Înotătorii transsexuali, interziși în competițiile feminine de vârf. Va exista o a treia categorie de gen la JO 2024? | EXCLUSIV

Răzvan Florea, primul medaliat olimpic din înotul masculin românesc, a comentat decizia Federației Internaționale de Natație (FINA) de a le interzice înotătorilor transsexuali să concureze la JO în probele feminine.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Federația Internațională de Natație (FINA) a votat excluderea din competițiile feminine de elită a sportivilor care și-au schimbat genul după ce au trecut prin adolescență ca băieți.

De asemenea, FINA va căuta să înființeze o categorie „open” în aceste competiții pentru cei care se identifică cu alt gen față de cel din naștere.

Răzvan Florea: „Cred că ar trebui să mergem pe aceleași lungimi pe care am mers timp de peste 110 de ani.”

Înotătorii transsexuali, interziși în competițiile feminine de vârf. Va exista o a treia categorie de gen la JO 2024

Lia Thomas, înotătorul transsexual care concurează în competițiile feminine, la nivel de colegiu, în SUA

[Sursa foto: Twitter]

Noua politică FINA, care a trecut într-o ședință extraordinară, organizată la Campionatele Mondiale de Natație din Budapesta, cu 71% din voturile a 152 de membri, este descris ca fiind „doar primul pas către includerea totală” a sportivilor transsexuali. Decizia FINA nu se aplică celor care n-au mai traversat pubertatea ca băieți dincolo de Stadiul Tanner 2 (începutul dezvoltării fizice) sau dincolo de vârsta de 12 ani. 

Acest lucru înseamnă că înotători precum Lia Thomas, sportiva trans care a spart recorduri în înotul feminin american la nivel de colegiu și care își dorește să concureze și la Jocurile Olimpice, nu va putea participa ca femeie în competițiile de top. 

Citeste si: În ce stare se află Nikita de România, după ce a ajuns în comă la spital! Decizia luată de medici- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Mi se pare un lucru extraordinar. N-am nimic împotriva acestui fenomen, dar să se organizeze un campionat, cum se organizează pentru paralimpici, pentru oricare alt gen, și fiecare să își asume aceste lucruri.

Cum să te aliniezi la star, tu fiind bărbat, la femei? Cred că Dumnezeu ne-a lăsat așa cum ne-a lăsat. Jocurile Olimpice moderne au o istorie de 116 ani și cred că ar trebui să mergem pe aceleași lungimi pe care am mers timp de peste 110 de ani. Indiferent că vremurile se schimbă, indiferent că au mai fost situații în trecut cu oameni care se transformă”,
a mărturisit Răzvan Florea într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: David Popovici este campion mondial la vârsta de 17 ani! A obținut prima medalie de aur pentru înotul masculin românesc

Răzvan Florea: „N-am nimic împotrivă, se poate organiza un campionat mondial pentru transsexuali.”

Înotătorii transsexuali, interziși în competițiile feminine de vârf. Va exista o a treia categorie de gen la JO 2024

Răzvan Florea, primul medaliat olimpic din istoria înotului masculin din România și câștigător al bronzului în proba de 200m spate la JO 2004, din Atena

[Sursa foto: Facebook]

Noua politică FINA nu se aplică și în cazul federațiilor naționale și a campionatelor între colegii, din NCAA-ul american, unde Lia Thomas a câștigat recent proba de 500 de yarzi liber. FINA pretinde că a luat decizia pe baza sfaturilor date de experți din medicină, drept legal și sport, așa că le recomandă federațiilor să urmeze recomandările sale.

„N-am nimic împotrivă, se poate organiza un campionat mondial pentru transsexuali, se poate organiza o paradă gay, se poate organiza orice. Așa mi se pare fair play.(...) Cum s-a luat această decizie, se poate lua o decizie și la nivelul NCAA, la nivelul campionatelor naționale din fiecare țară. Sunt țări care sunt mai dezvoltate și se lovesc de acest fenomen, cum ar fi SUA, dar sunt și țări care nu se gândesc atât de mult la asta, cu toate că ar trebui să se alinieze la statutul FINA, că, până la urmă, de acolo te inspiri”, a adăugat Răzvan Florea.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

David Popovici este campion mondial la vârsta de 17 ani! A obținut prima medalie de aur pentru înotul masculin românesc

EXCLUSIV! Camelia Potec le prezice un 2022 și mai bun lui Robert Glință și David Popovici: „Îmi doresc ca ei să ajungă acolo unde își doresc, la Jocurile Olimpice de la Paris!”

Robert Glință a luat medalia de bronz la Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Abu Dhabi! David Popovici a ratat calificarea în finala de la 200 m liber!

5 zodii dau lovitura. Berbecii vor obține o reușită importantă

NENOROCIREA care s-a abătut asupra României. Aceste zile sunt critice. Au ANUNȚAT OFICIAL

Vlăduța Lupău a născut un băiețel! Ce nume unic i-a ales micuțului său

Un alt produs consumat de români în cantități industriale devine lux. La ce preț a ajuns

Dan Petrescu, DEMIS de la CFR Cluj – Mirel Rădoi pregătit să-i ia locul – Planul lui Neluțu Varga după ce a făcut o criză de nervi

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies