Jurnalist de la Europa Liberă, mort de coronavirus

Jurnalistul roman Iustin Liuba a murit la 11 zile după ce a fost infectat cu nou coronavirus.

Distribuie pe:

Autor: C.L.


In articol:

Anunțul morții jurnalistului Iustin Liuba a fost făcut de Casa Regală, pentru că acesta era un apropiat al familiei.

Iată anunțul Casei Regale despre moartea jurnalistului Iustin Liuba, care ar fi împlinit în iunie 96 de ani.

Citeste si: Alexandru Rafila, reacție în cazul lui ÎPS Pimen, aflat în stare gravă din cauza virusului: „Ne arată o evoluție necontrolată a bolii”

”Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a jurnalistului român Iustin Liuba. Personalitate marcantă a postului de radio “Europa Liberă”, pe care l-a condus o vreme, Iustin Liuba a fost un asiduu susținător al Coroanei Române, pe care a servit-o neîncetat, mai ales după plecarea sa în exil, în anul 1952.

Citeste si: Bombă! Vestea primită de Băsescu, chiar de Ziua Națională. Procesul a fost finalizat - evz.ro

Citeste si: Bill Gates a anunţat data când se va termina pandemia de COVID-19. “Oamenii ar trebui să înțeleagă…” - bzi.ro

Justin Liuba a fost o figură proeminentă a exilului românesc, un eminent și influent promotor al democrației și libertății românilor, un avocat al cauzei anticomuniste în spațiul occidental.

Citeste si: Un celebru jurnalist a fost depistat cu coronavirus. „Sunt, într-adevăr, foarte norocos”

La New York, în luna aprilie 2013, în numele Regelui Mihai I, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a învestit pe Iustin Liuba cu Medalia Regală pentru Loialitate.

Citeste si: O familie din Timis sta cu cadavrul bunicii in casa. Nu o poate ingropa pana nu e gata testul pentru coronavirus

Majestatea Sa a transmis condoleanțe fiicei lui Iustin Liuba, dna Arabella Justine Liuba. În luna iunie, jurnalistul ar fi împlinit 96 de ani. Decesul său a intervenit la 11 zile după infectarea cu noul coronavirus”, se arată în mesajul Familiei regale.

Cine a fost jurnalistul Iustin Liuba, mort de coronavirus la 95 de ani

Publicația în limba română, ”New York Magazin” i-a făcut un articol omagial jurnalistului, la împlinirea vărstei de 95 de ani. Iustin Liuba a fost redactor șef la Europa Liberă, biroul din New York.

Iustin Liuba a ajuns în Statele Unite în 1952, venit din Germania, unde studiase cu o bursă la Universitatea din Heidelberg. El a plecat peste ocean ca răspuns la apelul prin care generalul Nicolae Rădescu (ultimul prim-ministru al unui Guvern Român necomunist)  le-a cerut românilor din exil să se unească pentru putea continua lupta contra regimului totalitar, exact cum a procedat și generalul Charles De Gaulle în Franța. Justin Liuba a fost angajat la Europa Liberă, unde a fost chemat de Noel Bernard, în anul 1956, la scurt timp după ce Revoluția Maghiară a fost înăbușită în sânge de tancurile sovietice. Sub pseudonimul Dan Vâlceanu el a transmis, vreme de trei decenii, știri, reportaje și interviuri cu mari personalități istorice. În paralel, el a fost și Președintele  Fundației „Iuliu Maniu“, o organizație româno-americană fondată în 1951 la New York de un grup de național-țărăniști în exil, care i-au sprijinit pe refugiații politic, pentru a se adapta mai ușor la condițiile din SUA, se arată în articolul publicației New York magazin, despre cariera jurnalistului mort de coronavirus. 

foto: Familia Regală

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Află dacă ai energii negative în casa ta, dar și cum poți scăpa de ele. Tot ceea ce îți trebuie în acest sens este un pahar cu apă

Se întâmplă mâine, 2 decembrie! Iese lumea în stradă. Sute de români declanșează protestul

Rețetă: Cea mai bună negresă de post! Se prepară extrem de simplu. Care e ingredientul secret care o face atât de bună?

Femeie din Suceava, diagnosticata cu COVID-19, operata de tumora cerebrala

De ce românii sunt mai rezistenți la COVID-19. Descoperire uluitoare

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies