INSP: Trei scenarii de evoluție a cazurilor de coronavirus în România. Am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri noi în fiecare zi

Prezcerile specialiștilor epidemiologi sunt sumbre! România ar putea ajunge să înregistreze, până pe 20 martie, zilnic, câte 9 mii de cazuri de îmbolnăviri.

pandemia de coronavirus
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, există un cumul de factori care ar putea să declanșeze valul trei al pandemiei de coronavirus pe teritoriul țării noastre. Unul dintre ei este creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor, odată cu reluarea orelor fizice.

De asemenea, relaxarea restricților sunt o altă consecință. Specialiștii epidemiologi spun că există și o așa-numită „oboseală pandemică”, iar oamenii încep ușor, ușor să renunțe la măsurile de protecție, iar asta se vede deja în creșterea cazurilor de pacienți pozitivi. 

Pandemia de coronavirus
Pandemia de coronavirus[Sursa foto: PixaBay]

Cele trei scenarii ale specialiștilor cu privire la evoluția pandemiei în România 

INSP a făcut publice trei scenarii în ceea ce privește modul în care vor evolua cazurile de coronavirus în țara noastră. Potrivit celui mai sumbru dintre ele, până în 20 martie am putea avea circa nouă mii de cazuri noi în fiecare zi, de la o medie de două mii cât am înregistrat săptămânile acestea. 

Citeste si: Al treilea val al pandemiei de coronavirus va debuta în România în luna aprilie! Ce măsuri urgente se impun

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei variante:

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

  1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie
  2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie
  3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

Institutul Național de Sănătate Publică a precizat că cele trei variante sunt doar ipoteze și nu au la bază vreun model matematic de evoluție. 

INSP: „Evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2” 

Potrivit specialiștilor epidemiologi se pare că evoluția epidemiei de coronavirus din România se îndreaptă cu repeziciune spre al doilea scenariu. 

„Începând cu data de 17 februarie, se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”,  se arată în analiza INSP.

Citeste si: Dezastru epidemiologic în școlile din județul Brăila! 41 de clase și-au suspendat activitatea, iar orele continuă exclusiv online

Se pare că experții au observat o creștere alarmantă de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la grupa de vârstă 0-19 ani. Specialiștii se așteptau ca redeschiderea școlilor să faciliteze răspândirea coronavirusului, la care se mai adaugă și redeschiderea industriei horeca, a sălilor de spectacole și a celor de jocuri de noroc. De asemenea, INSP mai pune aceste creșteri și pe seama faptului că oamenii sunt epuizați psihic din cauza pandemiei și nu se mai protejează atât de tare, fiind sătui de masca de protecție și de a sta departe de oamenii dragi. 

„În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect, datorat faptului că 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri sa transmită infecţia la persoanele adulte din aceeaşi locuinţă, iar acestea, în funcţie de vârstă şi comorbidităţi, să prezinte forme de boală care să necesite spitalizare.

Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție și a interacțiunilor, datorată „oboselii pandemice”, avertizează INSP.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

O femeie din Botoșani a murit după ce i-a fost administrat tratamentul anti-COVID, însă ea nu era infectată cu coronavirus

Marian Godină s-a vaccinat împotiva noului coronavirus! Primele declarații ale celebrului polițist: "Am vrut să mă dau mare..."

Simona Halep s-a vaccinat împotriva coronavirusului: ”Este spre binele tuturor”

Horoscop 17 Mai 2021: astazi Fecioarele vor incerca lucruri noi

Calendar Ortodox 17 mai 2021. Cei mai mari sfinți ocrotitori ai familiei

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

VIDEO EXCLUSIV/Lidia Buble nu mai suportă să stea în casă. S-a mutat la o terasă!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies