
In articol:
- Cafeaua, o băutură cu reputație mistică
- Aportul de substanțe nutritive oferit de cafea
- Cum influențează cafeaua metabolismul
- Legătura dintre consumul de cafea și colesterol
- Alte beneficii ale consumului de cafea pentru organism
- Cafeaua – Legende și beneficii
Disponibilă în diverse variante, precum cea boabe, cafea la filtru Kafune sau instant, cafeaua este lichidul consumat de un număr mare de oameni, pentru a le oferi acestora energia de care au nevoie pe parcursul unei zile. În plus, cafeaua are o istorie bogată în spate, există legende despre apariția sa și, dincolo de energia pe care ne-o oferă, are și numeroase beneficii pentru organism.
Cafeaua, o băutură cu reputație mistică
Încă din Antichitate, renumitul tămăduitor Avicenna administra cafeaua cu rolul de medicament. Pe atunci, etiopienii obțineau un fel de vin din fructele de cafea. În acele timpuri, mulți au considerat proprietățile stimulative ale cafelei ca fiind generatoarele unui extaz religios. Acest lucru a dus la reputația mistică a cafelei, care a devenit asociată cu preoții și doctorii. Astfel, de-a lungul timpului au apărut și diverse legende despre cafea.
- O legendă spune că prin anul 1400, un păzitor de capre yemenit, pe nume Khaldi, a observat cum caprele sale deveneau energice după ce mâncau fructele roșii care creșteau în tufișuri. Mirat de comportamentul acestora, Khaldi a decis să guste și el fructele, observând că acestea l-au făcut să se simtă plin de energie.
- Ulterior, el a dus fructele la o mănăstire din apropiere, unde starețul le-a fiert. Rezultatul a fost reprezentat de un lichid amar și aromat, stimulator, care alunga oboseala și somnolența. Din acel moment, călugării au început să consume cafeaua pentru a alunga somnul pe parcursul meditațiilor.
- O altă legendă spune că un dervis musulman a fost condamnat să rătăcească prin deșert, cu prietenii săi, sansele ca acesta să moară de foame fiind considerabile. Mergând prin pustiu și chinuit de senzația de foame, acesta a început să mănânce boabele unui arbust. Acestea l-au ajutat să învingă oboseala și să ajungă în orașul Moch. DUlterior, planta descoperită și boabele sale au devenit celebre sub denumire Mocha.
Aportul de substanțe nutritive oferit de cafea
Cafeaua nu are calorii, așadar este utilă persoanelor care vor să își mențină silueta. Aceasta conține numeroase substanțe care îi asigură aroma și gustul specific și contribuie la completarea necesarului uman de substanțe minerale: fier, potasiu, magneziu și mangan.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
În plus, cafeaua este un furnizor important de niacină, o vitamină din complexul de vitamine B, răspunzătoare de aportul de energie. De asemenea, cafeaua mai conține și cantități mici din următoarele vitamine: riboflamină, acid pantotemic, vitamina E, vitamina C și vitamina B6.
Cum influențează cafeaua metabolismul
Cafeaua stimulează pozitiv metabolismul, datorită efectului său cunoscut sub denumirea de „efect termogen”. Această calitate a cafelei este în special benefică persoanelor care se confruntă cu un surplus de greutate.
Efectul termogen al lichidului reprezintă o stimulare pentru eliminarea grăsimilor din corp, datorată cafeinei din conținutul său. Consumul de cafea contribuie astfel la pierderea în greutate și la menținerea unei greutăți corporale optime.
Legătura dintre consumul de cafea și colesterol
Consumul de cafea la filtru nu are efecte negative asupra nivelului de colesterol din sânge. Vinovate pentru acesta sunt, în realitate, excesul de greutate și stresul. Conform studiilor efectuate în acest sens, este recomandat ca persoanele care suferă de diverse afecțiuni legate de metabolismul lipidic sau persoanele care prezintă un nivel crescut de lipide în sânge să consume cafea mai rar. În plus, în cazul acestora este recomandat ca lichidul energizant să fie preparat la filtru.
Alte beneficii ale consumului de cafea pentru organism
Cafeina are proprietatea de a activa combustia lipidelor din corp și de a contribui la aportul energetic al organismului.
- Aceasta sporește nivelul adrenalinei, crește tensiunea musculară și îmbunătățește capacitatea de contracție a mușchilor.
- Consumul de cafea poate produce efecte pozitive asupra sportivilor, înaintea competițiilor. De asemenea, cafeaua stimulează respirația, facilitează digestia, activează intestinul și stimulează secreția acidului gastric și al lichidului bilei.
- Cafeaua conține antioxidanți precum vitaminele B, C, E și caroten. Acestea sunt confirmate ca fiind responsabile pentru asigurarea protecției organismului împotriva cancerului.
- Cafeaua conține și alte elemente cu efect antimutagen, ceea ce înseamnă că aceasta ajută celulele sănătoase să nu degenereze. Conform unui studiu efectuat în Elveția, a fost demonstrat faptul că anumite lipide din cafea previn dezvoltarea primei faze a cancerului în celule.
Cafeaua – Legende și beneficii
Cafeaua este o băutură cu o istorie bogată, primele sale utilizări fiind observate încă din secolul al IX-lea. Împreună cu nivelul de energie oferită persoanelor care o consumă, cafeaua are și numeroase beneficii pentru organism. Astfel, consumată cu moderație, aceasta poate ajuta metabolismul și poate proteja organismul.