!”


În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor", a declarat biologul  Dumitru Jardan, coordonatorul științific al studiului.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies