Interviu exclusiv marca stirilekanald.ro! Ce spune o româncă din mijlocul epidemiei italiene de coronavirus! ”Italienii au realizat gravitatea situației”

Italia este una dintre țările în care românii sunt într-un număr uriaș, iar acum zona favorită a emigranților proveniți din țara noastră, Nordul peninsulei italice, provinciile Veneto și Lodi/Lombardia, sunt epicentrul epidemiei de coronavirus.

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu


In articol:

Maria Polexici, o româncă plecată de mai bine de 15 ani în Italia, devenită cetățean italian, a povestit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, ce se petrece acolo și cum au reacționat autoritățile și oamenii din zonă în fața epidemiei de coronavirus.

Citeste si: VIDEO | Timişoara: Un bărbat care s-a întors recent din Italia, internat la spital cu suspiciune de coronavirus, după ce a acuzat stări de rău

Citeste si: Avertizare MAE: Guvernul italian a decretat starea de urgenţă în urma apariţiei unor noi cazuri de COVID-19

Citeste si: Coronavirus în Italia: 219 oameni infectaţi, cinci decese

”În primul rând, au decis să închidă școlile de la noi din zonă. Eu stau în apropiere de Como și, acum, pentru o săptămână sunt închise școlile și se așteaptă noi decizii, ordonanțe, pe această temă. Autoritățile italiene iau măsurile care trebuiesc luate, sunt foarte responsabili”, ne-a spus Maria Polexici. Apoi, explică românca, o mare parte dintre italieni au început să ia în serios epidemia. ”Magazinele sunt goale, lumea și-a făcut provizii serioase de alimente de bază, mai ales făină, paste și mâncăruri  care nu se alterează repede. În orice caz, deja lumea a început să evite locurile aglomerate. Deja nu se mai găsesc măști prin farmacii”, ne-a mai spus Maria Polexici.

Citeste si: Andreea Pirui a ajuns la doctor! Ce operație și-a făcut - evz.ro

”În zona Como nu poartă lumea măști, poate la Milano. De exemplu, când am fost la cumpărături, ieri, eram singura care purta mască. Sunt foarte puțini care poartă măști, dar și-au făcut provizii. Oricum, din ce înțeleg, farmaciile au comandat măști, ni s-a spus că se vor găsi. Din ce am văzut, lumea nu se mai strânge prin piețe, străzile și locurile de obicei aglomerate sunt mult mai goale, semn că sunt responabili. Și mie mi-e teamă de epidemie, având în vedere că, deja, a fost anunțat al patrulea deces. Oricum, cred că ar putea fi depășit momentul cu succes dacă toți oamenii ar respecta indicațiile cu privire la igienă și măsurile de prevenție”, ne-a mai spus Maria Polexici.     

Vezi ce spune Maria Polexici despre reaccâia autorităților italiene, doar pe stirilekanald.ro

 

Măsurile minime de prevenție a coronavirusului

– Spălaţi-vă frecvent pe mâini cu apă şi săpun sau folosiţi un dezinfectant pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Coronavirului este astfel eliminat.

– Menţine distanţa de cel puţin 1 metru între tine şi alte persoane, în special cele care tuşesc, strănut şi au febră.

– Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura, mai ales că mâinile ating multe suprafeţe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteţi transfera virusul de la suprafaţă la voi.

– Respectaţi igiena respiratorie, adică atunci când tuşiţi şi strănutaţi, acoperiţi gura şi nasul cu pliul cotului sau cu un şerveţel – aruncaţi şerveţelul imediat într-un coş închis şi curăţaţi-vă mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun şi apă.

 

România nu are măști și costume de protecție în cazul unei epidemii de coronavirus

Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu-Cercel, a vorbit despre pericolul pe care îl inspiră temutul coronavirus la Digi24. Totodată, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsa măștilor și costumelor de protecție în România. ”Un lucru e cert: acum nu e niciun român contaminat. În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare. (...)  Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine... un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, spune Adrian Streinu-Cercel. În ceea ce privește soluțiile antibacteriene care combat infecția cu coronavirus, medicul a dat un răspuns cât se poate de prompt: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.

Galerie foto 
Citește și:

Imagini incredibile! Un bărbat din Tulcea și-a înscenat un accident. Camerele de supraveghere au surprins totul

Cazul care a șocat o lume întreagă. Criminalul de pe Twitter, care a omorât opt femei, și-a recunoscut vina. Riscă pedeapsa cu moartea

Moștenitoarea unui imperiu de băuturi alcoolice, condamnată la închisoare după ce a finanțat o sectă care folosea femeile ca sclave sexuale

Oroare în Sicilia. Trei români și un italian au violat o fetiță de 11 ani. Mărturii cutremurătoare ale minorei: ”M-au ținut cu forța”

Emisiunea „40 de intrebari cu Denise Rifai” incepe marti, 6 octombrie, la Kanal D!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies